CDR.cz - Vybráno z IT

Humanoidní robot TORO: Naučit se pohybovat jako člověk! Jak je v tom daleko? Posuďte sami

perextoro
Inženýři z německého střediska pro letectví a kosmonautiku vědí, jak vyrobit pořádného robota. Vše začalo v létě roku 2009 se dvěma dolními končetinami a kamerou namontovanou nahoře, ale to byla ještě daleká cesta k robotovi humanoidního zjevu. Práce na robotovi ale rychle pokračovaly a mohl tak vzniknout TORO (Torque controlled humanoid Robot). Robot, co umí obstojně chodit.

Dnes už je TORO plně humanoidní robot. Jeho horní část těla se podobá člověku, má hlavu a horní končetiny. V horních a dolních končetinách má zabudovány senzory a flexibilní klouby, které mu dovolí reagovat na okolní prostředí s velkou citlivostí. Robot umí plynule nastavovat jednu nohu za druhou a pohybovat se vpřed po malých krocích. Třebaže rychlost není zrovna ohromující, dokáže se pohybovat dokonce i po nakloněné rovině.

TORO je kupříkladu schopen chůze po schodech, nebo si dokáže otevřít dveře. Jestliže dveře otevírá člověk, jde o velmi dynamický proces. Člověk přesně podvědomě ví, které pohyby musí tělo vykonat. Podobně i robot musí vědět, jak velký má vyvinout tlak, aby se otevřely dveře, nebo do jaké pozice má umístit svou horní polovinu těla při jejich otvírání. Pro člověka jsou tyto informace zcela intuitivního charakteru. Robotovi v tom napomáhá senzor inklinace umístěný v trupu, který zaznamenává akceleraci a rychlost rotace.

dlr-toro-0
Postupný vývoj od roku 2009 až po 2013

Mohlo by vás zajímat:

Ohledně pohybu se nabízí srovnání s robotem Titanem, u něho se ale zjistilo, že jde vlastně o člověka v kostýmu. I když verze MK6 a MK7 u Titana počítá se zcela autonomním robotem bez účasti člověka.

V případě robota TORO však chtěli inženýři vyrobit robota, který bude schopen fungovat zcela samostatně, přizpůsobivě a bezpečně v novém neznámém prostředí. Nu, co na něj říkáte?

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Humanoidní robot TORO: Naučit se pohybovat jako člověk! Jak je v tom daleko? Posuďte sami

Pátek, 26 Červenec 2013 - 18:08 | Duck Daffy | Když porovnám TORO a Atlase z pohledu "...

Zobrazit diskusi