CDR.cz - Vybráno z IT

Hasící přístroj v mobilu prošel testy. Malá nádobka zachrání životy

nepřehlédněte
Baterie Ohen
Asi málokomu v loňském roce unikla kauza o vznětlivých Samsung Galaxy Note 7. Problematice se začaly věnovat i týmy odborníků, které chtějí do budoucna eliminovat jakékoliv nešťastné náhody.

Odborníci ze Stanfordské univerzity pracovali v poslední době na nové technologii, která by byla schopna zneškodnit případný zážeh mobilních baterií. Princip by se dal připodobnit k malinkým hasícím přístrojům, které jsou schopny detekovat jiskry a okamžitě je uhasit.

„Přestože hustota baterií se postupně zvyšuje, bezpečnost je stále velkým problémem, a ovlivňuje tak výrazně své praktické nasazení. V případě interních zkrácených nebo rozšířených obvodů dochází k exotermické reakci, která vede k rapidnímu zvýšení vnitřní teploty. Hořlavé elektrolyty následně vzplanou, což vede ke vznícení a explozi baterie,“ vysvětluje odborník ze Stanfordské univerzity.

Problémem je údajně i neustále se zmenšující tloušťka mobilních telefonů, kdy je baterie do těla modelu natěsnána. Z toho důvodu jsou baterie náchylnější k poškození. Lithium-Ionové baterie jsou o to více zákeřnější, že k jejich vznícení dochází velmi rychle a o to hůře se potlačuje. V extrémních případech nestačí ani bezpečnostní opatření (ať už softwarové či hardwarové) samotného výrobce. 

Note 7 Burn

Z tohoto důvodu se výzkumný tým rozhodl vymyslet způsob, kterým by podobné extrémnosti byly v případě nouze potlačeny. Hasící zařízení je uschováno do samotné baterie ve formě polymerové nádobky obsahující trifenylfosfát. Nádobka je chráněna před zbytkem baterie, aby nedošlo ke styku s jejími elektrolyty dříve, než po dosažení extrémních teplot.

V případě silného a alarmujícího zahřátí je obsah polymerové nádobky vypuštěn, čímž směsi v baterii zneutralizuje dříve, než dojde k jejich vznícení. Výzkumný tým již stihl svoji metodu vyzkoušet v praxi a podařilo se jim vzplanutí uhasit během 0.4 sekund.

Bezpečnostní opatření údajně nijak nenarušuje výkon baterie, jelikož jsou od sebe obě části bezpečně odděleny. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Hasící přístroj v mobilu prošel testy. Malá nádobka zachrání životy

Středa, 1 Únor 2017 - 13:44 | BTJ | Chybi tam tag "april" .......
Úterý, 31 Leden 2017 - 14:49 | Noxik | Omyl, misto displeje. Vystup bude do bezdratovych...
Úterý, 31 Leden 2017 - 12:49 | miro | Tak namiesto malinkej rezervy pre batériu bude...
Úterý, 31 Leden 2017 - 12:02 | NRX | Podla mna, namiesto baterie ;-)))
Úterý, 31 Leden 2017 - 09:29 | Doug Quaid | a kam ten hasiaci pristroj chcu dat? ved v...

Zobrazit diskusi