CDR.cz - Vybráno z IT

Inspirace pro Raspberry Pi? Koukněte do galerie existujících projektů, dělených dle obtížnosti

Raspberry Pi Projects - img2
Deska s počítačovým hardwarem Raspberry Pi nabízí široké možnosti využití a přestože dala vzniknout už mnoha projektům, nikde je nenalezneme všechny pohromadě. To se ale brzy změní s Raspberry Pi Projects, kde jsou jednotlivé projekty hodnoceny a řazeny do kategorií dle obtížnosti.

Asi každý počítačový nadšenec někdy zatoužil po vlastní realizaci jednoduchého zařízení, ať už se jedná o ovládací prvek automatizované jednotky, přenosnou herní konzoli či vlastní miniaturní počítač, který doplňuje televizi v obýváku. S velmi známou a oblíbenou deskou Raspberry Pi to není žádný veliký problém a k naprogramování počítače není potřeba zvláštní porce znalostí – na internetu se nachází i mnoho návodů a užitečných rad.

19_raspberry_pi_iphone_procesor

Pokud ale nemáme vlastní představu o tom, jak by mělo zařízení přesně vypadat, první, co nás napadne, je inspirovat se u jiných, povětšinou velmi zdařilých projektů. Při jejich hledání ale navštívíme mnoho internetových stránek či diskuzí a zbytečný čas nám zabere se všemi těmi informacemi probrat. Komunita Element14 ale tuto situaci brzy vyřeší. Začínají totiž s jakousi galerií povedených Raspberry Pi projektů s jednoduchým jménem Raspberry Pi Projects, kde je možné jak zveřejnění vlastního projektu, tak i hodnocení těch ostatních.

Dá se očekávat, že podle hodnocení jednotlivých zařízení, která tuto levnou a užitečnou desku využívají, budou vznikat i různé žebříčky oblíbenosti, například co se týče designu, technického zpracování či samotného nápadu.

Raspberry Pi Projects - img1

Sám tvůrce také slibuje zařazení jednotlivých projektů do soutěží o hodnotné ceny, nové desky a jejich příslušenství. Co ale víc, projekty jsou děleny také do kategorií podle jejich obtížnosti, jelikož co je snadné pro veterána, nemusí zvládat začínající amatér. V galerii tedy nalezneme kategorie jak s jednoduchými začátečnickými projekty, tak i velmi pracné a promyšlené realizace, u kterých se až mnohdy tají dech nad šikovností a odhodláním autora. Součástí každé takové práce by měl být i popis její tvorby spolu s technickými parametry použitých součástek.

raspberry_vodni_chlazeni
Jeden z velmi zdařilých projektů - Raspberry Pi s vodním chlazením

Jedním z prvních zveřejněných projektů pro začátečníky je například stavba plnohodnotného notebooku s podrobným návodem nebo vlastní multimediální centrum k televizi. Pro pokročilé pak použití desky třeba ke stavbě průtokoměru. Galerie tedy nebude pouhou sbírkou projektů s Pi deskou, ale i jakýsi pomocník pro váš osobní růst, co se technických znalostí a dovedností týče.

05_raspberry_pi_foto_zhora

Spolu s touto velmi užitečnou službou pak Farnell Element14 uvádí i nový balíček s deskou Raspberry Pi (model B), k níž je dodávána i 8GB paměťová karta hned s šesti oficiálně schválenými operačními systémy. Stavba vlastního počítače tedy bude ještě o něco jednodušší.

Cena balíčku je 40 dolarů (cca 800 Kč) a jeho hlavní distribuce je očekávána i pro Evropu.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Inspirace pro Raspberry Pi? Koukněte do galerie existujících projektů, dělených dle obtížnosti

Žádné komentáře.