CDR.cz - Vybráno z IT

HoloFlex je flexibilní 3D displej o velikosti smartphonu

Holoflex
HoloFlex z univerzity Human Media Lab přináší flexibilní "smartphone" s 3D zobrazením, ke kterému nepotřebujete brýle ani žádný VR headset.

Zní to opravdu lákavě. Bohužel i zde se nachází vada na kráse. Ač se jedná o 1920 x 1080 OLED flexibilní displej, výsledné rozlišení je pouhých 160 x 104 pixelů, což je žalostně málo. Pro demonstraci to však stačí.

Výsledné rozlišení je dáno tím, že je FHD displej rozložen do 16 000 12pixelových okruhů, které nám ve výsledku dávají tak nízké rozlišení. Každý z těchto okruhů však demonstruje malé "rybí oko", díky kterému si můžeme objekt prohlížet ze všech stran s tíženým 3D efektem, aniž bychom museli použít 3D brýle či VR headset.

Třešničkou na dortu pak je flexibilní konstrukce celého zařízení, která však není jen pro parádu. Díky ohýbání displeje totiž se zařízením komunikujeme. Můžeme tak třeba otáčet stránky knihy, přibližovat zobrazený objekt, nebo hrát tak oblíbené Angry Birds.

Bohužel dokud nebude alespoň 4K rozlišení (ne-li víc) u smartphonů běžným standardem, tak je tato technologie pro běžné užívání zbytečná. S rozlišením 160 x 104 pixelů opravdu moc detailů nepostřehneme.

Dobrou zprávou ale je, že HoloFlex není jediný z počinů univerzity Human Meda Lab. Již dříve byl k vidění flexibilní smartphone ReFlex. Opět zde bylo možné telefon ovládat prohýbáním displeje. 3D efekt sice postrádá, díku tomu si však zachoval klasické rozlišení 720p.

Zdroje: 

1, 2, 3, 4

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HoloFlex je flexibilní 3D displej o velikosti smartphonu

Žádné komentáře.