CDR.cz - Vybráno z IT

Google chce zatrhnout stahování filmů načerno a ještě na tom vydělá

pirate-bay-laptop
Nedávná změna ve vyhledávacím algoritmu znevýhodní weby s pirátským obsahem. To by nebylo nijak překvapivé, kdyby se nyní sám internetový gigant nepustil do distribuce filmů, které bude uvádět pomocí YouTube a Google Play. Lákat by měla nízká cena.

Nebojte, úplné blokování tzv. pirátského obsahu ve vyhledávání na uživatele zatím nečeká. Krok Googlu ze srpna tohoto roku se  sice snaží omezit umisťování stránek plných ilegálního obsahu, v tomto případě torrentových souborů, na předních příčkách. Ne však pouze podle kontextu stránky, ale především na základě stížností vlastníků autorských práv. Uživatelům tak nebude nadále nic bránit stáhnout si film z oblíbených portálů, které slouží jako úschovny dat (i kdyby z vyhledávání zmizely, stačí si pamatovat adresu).

Bart Simpson - illegal download

Do redakce nám dorazila tisková zpráva, která informuje, že se vyhledávací gigant po znevýhodnění pozice pirátských stránek chystá vstoupit na trh distribuce filmů. Dřívější změna algoritmu by tak v souvislosti s novým směrem podnikání mohla být chytrým tahem. Ve spolupráci s jedním z největších filmových studií 20th Century Fox se více než 600 populárních pořadů a filmů objeví na YouTube a obchodu Google Play. Inspirace iTunes je jasná a pokud se nabídka legálního obsahu na internetu rozšíří, určitě se jedná o krok kupředu. Zásadní v tomto ohledu bude především cenová politika, která by při dobrém nastavení mohla pirátství minimálně omezit.

youtube-hollywood

Jako první si filmy od Googlu stáhnou uživatelé v USA a postupně se dočkají i další země. Apple již dříve ukázal, že nabídnout hudbu za pár korun formou iTunes může být výhodné jak pro nahrávací společnosti, tak prodejce a víceméně i koncového uživatele. Proč by se tedy něco podobného nemohlo povést Googlu v případě filmů? A přestože dřívější "znevýhodnění pirátů" není s novinkou oficiálně spojováno, minimálně se jedná o chytrý tah, jak si připravit lepší pozici do startu.

Následuje plné znění tiskové zprávy tak, jak dorazila redakci CDR.
Redakce neodpovídá za obsah, ani za případné chyby.

Provozovatel internetového vyhledávače Google se domluvil s americkým filmovým studiem na možnosti uvedení filmů na kanálech YouTube a ke stažení na Google Play.

Společnost Google nedávno oznámila, že více než 600 nejpopulárnějších televizních pořadů a filmů 20th Century Fox, jednoho z největších amerických filmových studií, se objeví na YouTube a Google Play. Půjde o tituly X-Men, Doba ledová, Černá labuť, nebo televizní show Glee, Taková normální rodinka a New Girl. Filmy si bude možno za poplatek stáhnout nejdříve v USA a později i v dalších zemích. Podle Davida Bauckmanna, technického ředitele společnosti Effectix.com, tak chce americký gigant zamezit růstu stahování filmů z internetu načerno.

Před pár lety učinil revoluci v hudebním segmentu Apple a dohodl se s hudebními vydavatelstvími na uvolnění licencí pro prodej na iTunes za zlomek v té době obvyklých cen. „Služba je dnes velmi populární a zdá se, že na ní vydělal hlavně Apple, ale ani hudební nakladatelství nestrádají. Google chce nyní zamezit tomu, kde se trh už delší dobu posouvá. Filmy si uživatelé stahují načerno, protože nejsou k dispozici za rozumný poplatek,“ míní David Bauckmann, technický ředitel firmy Effectix.com, jedničky na trhu v oblasti online marketingu a SEO pro malé a střední podniky s tím, že by se podobná služba mohla objevit zanedlouho i v Česku.

xmenorigins-wolverine

Stejně jako Apple převálcoval svým iPodem klasické CD walkmany a firmy jako SONY dostaly konkurenta z místa, kde to asi nečekaly, to může být podle Bauckmanna z Effectix.com cesta pro Google, jak vydělat, ale rovněž se vrhnout do nového odvětví.

Stejně tak nyní Google může změnit svět, jak jsme na něj zvyklí. Ostatně kamenné videopůjčovny již delší dobu pokulhávají a na internetu se objevuje mnoho videopůjčoven, ale to hlavní jim stále chybí – kvalitní široká nabídka filmů. Jak se zdá, Google v tomhle směru hodlá říci rozhodné slovo.

Zhruba před deseti lety stálo DVD v USA na trhu kolem 40dolarů. Nyní jsou za 13 dolarů, na internetu si můžete stáhnout film za 5 nebo 7 dolarů. Filmová studia pochopila, že musí s cenou dolů.

Nejstahovanější filmy a hudba loni

Titulu „nejstahovanější film“ loni dosáhl akční snímek Rychle a zběsile. Stáhlo si jej 9,2 miliónu uživatelů, což představuje asi dvě třetiny předloňského vedoucího žebříčku Avatar. Ten totiž zaznamenal dokonce 16,6 miliónu stažení. Mezi českými filmy vedou Lidice, Nevinnost, Občanský průkaz, Fimfárum 3 a Muži v naději. Ze zahraničních snímků patři mezi nejstahovanější v ČR Harry Potter: Relikvie smrti – část 2, Transformers 3 a Piráti z Karibiku: Na vlnách podivína.

movie_paska

V hudebním světě se snaží finanční ztráty snížit různým způsobem. Cestou minimálních cen cd až po nabídky zdarma. Mezi zajímavé počiny patří například roku 2007 stanovení ceny alba In Rainbows od slavných Radiohead tak, že ji určili fanoušci. Podle oficiální informace od muzikantů tehdy album fanoušci ocenili v přepočtu na 80 korun.

Nelegální stahování filmů je v ČR sport

Škody způsobené ilegálním stahováním a šířením audiovizuálních materiálů dosáhly loni v Česku více než 2,6 miliardy korun. Mezi poškozenými se hlásí nejen distributoři, ale i producenti a tvůrci. Odhad škod způsobených loni nelegálním stahováním českých filmů činí asi 610 milionů korun. Tržby serverů fungujících jako úložiště nelegálně šířených audiovizuálních materiálů byly kolem 140 milionů korun.

Zdroje: 

Tisková zpráva Effectix

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google chce zatrhnout stahování filmů načerno a ještě na tom vydělá

Středa, 17 Říjen 2012 - 01:11 | iqtiqe | Když bude cena za jedno zhlédnutí na úrovni...
Úterý, 16 Říjen 2012 - 23:37 | Alexandra Stanovska | Firmy ponukajuce filmy tu su, len Ostblok si...
Úterý, 16 Říjen 2012 - 22:20 | Máček333 | No, takových pokusů v českém rybníčku bylo, ale...
Úterý, 16 Říjen 2012 - 18:32 | ASD_SK | Ak bude cena za jedno pozretie na urovni ceny...
Úterý, 16 Říjen 2012 - 16:34 | DRK | Proč takové složitosti. Stačí. 1. dostatečně...
Úterý, 16 Říjen 2012 - 16:17 | HKMaly | Ja doufam, ze to pujde stahnout na disk stejne...
Úterý, 16 Říjen 2012 - 11:45 | Franta Jardů | Měl by tu být nějaký model, na základě kterého by...
Úterý, 16 Říjen 2012 - 09:40 | DRK | No rozhodně by neškodilo připojit v článku...
Úterý, 16 Říjen 2012 - 07:53 | Pety | "Na vlnách podivína" - to v originále...
Úterý, 16 Říjen 2012 - 01:42 | Lukáš Voříšek | Ale kdeže, pozor jsem dával. A kdybyste při čtení...

Zobrazit diskusi