CDR.cz - Vybráno z IT

Mohou Smartwatch od Google odstartovat prodeje hodinek? Unikla část specifikace

Chytrý mobilní telefon, chytré brýle a nakonec i chytré hodinky. Google brzy představí svůj vlastní produkt s názvem Smartwatch a společně s vývojářským SDK tak chce urychlit nástup technologie. Jaké komponenty uvnitř hodinek vyhledávacího giganta nalezneme?

Trh mobilních zařízení se pomalu rozrůstá o další a další chytré hodinky. Vlastní model představil nejeden výrobce a zdálo se, že Google bude s vlastním kouskem poměrně otálet. To se podle posledních informací změnilo a během několika měsíců bychom měli mít jasno, jak budou hodinky vznikající pod taktovkou internetového giganta vypadat.

Díky únikům informací však máme poměrně dobré povědomí o jejich výbavě a dalších detailech již nyní. Hodinky si Google nebude vyrábět sám, Motorolu již prodal Lenovu a ani o to nemá zájem, ale vsadil na LG. Jihokorejský výrobce nebude pro vyhledávacího giganta vyrábět poprvé, vždyť třeba populární smartphone Nexus 5 pochází také z dílen LG.

Nepotvrdily se tedy původní spekulace o tom, že za výrobou bude stát HTC. LG je podle všeho dobrou volbou, neboť bude údajně dodávat i ohebné P-OLED displeje pro očekávané chytré hodinky Applu - iWatch.

Specifikace nepřekvapí

Vedle potvrzení konkrétního výrobce jsme se dozvěděli i částečnou hardwarovou specifikaci. Podle twitterového účtu @evleaks se můžeme na čtvercový 1,63 palcový IPS displej s rozlišením 280 × 280 obrazových bodů, 512 MB operační paměti a 4GB úložiště.

Bohužel zatím nemáme žádné zmínky o použitém procesoru a senzorech. Potvrzený není ani design, což nezabránilo designérům ve tvorbě nejrůznějších návrhů, viz výše. Těžko tedy odhadovat, zda se bude konečně jednat o naše vysněné hodinky tak, jak jsme si je představili v dvojici článků:

Změní Google trh s chytrými hodinkami?

Na konferenci Google I/O má dojít nejen k představení nových hodinek, ale také k uvedení vývojářského SDK pro další mobilní a přenosná zařízení včetně hodinek. Vývojářům tak již konečně nebude nic stát v cestě a vývoj aplikací se tím může částečně standardizovat. Platit to ale podle všeho bude jen pro hodinky běžící na Androidu. Projekty jako Pebble, Samsung Gear 2 apod. tím budou "znevýhodněny", neboť běží na alternativních OS.

Pevně věříme, že pokud se Googlu povede vydání spojit s pokročilým vývojářským kitem, můžeme se těšit na nárůst dostupných aplikací a rychlejší rozšíření hodinek mezi běžné uživatele. Pomoci by tomu mohla i nižší cena, kterou jsou produkty řady Nexus známé.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mohou Smartwatch od Google odstartovat prodeje hodinek? Unikla část specifikace

Žádné komentáře.