CDR.cz - Vybráno z IT

Gogoro startuje okamžitý scooter-sharing v Berlíně

Gogoro Coup Press Image 1
Taiwanský model skútrů na výpůjčku se dostává i do Evropy, a to přes Berlín. Myšlenka ekologických a dostupných skútrů funguje již delší dobu. Jak si společnost Gogoro povede v německé metropoli?

Taiwanský model veřejně přístupných pronajímatelných skútrů se dostává i do Evropy. Společnost Gogoro expanduje se svým obchodním modelem do Berlína, kde si každý nad 21 let a s platným řidičským průkazem, může půjčit stylizovaný elektro skútr.

Gogoro

Služba funguje podobně jako ZipCar, či Scoot, kdy San Franciské ulice křižují červené skútry. U Gogoro mohou potencionální jezdci najít stopy prostřednictvím aplikace a jízda je prozatím omezena jen na dané části, jež jsou pokryté společností a technickým zázemím.

Pronájem stojí 3 eura na 30 minut, či 20 euro na celý den. Jakmile ukončíte jízdu, vrátíte skútr do nabíjecího doku, kde je připraven pro další zájemce.

Images 0Gogoro Smart Scooter Bb Dezeen 468 8

Skútry mají omezení na 45 km/h, takže nečekejte žádné zběsilé jízdy. Jedná se o levný, rychlý a ekologický způsob dopravy ve městě s nad mírou automobilů.

Momentálně Gogoro rozjíždí projekt s počtem dvouset skútrů a jak řekl CEO Horace Luke, společnost počítá s rychlým rozšířením počtu vozítek.

Celá expanze je založena na partnerství mezi Coup (dceřiná společnost automobilových dílů dodavatele Bosh) a samotným Gogoro. Hlavním milníkem pro takový obchod bylo, že Gogoro vlastní potřebnou technologii a dodavatelské postupy. Trackovací systém, zabezpečení a obsluha skútrů je již začleněna v operačním systému. Coup má na starosti dodání samotných zařízení.

Gogoro 7 720 X 451

V Taiwanu se osvědčil model tzv. swap battery technology. Namísto nabíjení skútru jezdci jednoduše vymění samotnou baterii na GoStanici, kde si může i skútr vyzvednout. Celý proces má zabrat pod pět minut.

Zatím není úplně jasné, zda se tento model bude uplatňovat i v Berlíně. V prvotní fázi se uvažuje o systému výměny baterií zaměstnanci. Speciálně vyčleněným týmem, který na základě indikace baterie pod 20% vyjede do ulic a baterii vymění. Stejný tým se bude i starat o průběžné kontroly a technickou stránku skútrů. Jakmile bude takto “vyždímaný” skútr indikován, zmizí uživatelům z mapy, aby se nestalo, že si zabookujete kousek, který vlastně nebude pojízdný.

1 19

Vedení partnerských společností ale počítají s tím, že jezdci budou jednorázově jezdit zhruba pod 10 kilometrů na jednu výpůjčku. Na plnou baterii můžete dojet až na vzdálenost osmdesáti kilometrů. Proto se nepočítá s výraznými problémy s prázdnými bateriemi a očekává se, že vždy bude dostatek času baterie okolo 20% kapacity vyměnit za nové.

Gogoro ale nekončí pouze u Berlína. V tomto roce mají v plánu expandovat i do metropole bicyklů, Amsterdamu.

Stačí mobilní aplikace a můžete vyrazit

Výrobce své elektrické skútry představil poprvé na veletrhu CES v roce 2015. Elektrická dvoukolka může bez omezení jet až 96 km/h, disponuje digitálním panelem telefonní aplikací, která vám dovolí optimalizovat si zvukové a světelné efekty dle libosti.

Celý proces půjčování má být jednoduchý a rychlý. V první řadě si stáhnete mobilní aplikaci a zadáte své údaje z řidičského průkazu. Od té chvíle získáte mapu, kde si vyhledáte svou nejbližší GoStanici. Po výběru a platbě si vezmete helmu a odjedete.

Gogoro Coup Press Image 1

Zdroje: 

1, 2

 

Diskuse ke článku Gogoro startuje okamžitý scooter-sharing v Berlíně

Žádné komentáře.