CDR.cz - Vybráno z IT

Google: Novým směrem bude modularita. Poskládejte si televizor sami

Stara Televize
Google věří, že budoucnost TV se skrývá v modulárním televizním přijímači. Princip tkví v malých obrazovkách, které si uživatel dle libosti poskládá do většího celku. Celý koncept jde nejlépe přirovnat ke stavebnici LEGO.

V laboratořích Google X už vymysleli plno zajímavých věciček. Namátkou třeba samořídící automobil, brýle Google Glass nebo internet v rozvojových zemích – balóny Google Loon. Nyní tamní vývojáři pracují na dalším projektu, jehož inspirací byl s největší pravděpodobností modulární telefon Ara. Tentokrát jde ale místo smartphonu o televizní přijímač.

Google X Tv

Díky modulárnímu televizoru by si mohl uživatel poskládat libovolnou úhlopříčku obrazu podle svého přání. Tvar a velikost výsledné skládačky by měl být omezen jen fantazií uživatelů. Budete tak omezeni jen svým rozpočtem, případně velikostí místnosti. Jestliže s tímto nápadem společnost Google uspěje, tak se dočkáme různých skládaček z menších displejů, podle toho, co zrovna chceme dělat, respektive na co se dívat.

Takže menší displej by mohl sloužit pro procházení webu a emailů, nebo pro práci s dokumenty. Pak se budete chtít podívat na nějaký film s rodinou, tak jednoduše přestavíte zobrazovadlo na větší úhlopříčku. No a nakonec když si budete chtít vychutnat fotbalový nebo hokejový zápas v plné parádě v 8k rozlišení, tak nahodíte televizi přes celou zeď místnosti. :)

Kvůli modulárnímu designu nebudou mít malé obrazovky žádné rušivé rámečky. Řídící systém modulární TV pak pošle na každou jednotlivou obrazovku tu správnou část výsledného obrazu. Výsledkem by měl být souvislý obraz, bez viditelných přechodů displejů.

Celý projekt je zatím v raném stádiu vývoje, takže vám nemůžeme sdělit podrobnosti ohledně parametrů jednotlivých malých obrazovek nebo jejich cenu. V srpnu získal Google společnost Gecko design. Ta by se měla stát pro Google X v tomto ohledu hlavním partnerem v dalším vývoji hardwaru pro modulární zobrazovací technologii.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google: Novým směrem bude modularita. Poskládejte si televizor sami

Středa, 8 Říjen 2014 - 22:47 | Gath G | Je otázka, jestli by okraje nevyřešila vhodná...
Středa, 8 Říjen 2014 - 17:52 | HKMaly | I kdyby to tak tenke okraje melo, par rozebrani a...
Středa, 8 Říjen 2014 - 16:14 | PV | Sebetenčí okraj bude vidět. Mezera mezi...
Středa, 8 Říjen 2014 - 14:33 | randomofamber | Skládání obrazovek je na prd. Já chci aby...
Středa, 8 Říjen 2014 - 09:06 | John Douberro | Me to prijde jako urcene pro studia, reklamy,...
Středa, 8 Říjen 2014 - 08:36 | Noxik | V realu se temer nikomu nebude chtit to...

Zobrazit diskusi