CDR.cz - Vybráno z IT

Pryč s mapou, na výlet a kešky jedině s ruční GPS navigací. Pohled na dvojici modelů Garmin [IT Výlet]

mapa_cdr_gps
Náš nedávný IT Výlet se nesl v duchu náročného pobíhání terénem, což s sebou neslo i nutnost hledání správných cest. Jak se ostatně říká „Všechny cesty vedou do Říma“ a my jsme tam v případě nějakého toho bloudění rozhodně skončit nechtěli. Jakou navigaci jsme nakonec zvolili?

Jak jistě víte, nedávno jsme se vrátili z nevídané výpravy nazvané „IT výlet“, ke které vznikla spousta článků a videí. S mapou jsme si v členitějším terénu příliš nevěřili a tak jsme sáhli po dvojici ručních GPS navigací, které měly sloužit jako alternativa k papírové mapě pro naše ajťáky. Před startem výpravy jsme sice od zálesáků obdrželi jakousi vytištěnou mapu se souřadnicemi terénu, ale podle MGRS souřadnic jsme měli pochodovat poprvé. Military grid reference system jsou přeci nakonec jen souřadnice v trochu jiném formátu, podle nichž se orientují vojenské složky NATO, tak proč bychom nemohli my...

Psali jsme o IT výletu:

Podmínkou pro nás tedy při výběru GPS zařízení vlastně nakonec nebylo nic jiného, než podpora MGRS, displej pro zobrazení mapy (ano, jsou i GPSky, které ukazují jen souřadnice) a nějaká ta zvýšená odolnost, včetně vodotěsného provedení. I proto jsme nakonec sáhli po modelech, jejichž ovládání nesází na dotyk, ale na mechanická hardwarová tlačítka.

mapa_pokladu

Vybraná dvojice Garmin eTrex 20 a GPSMap 62 jsou modely, jejichž největším rozdílem je cena. eTrex 20 vyjde na přibližně 4 000 Kč, přičemž GPSMap 62 už stojí něco přes vysokých 7 000 Kč. Jak se nám „zabijáci papírových map“ osvědčili v terénu?

Garmin eTrex 20 - malý, šikovný a vhodný na kolo

První kousek nás zaujal způsobem ovládání a pěkným zpracováním. Výrobce u něj přešel z dřívějšího lepení plastů na pevné šroubování, což je znát při pevnějším stisku zařízení, kdy vše drží jak má.

garmin_etrex4

Jako menší z modelů nabízí eTrex kompaktní rozměry 54 x 103 x 33 mm a váhu 141,7 gramů, k čemuž je ve finále ještě nutné připočíst váhu baterek. Na malém těle se nachází malý displej obdélníkového tvaru s rozměry 35 x 44 mm a rozlišením 176 x 220 obrazových bodů. Není to tedy žádný zázrak s HD rozlišením, ale bohatě postačí pro zobrazení mapy, využívání předinstalovaných funkcí a navigaci v terénu. Dobrou vlastností pak je možnost aktivace podsvícení.

garmin_etrexgarmin_gpsmap1

Ovládání zařízení probíhá pomocí malého joysticku na přední straně a několika doplňujících tlačítek na hranách. Ne každému bude asi podobné řešení vyhovovat, ale například při ovládání s rukavicí je prohlížení mapy velmi pohodlné.

Výrobce do kompaktního těla zahrnul podporu nejen pro standard GPS, ale také ruský GLONASS a evropský GALILEO, který začne poskytovat první služby až v roce 2014. V tuto chvíli tak lze např. naráz zapnout GLONASS a GPS, díky čemuž bývá fix pozice o chvíli kratší, než při aktivaci pouze jedné z dostupných možností.

garmin_etrex1

V balení toho příliš nehledejme. Nachází se zde samotná navigace, datový miniUSB kabel a také paměťová karta s předehranou mapou Topo Czech v měřítku 1:25 000, což rozhodně neurazí. Samozřejmostí je nakonec český manuál a registrační kód k mapě. Chybí tedy baterie, které doporučujeme pořídit co nejsilnější a ideálně také nabíjecí, abyste nemuseli každou chvíli kupovat nové. V případě nouze ale postačí i levné AA baterie z trafiky.

Výdrž se liší podle typu a kapacity použitých baterií. Při výletu jsme dosáhli i hodnoty kolem pouhých 3 hodin, což je opravdu málo, ale jednalo se o jakési anonymní články z trafiky za pár korun. Výrobce sám uvádí 25 hodin, přičemž jsme nakonec při dalším pokusu s dvojicí 2 500 mAh Ni-MH akumulátorů dosáhli na hodnoty kolem 24 hodin nepřetržitého provozu s aktivním displejem bez zapnutého podsvícení.

garmin_gpsmap2

Mapy, obrázky a všelijaké podklady pro geocaching je možné uložit do vestavěné 1.7 GB paměti, případně pak na paměťovou kartu typu micro SD, kterou o velikost 2 GB naleznete i v balení.

Navigace nás i uprostřed českých lesů překvapila svou přesností a množstvím funkcí, které běžný smrtelník jen těžko využije. Za zmínku stojí třeba stopky, kalkulačka, poloha Slunce a Měsíce, budík, kalendář, podpora hledání pokladů v podobě geocachingu, funkce „Muž přes palubu“ a další. Předehraná mapa Topo Czech 1:25 000 také posloužila dobře, ale v některých situacích by se stejnojmenná mapa v měřítku 1:10 000, nabízená za doplatek, celkem hodila.

GPSMap 62 - vysoká cena za kvalitnější anténu pro turisty

Druhý kousek je již na první pohled rozměrnější. Tělo se rozrostlo do podoby starých telefonů s anténou. Rozměry 61 x 160 x 36 mm jsou již o poznání jiné, ale váha se nakonec drží na rozumných 166 gramech. Zpracování je rovněž robustní a stejně jako u předchozího modelu vodotěsné. Tuto vlastnost jsme otestovali používáním za deště, s čímž neměla ani jedna z navigací sebemenší problém. Bohužel se však na stránkách výrobce dočteme, že vodotěsné oba modely jsou, ale na hladině v případě utopení stejně plavat nebudou.

garmin_gpsmap

Ovládání je u modelu GPSMap 62 trochu jiné, výrobce umístil všechna nezbytná ovládací tlačítka (kromě zapínacího na boku) pod displej, který má rozměry 41 x 56 mm a rozlišení 160 x 240 obrazových bodů. Tlačítek je zde výrazně více a díky dostatečným rozměrům je ovládání taktéž pohodlné, snad jen v rukavicích to šlo pocitově lépe s eTrex 20.

garmin_gpsmap7garmin_gpsmap5

V balení hledejme samotnou navigaci, USB kabel, poutko pro zavěšení na krk a registrační kód k mapě Topo Czech v měřítku 1:25 000. Mapa bohužel není předehraná v zařízení a nalezneme v něm pouze základní celosvětovou mapu, v níž bližší informace o terénu příliš nenajdete. Zákazník tedy bude muset nahrání provést sám, stejně jako aktivaci za pomoci přiloženého kódu.

garmin_gpsmap6

Slibovaná výdrž kolem 20 hodin se potvrdila a v našem testu, s použitím stejných baterií jako výše, dosahovala výdrž kolem 17 hodin, než došlo k vypnutí zařízení. Nutno dodat, že testy probíhaly venku v chladných podzimních dnech, což jistě nějakou tu chvíli z výdrže akumulátorů také ubralo.

garmin_gpsmap3

Přestože je součástí obou modelů i elektronický kompas, byla jeho správná funkčnost na pováženou. Dokud jdete, je vše v pořádku, ale ze statické polohy dělá zařízením určení světových stran problémy, což by podle nás nemělo. Jinak se nám ale oba modely zdály jako zajímavá volba pro nejrůznější outdoor aktivity.

Pár tipů k výběru

Nakonec jsme vše probrali se zálesákem Pavlem a shodli se na pár základních myšlenkách. GPS navigace je sice užitečné zařízení, ale můžete mít hardware jakýkoliv a stejně bude díky špatným mapovým podkladům k ničemu. Berte proto při jejího výběru velký zřetel na to, k čemu bude vámi používaný model sloužit.

garmin_etrex2

Chcete navigaci pro pěší turistiku, na kolo, do auta, nebo jste zapálený "kačer"? Dobře si prohlédněte web výrobce či dostupné recenze a zjistěte si, jaké mapy máte v základní cenně k dispozici, jaké funkce software v zařízení podporuje a zda umí vše, co budete chtít vy. Dodatečné platby za mapy mohou být poměrně vysoké a není výjimkou zvýšit cenu jinak levného kousku po dobu jeho životnosti na několikanásobek (Své o tom jistě vědí někteří majitelé autonavigací). My bychom například při našem výletu ocenili profesionální mapu 1:10 000 ihned v základu. Stále je zde sice možnost jejího dokoupení, ale další investice se nám zdá vzhledem k cenám zařízení neadekvátní.

garmin_gpsmap4

Důležitý je také výběr správných baterií. Pokud navigace nemá článek vlastní a sází na nabíjecí baterie, sáhněte po nabíjecích s co největší kapacitou. Dnes je to již investice za pár stovek a navíc máte jistotu, že vás nenechají ve štychu. Před delším výletem do přírody je pak dobré provést test výdrže, kdy stačí např. položit navigaci na balkón a čekat, kolik hodin vydrží. Přestože je užívání v terénu trošku jiné, získáte tím alespoň orientační hodnoty.

Závěrem - aneb nejen fanoušek geocachingu si přijde na své

Tématika GPS se nám zdá nakonec natolik zajímavá a netradiční, že pro vás do budoucna plánujeme dlouhodobý podrobný seriál, kde se zaměříme na veškeré aspekty navigování jako takového. Probereme družicové systémy, detailněji si rozebereme a zrecenzujeme různé druhy navigací a těšit se můžete i na nějaká ta překvapení a soutěže v oblasti Geocachingu. Vyzkoušíme si také mimo jiné situaci, jak si bude stát smartphone proti specializované navigaci.

geocaching_lg

Jak se stavíte k navigacím vy? Považujete je za nezbytnost, nebo vám smartphone jako náhrada navigačního přístroje po všech stránkách dostačuje?

Poděkování:

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme internetovému obchodu Alza.cz:
Alza

www.alza.cz


Projekt IT Výlet vznikl ve spolupráci se společnosti Intel Corporation

Intel-logo

Partneři projektu:

Intel-logoalwil   Snímek obrazovky 2013-11-08 v 15.54.25

Jaký druh navigace preferujete či vlastníte?

Na mapu a buzolu nic nemá
13% (16 hlasů)
Stačí mi chytrý telefon a šikovná aplikace
25% (31 hlas)
Vlastním nějaký druh GPS navigace (ruční či do auta)
43% (53 hlasy)
Navigaci nepotřebuji
18% (22 hlasy)
Celkem hlasů: 122

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pryč s mapou, na výlet a kešky jedině s ruční GPS navigací. Pohled na dvojici modelů Garmin [IT Výlet]

Pondělí, 25 Listopad 2013 - 15:03 | JoHnY3 | Taky nedam na mapu dopustit. Navigace ma podle me...
Pondělí, 25 Listopad 2013 - 10:30 | Haluz Haluz | Mapa dává globální přehled oblasti. Tohle nahradí...
Pondělí, 25 Listopad 2013 - 10:27 | Haluz Haluz | Chybí tam možnost mapa + slunce. Je to rychlejší...

Zobrazit diskusi