CDR.cz - Vybráno z IT

Google Drive se představuje, co umí a čím se jeho tvůrci nechlubí?

Google Drive 1
Asi málokomu unikl humbuk způsobený spuštěním "nové" služby Googlu nesoucí název Drive a omlazeného Microsoft SkyDrive. Válka cloudových úložišť jejich startem vypukla naplno a přes všechny klady je zřejmé, že ne všechno bude nakonec tak růžové, jak se zprvu zdálo. Pojďme se na první ze zmiňovaných novinek podívat zblízka.

Již několik let se mluvilo o vstupu vyhledávacího obra na trh s online úložišti. Před několika dny se tato slova stala skutečností a s obrovským očekáváním se internetová komunita pustila do zkoumání služby "Drive" neboli "Disk".

Google Drive - tak trochu jiné Google Docs

Název jasně naznačuje, co dostane uživatel k dispozici. Online úložiště se základním prostorem 5 GB má být ideálním místem pro data všeho druhu. K těm je možné přistupovat nejen díky klientům pro nejrůznější platformy - konkrétně Windows, MacOS, Android a do budoucna se počítá s dalšími - ale také přes standardní prostředí webového prohlížeče. Zde nejsou rozdíly mezi prostředím cloudových Google Docs a Drive nijak výrazné.

Drive bude nad konkurencí pravděpodobně vynikat především v oblasti vyhledávání v nahraném obsahu. Zde by bylo hříchem nezmínit integraci OCR, díky které vyhledávač rozpozná text na obrázcích a tím pádem v nich umožní snadné a rychlé vyhledávání. Současně si poradí s objekty na obrázcích; pokud máme např. fotku Everestu, na který se poté budeme dotazovat ve vyhledávání, bude nám ve výsledcích předložena i kdyby nesla jiný název souboru.

(O převodu obrazových souborů do textové podoby jsme psali v nedávném článku.)

Google Drive 2

Již Docs umožnili každému z nás nahrávat data libovolného formátu, ale dostupný zdarma byl "pouhý" 1 GB prostoru. Společně s vyšším prostorem u nové služby narostla i kapacita mailových schránek portálu Gmail na slušných 10 GB. Nahraná data určitých datových typů je možné prohlížet (podporováno je na 30 různých formátů) a případně editovat pomocí online nástrojů. Nechybí podpora spolupráce ve více lidech, jako tomu bylo a je u Docs. Potěší i archivace změn u dokumentů. Pokud do 30 dnů zjistíme, že došlo k nějaké nechtěné úpravě, stále zde bude možnost záchrany.

Google Drive 3

Do budoucna se počítá s pluginy obohacujícími online úložiště o další funkce. To umožní vývojářům připravovat vlastní vychytávky, jako je např. propojení Google Drive s online editorem obrázků a podobnými službami. Uživatel si tak bude moci vybrat, zda provede práci online, či na lokální stanici.

Vše má svoje "ale"

Ne vše zatím funguje tak, jak bychom očekávali. Především hláška "Your Google Drive is not ready. Do you want to notify, when it will be ready?" je poslem špatných zpráv, že daná služba bude pro vaše využití dostupná až za nějaký čas. Mohou to být minuty, hodiny, ale také dny a týdny.

Google Drive: Notify me

Pokud patříte mezi šťastné uživatele, kteří mají tu možnost vše vyzkoušet, určitě by nebylo špatné zmínit jistá nemilá ustanovení v podmínkách užívání. Ty společnost využívá stejné u většiny svých služeb, což v tomto případě není zrovna vyhovující. Pravděpodobným řešením bude, vzhledem k nátlaku veřejnosti, úprava smluvních podmínek.

Nejlépe situaci naznačí následující úryvek:

"Pokud nahrajete nebo jinak odešlete obsah do našich služeb, poskytujete společnosti Google (a subjektům, se kterými společnost Google spolupracuje) celosvětově platnou licenci k užití, hostování, uchovávání, reprodukování, upravení, vytvoření odvozených děl (například děl, jež jsou výsledkem překladu, přizpůsobení/a­daptací či úprav provedených za účelem jeho lepšího fungování v rámci našich služeb), komunikaci, publikování, provozování a zobrazování na veřejnosti a distribuci takového obsahu..."

Google Drive

Nahrávat soubory můžeme v téměř neomezeném počtu, pokud se ovšem vejdeme do nastavené - zakoupené velikosti úložiště. Maximální velikost jednoho nahraného souboru má Drive nastavenou na 10 GB, což by mělo být dostačující pro většinu běžných situací.

Velkým neduhem je zatím nastavení synchronizace složek. Ta je defaultně nastavena na aplikací vytvořenou složku v uživatelských dokumentech a v základu chybí možnost její změny. Najdou se pak i takové nepříjemnosti, jako je neschopnost streamování nahraného videa u mobilní verze. Uživatel tedy musí počkat, až se video stáhne, a teprve potom dojde k jeho přehrání. Některé zdroje mluví i o snižování kvality při pokusu přehrát video z online úložiště. Při prohlížení obrázků nahraných online je situace podobná, ale pro změnu chybí prohlížení fotografií formou galerie, je tedy nutné otevírat jeden obrázek za druhým.

Cenová politika

Základních 5 GB nemusí stačit každému. Samozřejmostí je tedy dokupování dalších GB, přičemž v nabídce jsou následující varianty: 25 GB v ceně 2,49 USD, 100 GB za 4,99 USD a 1 TB za 49,99 USD za měsíc.

Závěrem

Podle výčtu předchozích vlastností je asi jasné, že Google má co vylepšovat a Drive na konkurenci ve spoustě případů pouze kouká z povzdálí. Na druhou stranu má výhodu v kvalitním vyhledávání, osvědčené spolupráci vícero lidí na jednom souboru a v jistém budoucím rozvoji funkcí, díky chystaným pluginům. Přestože je konkurence obrovská, díky integraci s cloudovými office mu největším rivalem bude právě aktualizovaný SkyDrive od Microsoftu, na který se podíváme v navazujícím článku.

SkyDrive

Zajímají vás další informace o službě, nebo máte zajímavé postřehy? Budeme rádi, když se zmíníte v diskuzi.

Tagy: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google Drive se představuje, co umí a čím se jeho tvůrci nechlubí?

Středa, 2 Květen 2012 - 09:04 | wision | "Velkým neduhem je zatím nastavení...
Pátek, 27 Duben 2012 - 22:38 | trodo | Dobře že jste zmínili ty podmínky. Pro mně...
Pátek, 27 Duben 2012 - 15:46 | HKMaly | Pro me nepouzitelne dokud nebude klient pro linux...
Pátek, 27 Duben 2012 - 14:30 | senky15 | ja som to mal ihned, všetko sa zosynchronizovalo...
Pátek, 27 Duben 2012 - 13:52 | corwin78 | U mě to bylo stejné. Nicméně pro mě nepoužitelné...
Pátek, 27 Duben 2012 - 11:52 | Luděk Růžička | Tak u mě aktivace od požadavku opravdu trvala asi...

Zobrazit diskusi