CDR.cz - Vybráno z IT

Google koupil službu Bump pro snadné sdílení souborů mezi Androidem či iOS pomocí Bluetooth

Google koupil Bump - úvodní foto
Vedle aplikace Android Beam pro přenos souborů skrze NFC zřejmě přibudou i inovované funkce pro jednoduché sdílení obsahu přes Bluetooth. Google totiž koupil společnost Bump Technologies s její stejnojmennou službou pro Androidí nebo iOS zařízení.

Vzájemné rychlé sdílení dat řeší dnešní moderní mobilní telefony převážně pomocí bezdrátového NFC. Stále se ale najdou spousty levnějších přístrojů s méně výkonným hardwarem, které tuto technologii nepodporují. V tomto případě tak nezbývá nic jiného, než se obrátit na „staré dobré“ Bluetooth. Aplikací, která dodá komfortnější způsob ovládání a umožní tak sdílet obsah jednoduchým přiťuknutím telefonů, je multiplatformní služba Bump (pro iOS a Android), kterou do teď vlastnila stejnojmenná společnost Bump Technologies. Soubory lze ale stejně snadno sdílet i mezi smartphonem a počítačem, potažmo i s tabletem.

     Google koupil Bump - img3Google koupil Bump - img4

Google zatím akvizici neoznámil a zmínka padla pouze na blogu samotné služby Bump. Neznáme tedy ani její hodnotu. Společnost ale podle všeho nekončí a její tým bude v dalším vývoji služby i nadále pokračovat (včetně aplikace Flock pro tvorbu fotoalb mezi přáteli). Nově ale pod záštitou velkého Googlu, který její potenciál zřejmě využije k tvorbě vlastní doplňkové služby provázané například s profilem na Google Plus. Nebo může naopak přidat propojení s jeho službami do stávající aplikace Bump.

Google koupil Bump - img2

Už teď ale víme, že vedle aplikace Android Beam pro přenos dat přes NFC chce Google zapracovat i na jednoduchém sdílení skrze Bluetooth a věnovat se tak i starším či levnějším telefonům, které NFC nepodporují. Aplikace pak zaujme právě i podporou napříč platformami a hardwarem.

Google koupil Bump - img5
Jak bude vypadat logo aplikace po akvizici Googlu? Možná takto.

Jak snadno lze soubory, kontakty, aplikace či multimediální obsah přenášet ukazuje níže uvedené video. V aplikaci Bump označíte jednotlivé soubory, potřesením telefonu jej spárujete s druhou plackou (nebo s počítačem) a pak už jen ťuknete na potvrzovací tlačítko.

Stávající a bezplatnou verzi aplikace Bump pro zařízení s iOS stáhnete z iTunes pod tímto odkazem. Pokud vlastníte operační systém Android, stáhněte si ji z obchodu Google Play. Prozatím si ještě počkejme na to, jak na zprávu zareaguje sám Google a zda-li zveřejní i plány, jak chce s touto nově odkoupenou službou naložit.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google koupil službu Bump pro snadné sdílení souborů mezi Androidem či iOS pomocí Bluetooth

Žádné komentáře.