CDR.cz - Vybráno z IT

Google Drive nyní umí skenovat dokumenty pomocí mobilního telefonu

gdrive
Nejnovější aktualizace pro mobilní aplikaci Google Drive přináší mimo mřížkového zobrazení či rychlých náhledů (a řadě dalších vylepšení) i novou funkci, která promění s trochou nadsázky váš telefon na malý kapesní skener.

Myšlenka využít mobilní fotoaparát jako nástroj pro zachycení dokumentace, vizitky či nějaké zprávy a pracovat s tím či oním dále třeba i na počítači, tabletu (nejen na samotném telefonu) není rozhodně nová, řada aplikací již na Google Play nějaký ten měsíc a možná se nebudeme bát říci i rok je. Velmi populární aplikací v tomto ohledu je CamScanner, který je k dispozici jak pro Android, tak iOS. Plnohodnotná verze programu je sice placená, ale verze zdarma alespoň dle uživatelských ohlasů mnohým postačuje.

Nová aktualizace Google Drive přináší mimo výše zmíněných úprav a vylepšení i funkci skenování dokumentů prostřednictvím hlavního fotoaparátu telefonu. Mimo to dokáže text i rozpoznat a na základě vyhledávání jej i identifikovat jako výsledek uživatelského hledání a to okamžitě od uložení (nahrání) na úložiště Drive.

Prostředí skenovacího módu je poměrně intuitivní a strohé. Samotné skenování spustíte v hlavním okně kliknutím na velké plus (přidat nový soubor). Z nabídky vyberete předposlední volbu Skenování. Nyní se před vámi otevře prostředí podobné běžné avšak velmi očesané aplikaci pro ovládání fotoaparátu. Víceméně se zde nacházejí pouze dvě tlačítka pro spuštění přisvětlení (je-li na mobilu k dispozici) a hlavní tlačítko (modrá kulička) jako spoušť fotoaparátu.

screen-gdrive-scan (1)screen-gdrive-scan (2)screen-gdrive-scan (5)

Po zachycení se zobrazí automatický ořez a návrh vámi naskenovaného podkladu. Pokud nejste (jako při testování my) spokojeni s automatickou úpravou, můžete z horní nabídky buďto fotografii smazat a znovu zopakovat nafocení, nebo můžete nastavit bezbarvost (černobíle) či naopak barevnost provedení, či si individuálně a ručně výsledný obrázek oříznout dle svého přání.

screen-gdrive-scan (6)screen-gdrive-scan (4)screen-gdrive-scan (7)screen-gdrive-scan (3)

Spodní nabídka pak nabízí možnosti jako rychlé zahození aktuálního snímku nebo naopak okamžité uložení do úložiště Drive. Malé plus vlevo je zde pak volbou pro přidání další stránky v dokumentu – tedy více „naskenovaných“ podkladů v rámci jednoho souboru. Zde je nutné dodat, že veškeré záznamy se ukládají do formátu PDF.

screen-gdrive-scan (8)

Z našich prvních postřehů můžeme pochválit skutečně dobré a takřka okamžité rozpoznávání znaků (zřejmě OCR) – zkušební vyhledávání ve dvoustránkovém takto naskenovaném dokumentu dopadlo na jedničku. Drobnou výtkou, můžeme-li to tak říci, by mohla být větší velikost dokumentu. Google Drive zřejmě nijak nekomprimuje a používá snímky v plném maximálním rozlišení (odvíjí se od schopnosti fotoaparátu telefonu). Námi testování pro tento článek probíhalo na telefonu Samsung Galaxy S3, dokument byl dvoustránkový, kde jedna stránka byla barevná a druhá s textem černobílá, a dokument se vyšplhal se svou velikostí na téměř 1,5 MB, což je docela dost. Faktem zde ale asi je, že nikdo nebude pomocí telefonu tvořit dokumenty s desítkami stran, takže potenciální výsledná velikost by nemusela být zase takovou překážkou.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google Drive nyní umí skenovat dokumenty pomocí mobilního telefonu

Žádné komentáře.