CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k HP: Naše nové memristory přinesou androidí smartphony až se 100TB pamětí

100TB v mobilu?? OMG... k čemu?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Wikipedie, mapy celého světa, projekt Gutenberg atd.? (Nebo kompletní Library Genesis včetně fulltextového indexu... :-))

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nebude nikdy potřebovat více než 640kB RAM.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mno ja si sveho casu take rikal proboha k CEMU potreboval kamarad 100MB HDD kdyz ja mel 20MB a to bylo takoveho mista na ktere nebylo co dat... :-D

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo snad nic nema proti 100TB ..... ale nedovedu si to predstavit ve spotrebnim telefonu nebo mozna jo ..... ale trvat to bude minimalne 10 let, dnesnim tempem mozna dyl .... hlavne nevidim duvod, proc takovou kapacitu integrovat s procesorem ..... treba 16GB ram mozna .... ale 100TB, jako jsou smesni .....

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

precti si clanek jeste jednou. to neni o tom ze by 100TB integrovali k procesoru nebo ze 100TB udelali RAM. tyhle veci podle nich nebudou existovat a budes mit jen jedno uloziste o velikosti x TB a odtud si budou cipy brat data rovnou a nebudou se data neustale nekam preposilat. stejne jako by se nemusely ke grafickym kartam osazovat dedikovane pameti

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

to je ale velký rozdíl. 100TB v mobilu je prostě krávovina na entou... 100TB v PC možná někdo využije

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

100TB v mobilu? ehm, spis 100TB v cloudu dostupnych pres mobil.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Než to dají do praxe za rozumnou cenu (100 TB mobil za 5-6 tisíc), tak možná už Android nebude existovat... :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Po dalsich podobne "bombastickych" vyjadrenich plnych buzzwordu, mam tak nejak pocit, ze je HP asi na prodej a snazi se zvysit svou cenu v ocich akcionaru ..... jak jinak si predstavit prohlaseni, ze 100TB bude v androidu:o) Pokud se nejedna o uplny hoax, tak tyhle pameti budou nejprve v nejvykonnejsich serverech, pak se po letech dostanou na bezne PCcka a do sektoru mobilu se podivaji jeste pozdej ... a troufnu si tvrdit, ze v dobe, kdy uz zadny android nebude existovat. Zvlaste pak tech 100TB:o) Jeste tu nemame 5TB disky a uz by jsme rvali 100TB do srackadroidu, to uz fakt nekdo v PR prehani ne???
Kdyz se nad tim trosku clovek zamysli ..... k cemu by to bylo jako dobre? Ja osobne bych za placicku se 100TB nekomu klidne utrh ruce .... ale k cemu by to bylo integrovane v CPU? PROBOHA PROC??? 10000 HD filmu k dispozici okamzite bez nejakeho radice .... misto 6GB/s, tak 100GB/s, WOW to ma vazne smysl!:o) Hlavne na telefonu, tam je zcela bezne prehravani 10ti dvouhodinovych filmu kazdou vterinu:)
Celkem logicky vyvstava otazka ..... kdyz by touto technologii disponovali, tak snad v ramci salamove metody by meli nabidnout supernabuseneSSDcka v radech TB .... pak muzou vymyslet s vyrobcema CPU a OS, jak to integrovat do procesoru a operacnich systemu, pokud by to melo fakt nejaky vyznam .... neco mi rika, ze ani se soucasnyma SSD nejsou rozhodne brzdou ani SSDcka, ani radice ..... ale budiz.
HP teda nic nepredvedla, zadny realny HW produkt, ale uz pry pracuje na trech operacnich systemech zaroven:o) Moc bych se divil, kdyby na vsem pracoval nekdo jiny nez jeden velmi rozvasneny PR "specialista":o)
Jsem sam, komu tyhle velke reci a ambiciozni prohlaseni kolem memristoru, prijdou "trosku divne"?:)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna, kedze HP zaspalo mobilnu dobu, potrebuje vypustat bubliny kvoli akcionarom a trhu. Je dost mozne, ze je to stadium kopajuceho zdochynajuceho kona :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"ale k cemu by to bylo integrovane v CPU? PROBOHA PROC???"

Kvůli odstranění zbytečných a v daný okamžik (po nástupu memristorů) přežitých softwarových mezivrstev jako jsou ovladače souborových systémů, serializace a deserializace dat apod.

"kdyz by touto technologii disponovali, tak snad v ramci salamove metody by meli nabidnout supernabuseneSSDcka v radech TB"

To by bylo jako vynalézt supermikrovlnku, která vám kvalitně ohřeje jídlo za pouhou jednu sekundu, ale musíte za ní vždycky zajet na druhou stranu města (a zase zpátky). :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jaka serializace a ovladace? Tak souborove systemy budou snad porad ne? Kdybys nechtel tyhle hi-level abstraktni vrstvy, tak verim, ze i k disku se da pristupovat bez ovladace pres sbernici .... podle me je tahle myslenka mozna dobra, ze levne zvetsi cache u procesoru a treba k nim prisune i RAMku ..... pocitam, ze soucasne OS nebudou potrebovat zadne upravy, protoze kdyz se bude chtit nacist do registru pamet z adresy xy, tak to proste nepujde pres zadic, ale bude to uz primo jakoze v tom registru.
Ale proc tam integrovat i TBajty pameti, kde bezne rozhrani jsou dostatecne rychla, to nechapu ........ dokazu si vlastne predstavit JEDINE pouziti memristoru .... a to na in-memory databaze, cili, ze bude moci byt DB engine primo v pameti (coz ovsem taky neni prevratna novinka a u skutecneho in-memory HW to je uz davno) ..... proste na realtajmove trizeni a analyzu obrovskych kvant dat to smysl ma ...... ale takove reseni je naprosto zbytecne do uzivatelskeho segmentu .... o to vic do srandafounu s hahadroidem ......

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

ty to furt nechapes. tam jde o to, ze podle jejich predstav, meristory nahradi vsechny tri vrstvy ukladani cache, pameti a disky. cize budou tak rychle jako nejrychlejsi cache, tudiz cache nebude potreba. budou rychlejsi nez pameti, tudiz pameti nebudou v kompu potreba. a budou mit obrovskou kapacitu, tudiz disky (SSD - na bazi flash a HDD) nebudou potreba. nahradi to proste jedno medium.
Ted je ale otazka do pranice, i kdyby se podarilo prijit s temito zaracnym memristory, jestli toto je realne. jestli to nakonec nedopadne tak, ze mezivrstvy budou minimalne dve a to cache pro okamzitou potrebu chipúu a pak nejake odkladiste. (opameti nejspis nebudou potreba vubec), protoze tam bude hrat dulezitou roli latence a tak bude stejne pro cipy vyhodnejsi mit nejakou pamet u sebe, ze posilat pozadavky pres sbernici nekam na uloziste, ze. takhle to chapu ja. nema smysl polemizovat jestli 100TB je nebo bude potreba. to ukaze trh a poptavka. oni rikaji kouzelne slovicko AZ. prelozeno z reklamstiny - maximalne

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A pisu snad neco jineho? RAM jako cache u CPU ..... zbytek stovky TB at si je kde chce, na to bohate staci SATA rozhrani.
Osobne jsem vsemi deseti za rychlou, obri a levnou pamet ....

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

ale ja si myslim ze si furt sedis na dratu. ta rychla, obri, levna pamet ma byt prave memristor. a v idelanim pripade podle nich bude mit clovek jedno medium a L1, L2, L3 cache ani RAM nebudou existovat, protoze to ma byt tak rychle, ze si to bude nacitat primo z disku. Jako kdybys mel rychlou cache o velikosti X TB. Bys nepotreboval RAM ani HDD/SSD. Me by se to teda libilo.
a ohledne SATA to beru jen jako for doufam od tebe, kdyz uz i ted jaksi zacina rychlostne pokulhavat za vyvojem SSD natoz pak za 5 let. Nehlede k tomu ze nevim jak bys chtel pres SATu rychlostne obsluhovat memristory s rychlosti cache. docela jsi me pobavil. to je jako mit Ferari ale jezdit s nim jen po polnich cestach

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No tak ty L1, L2, L3 cache tam zcela určitě budou (kdyby nic jiného, zjednoduší to implementaci HW transakční paměti). Ale DRAM to striktně vzato mít nemusí (pokud L3 nebude eDRAM, což by ale bylo velmi výhodné), a ty cache jsou pro programy víceméně transparentní.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

no nedelam si iluze ze cache v jisty forme nikdy nezmizi, jelikoz latence budou vzdy vetsi mimo procesor. jako je to zajimavy tema na uvahu, ale realita nas teprve pouzi, kde jsme v myslenkach udelali chybu. kazdopadne na tohle tema mame asi hooodne casu

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mno já myslím, že návrháři programovacích jazyků a softwaru obecně by o tom měli začít přemýšlet už dnes, aby to jednou tolik nebolelo (třeba Gilad Bracha s tím u Newspeaku už dávno začal).

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

nastesti i HP se nezameruje jen na hardware stranku tohoto problemu. i kdyz konkretni implementace na soucasny systemy se mohou zdat trochu zabavne s ohledem na dalekou budoucnost memristoru, ale na necem to holt musi zkouset

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

"Tak souborove systemy budou snad porad ne?"

Zešílel jste? K čemu souborové systémy, když máte velký perzistentní heap? To by bylo jako ty první automobily, sice se spalovacím motorem, ale ze setrvačnosti ještě ve tvaru kočáru - asi aby se lidi nelekli či co? :-)

"dokazu si vlastne predstavit JEDINE pouziti memristoru"

Vidím, že máte velmi chabou představivost. Z toho si nic nedělejte, tím trpí většina lidí.

Mimochodem, jedna docela zřejmá aplikace je úspora energie v mobilních zařízeních. Třeba v telefonech, že? ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Souborove systemy treba zajistuji strukturovani dat ..... nebo to by jste radsi 100TB raw dat bez jakychkoliv metadat??? GOOD LUCK!

Tak kdyz mate takovou predstavivost, proc se nepochlubite??? A o te energeticke efektivitie ..... kolik se usetri, kdyz nebudou data cestovat z RAM? Bez jakychkoliv podkladu si troufnu odhadnout, ze to nebude vic jak 1% ..... kdyz uz se tu zminil android, jako takovy ten worst-case-scenario na poli kryptosystemu, tak mnohonasobne vic by se usetrilo nepouzitim nezoptimalizovaneho javadroidu:o))))

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

"Souborove systemy treba zajistuji strukturovani dat"

Objektové prostory taky. :-)

"A o te energeticke efektivitie ..... kolik se usetri, kdyz nebudou data cestovat z RAM?"

Spousta. :-) Spotřebu systému ve standby režimu tvoří refreshe DRAM až z jedné třetiny. Přitom mobilní zařízení se pochopitelně budou snaží v hlubokých úsporných režimech trávit co nejvíc času.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Cvicne si prostudujte tmpfs v linuxu. Jedna se o souborovy system, ktery ve skutecnosti nema zadne uloziste - cely obsah filesystemu je v RAM v objektech pouzivanych pro filesystemovou cache.

Pokud bude RAM misto na DRAM postavena na memristorech, nebude potrebovat refreshe.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Nemusím, znám. Jenže to není až takový krok vpřed, jaký by mohl být. Pořád je to zlepšení na půl cesty.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Před nějakou dobu se HP chlubilo výdrží desítek miliard zápisů memristoru. To je naprosto super proti Flash s plovoucím hradlem, ale jak dlouho vydrží operační paměť z memristorů ? Myslím, že pár miliard zápisů se dá protočit za sekundu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.