CDR.cz - Vybráno z IT

HummingBoard Gate: Minipočítač pro kutily s více než 150 připojitelnými moduly

nepřehlédněte
Hummingboard Gate 02 E 1442861304794
Levná vývojářská destička potěší širokou konektivitou a spoustou přídavných modulů. Zařízení cílí na všechny, kteří chtějí začít vytvářet vlastní zařízení a software pro svět internetu věcí.

Výrobce SolidRun představuje nový minipočítač HummingBoard Gate. Destička poslouží jako základ pro kutily a vývojáře, kteří chtějí zařízení pro Internet of Things s možností rozšíření o další moduly. Stejně jako ostatní zařízení z produkce výrobce má model Gate procesor Freescale i.MX6, čtveřici USB portů, HDMI, Ethernet a 36 GPIO pinů. 

Hummingboard Gate 03

Skrze rozhraní mikroBUS lze připojit jakékoliv rozšiřující "clickboard" moduly určené k projektu MikroElektronika. K minipočítači tak můžete snadno připojit pohybové senzory, fyzická tlačítka, infraport, teplotní senzory, WiFi, Bluetooth či třeba NFC. Není tak nutné využívat pro připojení rozšíření porty USB a i tak je vše naprosto jednoduché.

Hummingboard Gate 04Hummingboard Gate 05

Cena za model s 512 MB RAM a jednojádrovým procesorem je v začínajícím předprodeji stanovena na 50 dolarů. Vestavěnou paměť destička nemá a operační systém (Linux, Android, XBMC, OpenELEC) je tak nutné nahrát na SD kartu. Pokud zařízení srovnáme s Raspberry Pi, jeví se jako lepší volba nejen kvůli nižší ceně, ale i vyššímu výkonu a obrovské komunitě. Uvidíme, zda bude široká nabídka modulů modelu Gate dostatečným tahákem, aby vývojáře zaujala.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HummingBoard Gate: Minipočítač pro kutily s více než 150 připojitelnými moduly

Středa, 23 Září 2015 - 11:29 | John Douberro | Tak jsem si prosel internet. For je v tom, ze...
Úterý, 22 Září 2015 - 21:56 | JVc | Taky me to zarazilo, takze retezeni jako v...
Úterý, 22 Září 2015 - 16:20 | John Douberro | to nechapu. to vypada, ze ty moduly nejdou...
Úterý, 22 Září 2015 - 13:18 | Begy | pokud Raspberry stojí +- stejně a má zaručenou...

Zobrazit diskusi