CDR.cz - Vybráno z IT

Biometrická autentizace pomocí PalmSecure - realita nových ultrabooků [CeBIT]

nepřehlédněte
Fujitsu na CeBITu letos předvádí pokrok ve své technologii zaznamenávání krevního řečiště infračerveným snímačem. Japonské firmě se podařilo zařízení zmenšit a svou dlaní se tak budou moci lidé již brzy přihlašovat do nových ultrabooků.

Technologie PalmSecure od Fujitsu využívá tzv. reflexní metody snímání krevního řečiště v dlani. Ta je zaměřená na odkysličený hemoglobin proudící v krvi, který absorbuje světlo při vlnové délce zhruba 760 nm (infračervený region) a vytváří tak při snímání černou stopu. Podle vědeckých výzkumů je tato stopa u každého člověka jedinečná a při dostatečné preciznosti záznamu i bezpečně rozeznatelná.

Fujitsu uvádí, že je systém mnohem robustnější a bezpečnější než ostatní biometrické technologie - skenování duhovky, otisků prstů a obličeje. Podle měření PalmSecure dokáže udržet False acceptance rate (počet neoprávněných přijetí vzoru) na hranici 0,00008 % a False rejection rate (počet nepřijetí vzoru oprávněného člověka) na úrovni 0,01 %. Jeho velká výhoda je také hygienická šetrnost, protože celý proces ověřování probíhá bezkontaktně s dlaní ve výši zhruba 5 cm nad skenerem.

Systém nejprve načte stopu krevního řečiště a vytvoří tak autentizační vzor (celkem dva, jeden pro každou dlaň). Ten zkomprimuje na 3-5KB soubor a zašifruje pomocí AES klíče. Dedikovaný software pak zkonvertuje soubor na biometrický template, podruhé zašifruje AES klíčem a přiřadí mu individuální klíč. Celkem má pak zákazník tři různé možnosti, kde tyto vzory uchovávat - přímo v zařízení (například v ultrabooku), s chytrou kartou (druhý faktor pro bankomaty) nebo v serverovém řešení (potřeba mnoha ověření velkého počtu uživatelů).

Podle nedělního vyjádření začne Fujitsu nabízet první ultrabooky s technologií PalmSecure již za 1-2 týdny. Firma dokázala velikost tohoto zařízení snížit opravdu na minimum a můžete tak vybírat z alternativy senzoru otisků prstů nebo si připlatit cca 100-150 euro (2500-3700 korun) za PalmSecure, který měří 35x27 milimetrů. 

Fujitsu plánuje rozšířit tuto technologii mimo ultrabooků také do mobilních telefonů, u nichž je velikost zařízení klíčová. Zda ji bude využívat u svých modelů nebo se ve finále spojí s nějakým mobilním hráčem na trhu, zatím nevíme.

Tato technologie není nic nového, jen se o ní v našich končinách mnoho nemluví. Japonské finanční ústavy však PalmSecure využívají minimálně již od roku 2005, můžeme dokonce spekulovat o jejím nasazení na letních olympijských hrách v Tokyu v roce 2020.

Technologii PalmSecure na letošním CeBITu sledujeme a přineseme během týdne další informace.

Tagy: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Biometrická autentizace pomocí PalmSecure - realita nových ultrabooků [CeBIT]

Žádné komentáře.