CDR.cz - Vybráno z IT

Překladač Google pro Android nyní funguje i offline, jak funkci využívat?

bariera
Oblíbená aplikace pro překlad do nejrůznějších světových jazyků se dočkala důležité funkce. Nově nebude problém využívat její služby i bez připojení k internetu, tedy např. v zahraničí na cestách.

Online slovník s překladačem celých vět je šikovná pomůcka. Nejširší použití však zákonitě nalezne právě v případech, kdy se nacházíme v oblasti bez možnosti připojení, tedy např. v zahraničí. Doposud u oblíbeného Google Translatoru nebyla jiná možnost, než překládat se zapnutým datovým připojením, a tak v ostatních situacích nastupovala na řadu řešení konkurence.

app_sphere_translatortoolkit

Instalace a stažení slovníků pro offline využití

Aplikaci Google Translate, nebo-li Překladač Google (pod tímto jménem jí hledejte v české lokalizaci marketu Play), je samozřejmě dostupná zdarma, přičemž velikost se pohybuje kolem 5 MB.

qr_translator

Po úspěšné instalaci se otevře jednoduché uživatelské rozhraní. Volbu jazyka hledejme v horní části a textové pole pro překládaný text níže. Stejně ohledně rozložení vypadala aplikace i před aktualizací, ale co je hlavní, je nová položka v menu nastavení. Její název je "Offline jazyky" a po jejím rozkliknutí se rozbalí seznam 51 světových jazyků, včetně češtiny a slovenštiny.

translate_android_offline (2)translate_android_offline (4)

Slovníkové balíčky mají velikost kolem 150 MB - 300 MB a je lepší pro jejich stažení využít WiFi připojení, pokud ovšem nemáte v mobilu vysoký FUP limit. Aplikace na tuto skutečnost přímo upozorňuje a doporučuje právě WiFi. Oproti online verzi je výsledný překlad poněkud kostrbatý a sem tam v něm chybějí spojky a předložky. Pro základní porozumění textu by však měl být dostačující.

translate_android_offline (6)translate_android_offline (9)

Kromě velikosti slovníků je zde další omezení v podobě verze operačního systému Android, na kterém offline překlad funguje. Dostupný je totiž až od verze 2.3 Gingerbread a vyšší, což by pro naprostou většinu dnes využívaných zařízení neměl být problém. Nezbývá než zvolat "hurá", že se Google k podobnému kroku u překladače odhodlal.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Překladač Google pro Android nyní funguje i offline, jak funkci využívat?

Úterý, 2 Duben 2013 - 22:52 | staryosel | Hezká hračka, jen kdyby všechny překlady...
Pátek, 29 Březen 2013 - 09:26 | HEC | Díky za tip. Takže po Google Maps konečně další...

Zobrazit diskusi