CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k GE má způsob, jak uchovat přebytky elektřiny na později a využít při tom CO2

"Idea tvůrců je následující: Odčerpaný oxid uhličitý (třeba z uhelné elektrárny) se bude skladovat v obřích nádržích, kde se za pomoci přebytečné energie v síti přemění na suchý led. Solární energie ze zrcadel se využije k roztavení solí, podobně jako u elektrárny Gemasolar ve Španělsku, a v případě potřeby se nakumulované teplo využije k zahřátí CO2, který následně využije k pohonu turbín a opětovnému generování elektřiny."

Tady někdo motá dvě věci dohromady. Tepelná akumulace v latentním teple solí je známá věc, ale co s tím má společného suchý led? CO2 v podobných turbínách pracuje v uzavřeném cyklu, nemusí se doplňovat ze zásobníku. Použití studeného konce v podobě suchého ledu možná povede k jistému zvýšení účinnosti, ale otázka je, jestli to nesežere více elektřiny při desublimaci CO2 (je to aktivní proces, když je teplota okolí vyšší) než kolik jí to vyrobí navíc díky tomu mírnému zvýšení účinnosti. Což je možná ta "storage" část (kde solární teplo je čistá výroba navíc), ale to už teď umíme hodně efektivně s přečerpávacími elektrárnami. Takže k čemu tenhle podivný kočkopes?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Kyby tomu autor zprávičky rozuměl, tak by ti určitě odpověděl. Ale upřímně pochybuju, že vůbec četl původní tiskovou zprávu General Electrics:
http://www.gereports.com/this-scientist-has-turned-the-tables-on-greenho...

Jestli jsem to pochopil dobře, klíčem je ta podivná nepopsaná fotka turbíny na poliččce. V GE vymysleli turbínu, která využívá přechodného stavu CO2 mezi kapalinou a plynem. Ta turbína by měla mít vysoké účinnosti. Je to model v měřítku 1:1 a takhle malá má mít výkon k napájení 100 tisíc domácností. Hádám, že výhoda bude i rychlost startu, protože je malá, bude mít malý moment setrvačnosti a elektrárna bude rychleji reagovat na poptávku elektřiny. Viz výňatek z GE zprávy:

"During power generation, the salt releases the heat to expand the cold CO2 into a supercritical fluid, a state of matter where it no longer has specific liquid and gas phases. It allows engineers to make the system more efficient. The supercritical fluid will flow into an innovative CO2 turbine called the sunrotor, which is based on a GE steam turbine design. Although the turbine can fit on an office shelf (see image above) it can generate as much as 100 megawatts of “fast electricity” per installed unit—enough to power 100,000 U.S. homes."

Jenže z tiskové zprávy GE to převzal Engadget, kde novinář sice dal fotku turbíny, ale už ji nepopsal. No a Lukáš Voříšek, skvělý to český novinář, jen přeložil článek v z Engadget. A ta hlavní informace, že v GE vymysleli turbínu s vysokou účinností, zmizela. Zbyly jen ty fantazie, co všechno by se s takovou turbínou dalo dělat.

Lukáši Voříšku, dej si facku.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

"Prototyp s výkonem 10 megawatt je tak malý, že se vejde do kancelářské police."
Tak jsem marne hledal v clanku informaci co ze to je za zazracny prototyp na fotografii z kancelare, ktery ma vykon 10 MW.
Nevim, skoly nemam, ale nebude to spis nejaky nefunkcni model casti zarizeni (turbiny?) a to jeste hoodne zmenseny?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak koukám že popis obrázku turbíny byl přidán. Ale popis ostatních obrázků chybí. Vidíme opravdovou fotku stavby? Grafikovu fantasii? Tu zmiňovanou elektrárnu ve španělsku?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nějak se mi nechce věřit že něco s výkonem 100 MW se vejde na poličku.... Někde bude nějaký šotek či chyba v přebraných informacích či převodu...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To asi není až takový problém... Třeba turbína HPFTP motoru RS-25 má výkon asi 63 MW a její největší rozměr je něco málo přes metr. Přitom sice celá váží půl tuny, ale hřídel s lopatkami (což je zřejmě zařízení na obrázku) jistě bude jen zlomek toho.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Já v tom problém rozhodně vidím, pokud by to točilo dejme tomu +- reálných 20 000ot/min, pak mi při tak malých rozměrech vychází kroutící moment někde kolem 40-50 000Nm, které musím dostat z toho hřídele dále, což si vyžaduje nějaké rozměry...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Mě to při 10MW a 20000ot/m vychází o řád méně, tedy 4-5000 N.m.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Taky je řeč o 100MW ne 10MW.
333ot/s 5cm prumer => +-15cm obvod => 50m/s
100 000 000 W = F . L / t => 2 000 000N
2m * 0.025m = 50 000Nm
Jen pro představu kroutící moment u motoru formule 1, která má podobné max otáčky se pohybuje na 500Nm to je o dva řády méně!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem idiot, tohle jsem si dokázal spočítat už na základce a dokonce jednodušeji přes obvodovou rychlost a dosazením do F=P/v, kde v = 2.pi.20 000/60. Problém je, že v článku se píše o prototypu s 10MW. Jinak diesel motory užívané v lokomotivách mohou mít točivý moment obdobný, o kterém píšete. při 5MW a 1000ot/m. https://en.wikipedia.org/wiki/EMD_1010

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude tím, že se někdo chytil za nos a obsah (100MW) "doladil"?
Ad diesel, vejde se na poličku, má průměr 5cm?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle systém zná každý kdo před léty hrál Fallout a navštívil Helios One.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.