CDR.cz - Vybráno z IT

Google už také pracuje na dronech pro doručování zásilek

Google Project Wing
Nový doručovací systém Googlu s kódovým označením Project Wing bude zřejmě konkurencí Amazonu. Která služba jako první zahájí ostrý provoz?

Již je to nějaký pátek, co americká společnost Amazon oznámila novou doručovací službu Prime Air. Autonomní kvadrokoptéry mají doručovat menší zásilky zákazníkům Amazonu. Podle posledních zpráv se na dronech testuje nový algoritmus, který má sledovat technický stav letounů a tím snížit počet možných kolizí. Zatímco Amazon vykřičel svůj záměr s droní donáškou do světa na konci minulého roku, Google údajně pracuje na podobném projektu potají mnohem déle.

Project Wing je droní doručovací systém, na němž společnost Google pracuje již dva roky. Jako první o tom informoval server The Atlantic. Projekt zatím není připraven pro komerční použití, nicméně dle ukázkového videa má Google připraven návrh letounu, který je schopen vzlétnout, doletět na místo určení, opatrně vyložit náklad a odletět zpět na základnu. Testování nového systému probíhá v Austrálii.

Kromě samořídících automobilů bude mít Google očividně i vlastní flotilu dronů. Není se čemu divit, firma má silné zázemí a své postavení si drží neustálými akvizicemi dalších společností. V jeho týmu jsou specialisté z nejrůznějších oborů z celého světa.

Aby se letouny mohly začít používat veřejně, Amazon i Google je budou muset vypilovat do dokonalosti. Rovněž bude nutné přesvědčit příslušné orgány, že služba je naprosto bezpečná. Sice si ještě neumíme představit, jak by to firmy mohly stoprocentně zaručit, ale pokrok prostě nezastavíš.

Google Project Wing 1

Google určitě uskuteční ještě mnoho úprav a vůbec není zřejmé, zda je toto finální vzhled drona. Pro ostrý provoz možná budou letouny vypadat odlišně od testovací verze. Co je však jisté, Google si nenechá ujít příležitost doručování zásilek vzduchem.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google už také pracuje na dronech pro doručování zásilek

Žádné komentáře.