CDR.cz - Vybráno z IT

Ergonomie

Samsung Galaxy S3
Tak a je to tady. Konečně se mi dostal do rukou. Vytoužený Samsung Galaxy SIII. Tento telefon ve mně (a jak bylo vidět, tak i ve zbytku světa) budil velká očekávání. Hype kolem jeho uvedení byl obrovský, objevovaly se pouze kusé neověřené informace, ale ve výsledku nic podloženého.

Galaxy jsem používal prakticky celý týden jako svůj hlavní telefon. Je tedy jasné, že všechny výhody a nevýhody člověk nepochytí. Bohužel z pohledu ergonomie telefonu SGS3 u mne nevychází vůbec dobře. V tomto směru se bude v mnohém jednat o srovnání s mými předchozími telefony, které jsem dlouhodobě používal, tj. SGS a SGN.

Velikost přístroje – spoustě lidí přijdou současné telefony příliš velké a že se nedají pohodlně ovládat jednou rukou. S tímto souhlasím částečně, respektive to považuji jako daň za komfort velké obrazovky. Upřímně jsem se tohoto bál při výběru SGN, ale už po pár dnech používání mohu říci, že větší obrazovka je pro mne podstatně větší přínos, než je snížení použitelnosti velikostí telefonu. Jistě, člověk se musí naučit lehce přehmatávat, pokud občas potřebuje dosáhnout na "odvrácenou stranu displaye", ale stačí trochu cviku a není to problém. Naopak komfort velké obrazovky, ať už při psaní, čtení, prohlížení webu je nedocenitelný. Nedávno jsem po dlouhé době musel v rámci práce něco nastavovat na iPhone 4S, a když jsem ho vzal do ruky, nemohl jsem uvěřit, jak je malinký a že na něm může někdo něco vůbec vidět. :-) Asi si dokážete představit, jak vypadalo psaní na klávesnici (zvlášť když jsem ještě zvyklý používat swype).

Bohužel přímo s velikostí souvisí provedení telefonu. To, ač je SGS sebehezčí, je prostě nepraktické. Celý je jak kdybychom ho právě přeleštili a vyblýskali – hladký a kluzký. Musím uznat, že lesklá úprava v podání Samsungu je ještě tou, která se mi držela v ruce poměrně příjemně a ani když se potily ruce, neměl telefon tendenci nějak extrémně klouzat. Ve srovnání například s SGS2 nebo SGN, které měly na zadní straně hrubý mřížkovaný kryt, je to jednoznačně posun k horšímu. Asi každému majiteli SGS3 bych doporučil zakoupit nějaký třeba i jen tenký plastový kryt s pogumovanou úpravou. Věřím, že životnost a radost z nového zařízení značně prodlouží.

Již v úvodu jsem zmiňoval audio jack a jeho umístění na vrchní straně telefonu, takže už jen krátký dodatek: jestli je vám příjemnější jack dole nebo nahoře se můžete podělit třeba v diskuzi.

Víte, jak se s uvedením "Nového iPadu" mluvilo o jeho zahřívání, respektive skoro přehřívání, kdy prakticky celá záda byla (minimálně pro mě) až nepříjemně horká? Tak přesně tím samým (jen v o něco menší míře) trpí SGS3. Hřejí celá záda, bohužel nejvíce v dolní části, kde zařízení držíme v ruce. Toto zahřívání jsem bohužel zaznamenal i při relativně nenáročném použití, jako například pročítání webu, facebooku a jiných "kancelářských" aplikací. Paradoxně při testování her nebyl nijak výrazně teplejší. Bohužel toto je věc, hlavně v letních měsících, dosti nepříjemná. V případě SGN je veškerý zahřívající se hardware šikovně situován do pravého horního rohu (při pohledu ze předu), kam běžně prakticky nesaháte.

Dalším neduhem jsou dotykové klávesy pod displayem, a to hned ve třech směrech. První, méně závažnou a řešitelnou, je blikání kláves. Ty na rozdíl od SGS nezůstávají po interakci rozsvícené po nějakou dobu, ale zhasínají prakticky okamžitě a rozsvítí se až při dalším dotyku. Ve výsledku tak klávesy prakticky neustále blikají, což pro mne bylo vcelku rušivé. Toto ale věřím půjde bez nějakých větších problémů vyřešit pomocí nějaké externí aplikace.

Druhou je samotné rozložení kláves. Samsung se rozhodl jít v rámci rozhraní cestou Androidu 2+, tj. zůstalo zachováno rozložení, kdy vpravo je tlačítko zpět (nově v Androidu 4, a tím pádem i většině telefonů na něm založených, bylo toto tlačítko umístěno na přesně opačnou stranu) a vlevo tlačítko menu (které pro jistotu v Androidu 4 nemá vůbec být).

Výše zmíněné dva problémy jsou spíše takové detaily a věřím, že i hodně subjektivní. Podstatně horší je to ale se samotným umístěním kláves. Ty sahají až do úplných rohů, a tak se mi velmi často stávalo, že například při psaní došlo ke "stisku", neboli dotyku rukou, což "díky" rozložení z Android 2+ znamená (pokud tedy držíte telefon v pravé ruce) stisknutí tlačítka zpět a tím schování klávesnice, kroku zpět v aplikaci nebo přímo ukončení. NOT COOL a velmi otravné.

Další věcí, ze které mám rozporuplné pocity, je (tentokrát fyzické) HOME tlačítko, sloužící pro návrat na hlavní obrazovku. To funguje výborně, je fajn zas jednou něco zmáčknout. Byla to i jedna z věcí, u které jsem se bál, že mi bude nejvíce chybět na Nexusu, hlavně kvůli probouzení. Chybělo mi asi den. Toto tlačítko, stejně jako v předchozích verzích, zastává při dlouhém stisku funkci pro vyvolání přepínače posledně spuštěných aplikací, který je na ICS jednou z velmi výrazných funkcí. Na tom by asi nebylo nic špatného (spíše naopak), ale pokud si zvyknete na dedikované tlačítko pro tuto nabídku, jak tomu je zamýšleno u ICS, zjistíte, že (přibližně) 2s držení tlačítka pro vyvolání této nabídky je velmi zdlouhavé a časem i otravné. Pokud na ICS zvyklí nejste, problém mít nejspíše nebudete. :-)

Další částí je už čistě systém, ale tomu bude věnovat celou další sekci…

Tagy: 

Diskuse ke článku Galaxy S III – návrat krále?

Neděle, 22 Červenec 2012 - 22:25 | let adlo | No já osobně mám trochu jinou zkušenost. Do...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 22:59 | Trashman | Autor by v článku neměl používat výraz "Hype...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 22:51 | Trashman | Já to řeknu jednoduše. Za tu cenu si tento běžný...
Sobota, 14 Červenec 2012 - 17:47 | mixal 11 | Mas recht. Moja rada je, ze pokial ti E52...
Pátek, 13 Červenec 2012 - 17:10 | Tomáš Janovský | Jak to tak čtu tak jsem rád, že mám Nokii E52....
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 12:40 | Petr Minařík | WP8 pro mě ztratilo důvěru s WP7... bohužel, to...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 10:25 | mixal 11 | Ono aj wp7 ma svoje za usami, pouzival som pol...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 10:08 | mixal 11 | Mam necele 2 tyzdne SG2 a to som musel riesit: 1...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 02:58 | JoHnY3 | Pro nas je to vyhodny v tom, ze i kdyby jeden z...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 02:50 | JoHnY3 | Jo MS to ve Windows Phone Bet ... ehm 7 nestihnul...

Zobrazit diskusi