CDR.cz - Vybráno z IT

Systém - Launcher

Samsung Galaxy S3
Tak a je to tady. Konečně se mi dostal do rukou. Vytoužený Samsung Galaxy SIII. Tento telefon ve mně (a jak bylo vidět, tak i ve zbytku světa) budil velká očekávání. Hype kolem jeho uvedení byl obrovský, objevovaly se pouze kusé neověřené informace, ale ve výsledku nic podloženého.

Kapitoly článků

S-trojka běží na Androidu 4.0.4., který, pokud byste to nevěděli, byste z toho nepoznali. Jak je vidět a jak i zaznělo z oficiálních kanálů, Samsung chtěl, aby si lidé co nejvíce nemuseli zvykat na nový systém, a tak je vše přizpůsobeno a upraveno tak, že systém mnohem více připomíná starou 2+ než novou 4. Zmizela softwarová tlačítka, nabídky menu jsou pestrobarevně provedeny, ICS modrá byla nahrazena "dvojkovou zelenou", a nad tím vším je spuštěná uživatelská nadstavba TouchWiz. Pokud máte SGS nebo SGS3 a přemýšlíte o upgradu a neradi si zvykáte na nové věci, tak jste cílová skupina, na kterou tímto Samsung mířil. Pokud naopak novinky a vzhled "zmrzlinového sendviče" máte rádi, budete lehce zklamáni.

Ihned po spuštění vás uvítá klasický průvodce doplněný o přihlášení do Samsung Account, který oproti verzi v první SGS je obohacen o možnost zálohování SMS a MMS, což je funkcionalita, která mi velmi chybí u standardního Androidu. Dalším účtem navíc je možnost propojení s Dropboxem, ke kterému navíc dostanete po dobu dvou let zdarma 25GB prostoru.

Tip bokem: pokud chcete zdarma rychle rozšířit svůj Dropbox, skočte si na prodejnu operátora, přihlaste se pomocí SGS3 a 25GB je vašich. Poté stačí zrušit účet v telefonu, žádná další kontrola neprobíhá. Stejně tak je to možné provést i u nových HTC. Můj Dropbox už má lehce přes 80 GB prostoru zdarma, což už je myslím docela zajímavé. :-)

Po dokončení průvodce se již spustí samotný telefon. Pokud jste již dříve nějaký Android používali, začnou se obnovovat kontakty, aplikace a případně i jejich nastavení, pokud to vydavatel podporuje. Za pár (desítek) minut je telefon přípraven k použití. Zajímavé je, že stahování a instalace aplikací začala prakticky okamžitě, na rozdíl od Nexusu, kde jsem pokaždé musel chvíli čekat (5-10 minut).

Všechny nové věci a použití je postupně vysvětlováno pomocí popup tipů i s nákresy, takže i s novým prostředím se každý velmi rychle sžije.

Práva SGS3
Zřeknutí se práv... Asi všech....

Práv jsem se tedy zřekl, tak se pojďme podívat postupně, co nám Samsung připravil nového navrch standardnímu Androidu.

Omlouvám se za to, že některé screenshoty budou v angličtině. Je to z toho důvodu, že jsem zvyklý telefon takto používat a překlady jsou místy dosti kostrbaté (viz překlad "Disclaimeru" o obrázek výše).

Launcher

… aneb ta aplikace, kterou vidíte jako první. Samotný Launcher, pokud jste již viděli v předchozích verzích Galaxy S řady, nijak zvlášť nepřekvapí. Jedná se především o grafická vylepšení, trochu i do směru ICS launcheru. V tomto směru věřím, že jeden obrázek za tisíc slov. Vlevo vždy obrázek z SGS3, vpravo z SGN:

SGS3 HomeScreen
SGN Home screen
Apps SGS3
Apps SGN
Aplikace, Widget SGS3
Aplikace, Widget SGN

Jak je tedy vidět, rozdíly v launcheru jsou víceméně kosmetické. TouchWiz oproti ISC nabízí možnost přidat a odebrat domácí obrazovky a tím i jejich větší počet. Mně osobně by stačilo i výchozích 5 z ICS, ale někomu nemusí.

Osobně bych spíše doporučil sáhnout po launcheru některé z třetích stran – například mnou dlouhodobě používaný GO Launcher při testování nahradil TouchWiz téměř okamžitě. :-)

Motion aka pohyb

Do celého systému Samsung integroval využití akcelerometru, světelných a proximity čidel pro některé akce telefonu. Například při použití galerie nebo prohlížeče a stisknutím dvou míst na displayi můžeme pohybem k sobě a od sebe zvětšovat nebo zmenšovat obrazovku. Zvednutí telefonu k uchu vytočí aktuálně zobrazený kontakt. Při přesunu ikony z jedné obrazovky na druhou stačí ikonu přidržet a pak nakláněním telefonu najít správnou obrazovku. Funkcí je vcelku dost, některé vcelku zajímavé, jiné spíše "na hraní".

Pohyb SGS3
Pohyb SGN

Zajímavou pohybovou funkcí je Smart Alarm – pokud máte zmeškanou událost, jako například hovor či SMS, a telefon vezmete do ruky, lehce zavibruje a tím vás na ni upozorní. Z mého pohledu velmi šikovné upozornění doplňující notifikační LED diodu.

Tip na aplikaci: pokud byste funkci Smart Alarmu chtěli i na svém telefon, vyzkoušejte aplikaci Light Flow (dostupná jak ve verzi zdarma, tak placené podporující více aplikací), která vám dovolí nastavit upozornění, včetně barvy LED přesně dle vašich požadavků. "Smart Alarm" je v ní jen dodatková funkce, leč plně funkční.

Další přidanou novinkou je Face Detect, nebo-li detekce obličeje. Jistě se vám již někdy stalo, že si tak hezky čtete nějakou stránku a najednou se vám vypne display. Tak přesně tomu by měl Face Detect zabránit. Dařilo se? Ale ano, vcelku ano… Telefon v pravidelných intervalech pomocí přední kamery kontroluje, zda-li na něj koukáte. V případě že ano, nechá display rozsvícený déle, než máte nastaveno. V opačném případě se vypne. Tato funkce je však závislá na přední kameře a tím pádem i daných světelných podmínkách – Samsung sám upozorňuje, že nemusí fungovat ve tmě a intenzivním světle, což mohu potvrdit. Za šera a přímého slunce byla funkční tak z 50%. Naopak v interiérech a stínu fungovala na výbornou. 

Notifikační lišta

Kdo má Samsung, ten zná – šikovné přepínače dostupné po stažení notifikační lišty. Je to věc, která mi po přechodu zpět na Nexus chyběla nejvíce.

Přibylo zde nově také upozornění po vložení sluchátek/jacku s odkazy na hudební a video aplikace. Bohužel se mi však tuto lištu, která z mého pohledu jen zabírá místo, nepodařilo vypnout.

Zbytek notifikační oblasti je opět vyveden ve stylu Androidu 2+, a to jak vzhledově, tak rozdělením na jednotlivé oblasti (Ongoing/pokračující, Notifications/oznámení), díky čemuž je celá oblast podstatně více "roztahaná" a oznámení se sem vejde řádově méně než na čistém Androidu. Funkčnost je zachována z ICS, tj. můžeme odstraňovat jednotlivé položky tažením doleva nebo doprava (i když citlivost na toto mi přišla trochu nižší než by měla být a leckdy bylo potřeba 2-3 tahy, než jsem oznámení odstranil).

notifikační lišta SGS3
Spuštěná notifikační lišta

Tip na aplikaci: Pokud vám chybí možnost přepínání WiFi a dalších funkcí v notifikační liště, zkuste například aplikaci MoreQuicklyPanel, který tuto více než dobře supluje, v lecčems i předčí.

LED indikátor

Když už jsme u těch oznámení, v rychlosti vzpomenu na LED diodu. Jak bylo vidět na obrázcích dříve, usídlila se v levém horním rohu a její intenzita je podstatně jasnější než třeba u Nexusu. Podstatně. Možná až trochu nezdravě.

Oproti SGN nabízí SGS3 možnost nastavení jejího chování i na systémové úrovni:

LED indikátor SGS3

Ano, to je veškeré nastavení, které je možné přímo v systému. A bohužel i to je více než nabízí v ICS Google, kde je pouze možné LED zapnout nebo vypnout. Všechno ostatní už je necháno na samotných aplikacích, kde většinou je opět možné LED pouze vypnout nebo zapnout, možnost výběru barvy nabízí jen málokteré. V tomto ohledu opět vzpomenu aplikaci Light Flow, která právě tyto nastavení umožňuje měnit.

Tagy: 
Kapitoly článků

Diskuse ke článku Galaxy S III – návrat krále?

Neděle, 22 Červenec 2012 - 22:25 | let adlo | No já osobně mám trochu jinou zkušenost. Do...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 22:59 | Trashman | Autor by v článku neměl používat výraz "Hype...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 22:51 | Trashman | Já to řeknu jednoduše. Za tu cenu si tento běžný...
Sobota, 14 Červenec 2012 - 17:47 | mixal 11 | Mas recht. Moja rada je, ze pokial ti E52...
Pátek, 13 Červenec 2012 - 17:10 | Tomáš Janovský | Jak to tak čtu tak jsem rád, že mám Nokii E52....
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 12:40 | Petr Minařík | WP8 pro mě ztratilo důvěru s WP7... bohužel, to...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 10:25 | mixal 11 | Ono aj wp7 ma svoje za usami, pouzival som pol...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 10:08 | mixal 11 | Mam necele 2 tyzdne SG2 a to som musel riesit: 1...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 02:58 | JoHnY3 | Pro nas je to vyhodny v tom, ze i kdyby jeden z...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 02:50 | JoHnY3 | Jo MS to ve Windows Phone Bet ... ehm 7 nestihnul...

Zobrazit diskusi