CDR.cz - Vybráno z IT

GPD Win - malá konzole do ruky s Windows 10 a procesorem Intel Cherry Trail

Gpd Win 6
Hrát na cestách nemusíme jen na Androidu. Nový handheld od GPD Win nabídne plnohodnotný operační systém Windows 10, 4 GB RAM a 64GB úložiště. Nechybí ani zabudovaný analogový ovladač!

Hraní na Windows počítači na cestách není pro většinu uživatelů to pravé ořechové. Zkuste ale přidat analogový ovladač ve stylu konzolí, napěchujte komponenty do malého těla a rázem máte zajímavou hračku nejen pro hráče.

Gpd Win 4

Výrobce GPD se většinou zabývá Android konzolemi, které svým vzhledem prakticky kopírují produkty velkých hráčů, jako je Nintendo či Sony. Změnit se to rozhodl s novým kouskem nazvaným GPD Win, o jehož úspěchu se rozhodne na crowdfundingovém serveru Indiegogo.

Výbava je slušná, cena vyšší

GPD Win je prakticky malým notebookem s 5,5" displejem o rozlišení 720p. Uvnitř zařízení o rozměrech 155 × 96 × 20 mm tepe čtyřjádrový procesor Intel Atom Cherry Trail X5 Z8500 s grafickou částí Intel HD Graphics. Dále unitř nalezneme 4 GB RAM, 64GB eMMC úložiště rozšířitelné o micro SD karty do kapacity 128 GB.

Gpd Win 5

Zajímavé je především zpracování handheldu, který vypadá jako hybrid mezi miniaturní konzolí a notebookem. Nechybí veškeré nezbytné ovládací prvky ve stylu gamepadu s joystickem, včetně hardwarové klávesnice. O bezdrátovou konektivitu se stará 802.11b/g/n WiFi s Bluetooth 4.0.

Gpd Win 2

Díky použitému mini HDMI pak bude konzoli možné využívat i jako multimediální centrum k TV. Nechybí ani jedno plnohodnotné USB pro periferie, dále na zadní straně zařízení nalezneme micro USB s funkcí OTG a 3,5 audio jack. Integrovaný akumulátor se pak pochlubí kapacitou 6 000 mAh, což by mělo stačit na 6-8 hodin provozu v závislosti na zátěži.

V kombinaci s Windows 10 Home se jedná o zajímavé zařízení, které by mohli být solidní náhradou za většinu dostupných minipočítačů.

Gpd Win 3

GPD nastavilo finální prodejní cenu na vysokých 499 dolarů, tedy nějakých 12 500 Kč. Zajímavější je současná crowdfundingová nabídka, kde lze konzoli získat za 299 dolarů (kolem 7 500 Kč). Pokud se rozhodnete pro koupi, můžete se na GPD Win těšit v říjnu tohoto roku.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GPD Win - malá konzole do ruky s Windows 10 a procesorem Intel Cherry Trail

Zobrazit diskusi