CDR.cz - Vybráno z IT

Zkušenosti s Gear Fit na oficiálně nepodporovaném zařízení (LG Nexus 5)

nepřehlédněte
Samsung již na MWC představil chytré fit-hodinky Gear Fit, které si právem získaly pravděpodobně největší pozornost ze všech představených produktů. Jak se hodinky povedly a jak je možné je využívat na oficiálně nepodporovaných zařízeních?

Kapitoly článků

1.  Představení funkcionalit Gear Fit

Již dříve jsem se díval po nějakém fitness trackeru (idea zařízení mi byla sympatická a všemožné statistiky a čísla mám vcelku rád), ale pokud už bych něco takového měl nosit, požadoval jsem od tohoto alespoň nějaké základní funkce „chytrých hodinek“, jako jsou například notifikace. Prvním zařízením, které splňovalo mé představy, byl náramek Fitbit Force (cena cca 3500 CZK), který však (než byl uveden v ČR) byl stažen z trhu kvůli „pár“ stížnostem na způsobování alergické reakce a s tím spojené vyrážky.

Po představení Gear Fit jsem tak byl nadšený, neboť toto bylo prostě zařízení, které splňovalo všechny mé skromné požadavky a i dobře vypadalo. Jedinou vadou na kráse je daná značka, která je bohužel úzce spjata s ekosystémem Samsungu a oficiálně nepodporuje telefony žádné jiné značky (a bohužel pořádně ani některé své vlastní).

Již několik dní po uvedení se však začaly objevovat zprávy o zprovoznění na HTC One (M8), Nexus 5 a dalších hi-end zařízeních. Zvědavost a lákavá cena nedala a hodinky jsou doma…

Hardware

O samotných hodinkách/fitness trackeru toho bylo napsáno více než dost, takže jen v rychlosti: po hardwarové stránce se jedná o gumový pásek s jednoduše vyjmutelným modulem obsahujícím nezbytnou elektroniku. Ta zahrnuje akcelerometr, gyroskop, senzor tepu srdce, a v neposlední řadě krásný prohnutý dotykový 1,84“ AMOLED displej s rozlišením 432x128 (244ppi, takže vše je krásně jemné, skoro jako na obrázcích :)). Displej má tak dokonce větší úhlopříčku než je tomu u „vyšších“ smart hodinek Gear 2 a Gear 2 NEO, vzhledem k podlouhlému tvaru tak však nepůsobí. Celé zařízení také váží necelých 30 gramů, takže jej na ruce prakticky není cítit. Pásek je vyroben z gumy, která je po vnitřní straně vroubkovaná, aby hodinky neklouzaly po ruce, k čemuž by pravděpodobně stejně nedocházelo, vzhledem k ploše samotného modulu.

Spona pásku je pak tvořena podobným způsobem jako u zmiňovaného Fitbitu, kdy dva piny zapadají do několika dvou zdířek. Na rozdíl však od Fitbitu, kde lze najít spoustu stížností uživatelů na samovolně se rozepínající pásek a tím ztracená zařízení, zde drží naprosto pevně a něčeho takového bych se nebál.

Pásky jsou snadno vyměnitelné a je možné zakoupit náhradní, či v jiné barvě. Bohužel originální příslušenství je „za kus gumy“ neskutečně drahé. Cena bez koruny 1000 CZK za něco takového působí ne jako dát uživatelům možnost přizpůsobení designu, ale jako možnost sedření z kůže, pokud pásek ztratí, poškodí,…

Pro ochranu před okolními vlivy disponuje Gear Fit certifikací IP67, která by měla zaručit dostatečnou odolnost proti prachu i vodě, a to nejen tekoucí, ale například i při plavání.

Pro nabíjení je pak bohužel nutné používat dodávanou redukci, která se připojuje na sundané hodinky - není možné použít přímo microUSB kabel. Vzhledem k zvýšené odolnosti je toto však pochopitelné, zdířky by nebyly nejvhodnější. Alternativou by bylo pochopitelně například nabíjení indukcí, ale pro tu opět věřím, že se jedná o příliš malou hračku.

Párujeme

I přes údajnou nekompatibilitu jsem pásek koupil s tím, že jej budu využívat se současným Nexus 5 (aneb ono to prostě nějak půjde, kluci z XDA s tím určitě něco udělají :)). A také že ano. Samotné zprovoznění je naprosto jednoduché, stačí nainstalovat Gear Fit Manager aplikaci (poslední verze například zde) a spárovat zařízení.

Pozor však, před samotným spárováním je nutné mít zařízení updatované na poslední verzi – tento update je možné nainstalovat pouze z kompatibilního Galaxy zařízení, případně z aplikace KIES3 po připojení k PC (netestováno). Po tomto updatu už je možné hodinky snadno spárovat s Nexus 5 a spoustou dalších zařízení.

Takto nás Gear Fit uvítá

Funkcionalita

Nyní si pojďme shrnout základní funkcionality. Jak se dá předpokládat, samozřejmě z pohledu nepodporovaných zařízení (testováno na Nexus 5).

Co funguje?

Po spárování funguje až překvapivě hodně funkcí. :)

  • Notifikace – z Gear Fit aplikace je možné
  • Hodiny – možnost výběru z několika různých zobrazení hodin, včetně světových časů a automatické synchronizace
  • Vyhledání zařízení – hodinky „prozvoní“ telefon
  • Senzor tepu
  • Odmítnutí hovoru
  • Ovládání médií
  • Gear Aplikace – s rootem a trochou úprav, viz níže

… A pro změnu co ne?

  • Počasí – pravděpodobně využívá některou funkcionalitu nainstalovanou přímo v Samsung zařízení
  • Rychlé odpovědi SMS
  • Synchronizace fitness statistik do telefon (Fitness for Gear aplikace)

ROOT funkcionalita

Na Gear Fit se díky uvolnění SDK začínají objevovat jednoduché aplikace fungující přímo z hodinek, ačkoliv nedisponují „standardním“ OS. Tyto však opět mají problém se spouštěním na nepodporovaných zařízení. Za vše může jednoduchá podmínka v SDK, která kontroluje, jestli se jedná o Samsung zařízení dle build.prop souboru. Nic víc, nic míň.

Chcete-li tedy aplikace zprovoznit, stačí upravit /system/build.prop tak, aby odpovídal nějakému (ideálně dle HW nejvíce podobnému zařízení). V případě Nexus 5 jsem zvolil SGS5 a provedl následující změny:

ro.product.model=GT-I9505
ro.product.brand=samsung
ro.product.name=SM-900S
ro.product.device=SM-900S

Pozor, vždy si raději udělejte zálohu! Předpokládám, že po těchto úpravách mohou přestat fungovat některé jiné věci, jako například systémové aktualizace. Testováno pouze s Nexus 5, na jiných zařízeních mohou fungovat zase jiné hodnoty.

Restart telefonu a aplikace na hodinkách rázem fungují (například kalendář, přepínání WiFi a zvuků,…).

Kapitoly článků
1.  Představení funkcionalit Gear Fit

Diskuse ke článku Zkušenosti s Gear Fit na oficiálně nepodporovaném zařízení (LG Nexus 5)

Středa, 21 Květen 2014 - 21:38 | BTJ | Heh 3-4 dny .... ani nebudu hledat, jestli...
Středa, 21 Květen 2014 - 12:06 | George eLzyx | Předpokládám, že se Samsung Ativ S mám smůlu ......

Zobrazit diskusi