CDR.cz - Vybráno z IT

Hodinky s radarem? Project Soli dostane bezkontaktní ovládání i na vaše zápěstí

nepřehlédněte
Soli 03
Mávnete rukou a už běží nový song. Bezkontaktní ovládání není sice na trhu ničím novým, ale projekt Soli sází na mnohem menší rozměry a jiný princip fungování. Google chce miniaturní radary brzy vidět všude kolem nás, zamíří do chytrých telefonů i hodinek.

Projekt Googlu s názvem Soli je vlastně takový malý radar, který umožňuje ovládání gesty. Např. pohybem rukou od a k zařízení může docházet k pohybu v menu, nebo scrolování stránky. Dalšími gesty pak lze třeba vytočit hovor, nebo spustit aplikaci.

Vedle hodinek Google technologii poskytl také výrobci JBL, aby umístil ovládání gesty do svých sluchátek. Až tedy uvidíte někoho mávat rukama kolem uší, nemusí to neutně znamenat, že odhání otravný hmyz. 

Soli 02

Senzor funguje do vzdálenosti až 15 metrů, což lze využít např. v obýváku pro ovládání reproduktorů a multimediálního centra. Podle Googlu bude vývojářská sada Soli k dispozici v průběhu roku 2017, přičemž součástí balení bude i nový hardware, tedy zmenšená verze senzoru, tentokrát ve verzi Beta. Předchozí Alpha verzi mají k dispozici vybraní vývojáři od minulého roku.

Technologie je unikátní především tím, že nesází na vizuální detekci pohybů skrze kameru, ale funguje na principu malého radaru. Senzor zjednodušeně řečeno vysílá signál, který se různě odráží od okolních objektů a tím je umožněna jejich lokalizace.

Přednáška o technologii Soli zaznamenaná na letošní konferenci Google I/O začíná v čase 20:20: 

Tvůrci technologie vidí podle oficiálního webu budoucnost svého hardwaru v mobilních zařízeních, senzorech IoT, běžných počítačích, automobilech apod. Díky malým rozměrům a nízké spotřebě je ideální prakticky kamkoliv.

Konec šmátrání po displeji - chytré hodinky bez dotyku

Současné chytré hodinky sází nejčastěji na kombinaci mechanických tlačítek s dotykovým displejem. Šmátrání po malém displeji není ze zkušenosti často ideální a minimálně pro úkoly, jako je přepínání písniček, by bylo bezdotykové ovládání ideální.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hodinky s radarem? Project Soli dostane bezkontaktní ovládání i na vaše zápěstí

Neděle, 19 Červen 2016 - 13:03 | Pepa Zdepa | To si radši koupím ten Star Wars náramek :D http...
Čtvrtek, 2 Červen 2016 - 18:21 | tony | :D
Pondělí, 23 Květen 2016 - 21:24 | Gath G | "Mávnete rukou a už běží nový song....
Pondělí, 23 Květen 2016 - 18:19 | HKMaly | ... nejsou hodinky ovladatelne na vzdalenost 15m...
Pondělí, 23 Květen 2016 - 09:16 | Lukáš Voříšek | Přesně tak. Na Google I/O byla ukázána ona...
Pondělí, 23 Květen 2016 - 06:26 | Xspy | Takže na Google IO oficiálně potvrdili další...

Zobrazit diskusi