CDR.cz - Vybráno z IT

Google chystá robotickou revoluci, koupil Boston Dynamics

wildcat
Roboti v průmyslu. Tak to vidí Google, který do své sbírky robotických společností zakoupil uznávanou firmu Boston Dynamics jako osmou v pořadí, aby naplnil svůj cíl.

Americká společnost Google kupuje robotickou firmu Boston Dynamics, která se zabývá vývojem humanoidních a zvířecích robotů. Mezi její nejznámější výtvory patří robotická kočka WildCat, robovoják PETMAN, skákající parkur robot X-RHex nebo čtyřnohý nosič zavazadel s robotickou rukou jménem BigDog, jehož vývoj později převzala DARPA jako projekt LS3 (Legged Squad Support System). Všichni zmínění roboti jsou velice mrštní a jejich vývoj na velice pokročilé úrovni.

logo boston dynamics

Boston Dynamics je již osmou robotickou společností, kterou Google přijal pod svá křídla. Není se čemu divit, když Google bere akvizice jako na běžícím pásu. Poslední akvizice znamenala celkově 139. zářez na účet amerického giganta. Kromě Boston Dynamics zakoupil v letošním roce s podobným zaměřením také japonskou společnost Schaft a americké firmy Autofuss, Bot & Dolly, Holomni, Industrial Perception, Meka Robotics, Redwood Robotics a Schaft. Podrobný seznam všech akvizic i s letopočty najdete na Wikipedii.

Podle dostupných informací se Google chystá na výrobu vlastních robotů, kteří nemají být určeni k prodeji koncovým zákazníkům, nýbrž pro vylepšení služeb a průmyslu. Je tedy možné, že za pár let nám budou zakoupené zboží donášet autonomní kurýři podobným stylem, jako to má v plánu Amazon se svými kvadrokoptérami.

 

Atlas_4437-uvodni
Bojový robot Atlas od DARPA

Roboti jsou jednoznačně v kurzu. Na jejich vývoji se podílí také další společnosti, které ještě nemá Google ve svých spárech. Například americká výzkumná agentura DARPA, která má na kontě bojového robota Atlase. I přes robotickou činnost se DARPA věnuje samozřejmě také vesmírným projektům. Společně s americkou armádou se chystá vyrábět nadzvukový letoun Experimental Spaceplane XS-1. Jestliže jste fanoušky i obyčejnějších robotů, podívejte se, jak to válí robot Janken ve hře kámen, nůžky, papír.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google chystá robotickou revoluci, koupil Boston Dynamics

Úterý, 17 Prosinec 2013 - 16:06 | HKMaly | Nebojte se, DARPA a americka vlada jsou urcite...

Zobrazit diskusi