CDR.cz - Vybráno z IT

Humanoidní robot z ISS, který je pro NASA inspirací na Zemi, dostane nohy

Robonaut And Human
Robonaut 2 je již tři roky na vesmírném výletu a stále se od něj má NASA co učit.

Robonaut je humanoidní robot, který byl vytvořen za účelem nahrazení lidských kosmonautů v nebezpečných situacích. Je vyvíjen Dexterous Robotics Laboratory v rámci projektu vesmírné agentury NASA. Robot je obdařen trupem s hlavou a rukama, které jsou schopny provádět jednoduché úkoly (přepínání tlačítek nebo uchopování předmětů).

Nejnovější model robota z roku 2010, známý jako Robonaut 2 (R2), byl vyvinut ve spolupráci NASA s firmou General Motors. R2 byl v roce 2011 vynesen raketoplánem Discovery na palubu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) k důkladnému testování.

Robot byl navržen tak, aby byl schopen dělat práci i mimo vesmírnou stanici, například časově náročné nebo namáhavé výstupy ve vesmírném prostoru nebo na povrchu cizích vesmírných těles. Na tyto činnosti nohy zatím nemá, ale již se může v duchu radovat. Spodní končetiny se sedmi pohyblivými klouby mu má doručit třetí zásobovací loď Dragon. Raketa SpaceX Falcon 9 by měla po třech nezdařených pokusech odstartovat 14. července. Dragon bude mít na palubě celkem 2300 kilogramů objednaného nákladu. Kromě zásob pro astronauty, vědeckých vzorků a přístrojů loď přiveze také miniaturní skleník pro zkušební pěstování hlávkového salátu.

 Robonaut Legs

Robonaut se stal zdrojem inspirace pro řadu dalších projektů NASA, které je možné využít jak ve vesmíru, tak na Zemi. Za zmínku stojí motorizovaný exoskeleton X1, díky němuž mohou astronauti procvičovat nohy v průběhu své dlouhé cesty vesmírem. Zařízení by mohlo najít uplatnění i na Zemi, například paraplegikům by mohl exoskeleton pomoci s obnovou hybnosti končetin.

Dalším produktem, který by bez Robonauta nevznikl, je RoboGlove. Jedná se o speciální rukavici pro kosmonauty, která dokáže posílit sílu úchopu. Vědci se dále domnívají, že by mohl být R2 užitečný v telemedicíně. Testy v texaské Metodistické houstonské nemocnici prokázali, že byl robot schopen vést ruku uživatele pro zapíchnutí jehly do žíly. V budoucnosti by se to mohlo hodit při asistovaných lékařských zákrocích ve vesmíru s dohledem lékařů ze Země.

Roboglove

NASA nedávno ukončila anketu o nový návrh vesmírného obleku. Sice je určen především pro testovací účely na planetě Zemi, ale možná se astronauti dočkají i drobného vylepšení svých kombinéz v podobě některých použitých prvků z vítězného návrhu.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Humanoidní robot z ISS, který je pro NASA inspirací na Zemi, dostane nohy

Žádné komentáře.