CDR.cz - Vybráno z IT

Reportáž z Petrohradu: Finále nejprestižnější programátorské soutěže na vlastní oči

kostel-prolite-krve
Letos začátkem července se v ruském Petrohradě konal již 37. ročník celosvětové programátorské soutěže ICPC (International Collegiate Programming Contest). Každý rok sdružuje tato "Válka mozků" nejlepší studenty technických univerzit, kteří soutěží v extrémně náročné konkurenci o titul vítěze "Nejchytřejší soutěže světa" a také o lukrativní nabídky pracovních pozic v nejprestižnějších IT firmách.

Organizátoři připravili první soutěž v Texasu již v roce 1970, ale první celosvětové finále zažila až roku 1977 na ACM konferenci počítačových věd. O 20 let později začala sponzorovat soutěž firma IBM, která výrazně rozšířila počet soutěžících. Letos soutěžilo v regionálních kolech necelých 30 tisíc nejlepších programátorů z 2 322 univerzit v 91 zemích na šesti kontinentech.

IBM sponzoruje tuto soutěž zejména kvůli obrovskému množství chytrých lidí, kteří se jí účastní. Těm nejlepším programátorům následně umožňuje seberealizaci v řešení náročných problémů z běžného života, jako jsou tzv. Big data, sociální business a mobilní a cloud technologie. Nejchytřejší mozky pak pracují na postupech, jak vylepšit život ve městech pomocí sofistikované a efektivní dopravy, promyšlené lékařské péče a dalších veřejných služeb. Z mých rozhovorů vyplývá, že si IBM zakládá na zprostředkování možnosti opravdu něco velkého na světě změnit a třeba přispět svým kreativním myšlením k chytré technologii, kterou následně využijí miliony lidí po celém světě.

1-1
Soutěžilo se v hokejové hale, diváci alespoň měli z tribuny pěkný výhled

Soutěž prověří kreativitu, týmovou práci a inovativní myšlení tříčlenného týmu. Vhodí je do neznáma osmi a více problémů většinou z reálného světa pod drtivým pětihodinovým deadlinem. Před jednou klávesnicí se tak strhne logická bitva, která vyzkouší schopnost myslet strategicky a mentální odolnost celého týmu.

120 nejlepších týmů respektive 360 studentů z regionálních kol se může těšit na vyvrcholení celé soutěže v celosvětovém finále. V minulých letech se finalisté podívali do Varšavy, na Floridu a v roce 2010 také na druhý konec světa do Číny. Zařízená doprava na místo, ubytování v luxusních hotelech a bohatý program v okolí tvoří z celé akce silný zážitek i mimo samotné programátorské klání.

Petrohrad očima turisty

Po příletu do Petrohradu v pondělí 1. 7. se mohli zájemci odpoledne organizovaně zúčastnit prohlídky uměleckých pokladů Petrohradské ermitáže. Osobně jsem akci nestihl částečně z důvodu zpoždění letadla z Prahy a částečně kvůli obřím frontám na letišti Pulkovo, které se podle diskuzí s ostatními novináři pravděpodobně vytvořily zhruba na ty 2 hodiny čekání, kdy jsem tam byl já. Nemohl jsem si dovolit čekat další nekonečnou frontu na oficiální taxi do centra a poté, co mi nabídl snědý Rus velmi smělou nabídku 4 000 rublů (cca 2 400 korun), jsem zvolil (i přes četná varování) veřejnou dopravu.

1-3
Sčastje, kavárnička v centru

"MHD Petrohrad" jezdí vcelku často z letiště na různé stanice petrohradského metra. Po diskuzi s neoficiálním taxikářem, který najednou jakoby zapomněl mluvit anglicky, jsem naskočil do autobusu, který měl mít v cestě mě lehce povědomou stanici Московская (vsuvka: víkend před odletem jsem absolvoval osobní kurz azbuky ve verzi samouk, který mě jednak zachránil před ztracením a také zněkolikanásobil obdiv amerických novinářů a PRistů vůči mé osobě, když jsem zachránil před ztracením v centru města i je). Od taxikáře jsem dostal instrukce, že se platí u řidiče, nahrnul jsem se tedy v přecpaném autobusu k předním dveřím a domáhal se zaplacení. První polovinu cesty jsem přemýšlel, kdo z těch desítek lidí udělal stejnou chybu a došel jsem k závěru, že je to nejspíš (další) past na turisty. Štěstí tomu chtělo, že jsem se seznámil s vedle mě stojícími děvčaty, z nichž jedna byla čerstvá slovenská absolventka medicíny a druhá rodilá Ruska z Petrohradu, obě velmi dobře anglicky mluvící. Díky nim jsem získal kritickou podporu při orientaci v metru a cesta do centra tak proběhla v rámci ruských možností hladce.

1-2
Katedrála sv. Izáka - krásná pravoslavná budova v centru

Po další vyčerpávající hodině, kdy jsem aktivně sháněl novinářskou visačku asi na třech různých místech v centru, a po rozhovoru s ostrahou budovy, kde se konala oficiální večeře (kdy další snědý Rus z ochranky bůhvíproč asi pět minut posměšně opakoval všechno, co jsem mu řekl - "Ajem e reporter, Aj nýd ej bedž"), jsem konečně dorazil do velmi příjemného hotelu s visačkou celou dobu připravenou na recepci.

1-4
Kvalitní ruské "tualjety"...
1-5
...umístěné v kvalitním pojízdném autobuse :)
hermitage-museum
Petrohradská ermitáž
Tagy: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Reportáž z Petrohradu: Finále nejprestižnější programátorské soutěže na vlastní oči

Pondělí, 19 Srpen 2013 - 09:23 | LudvaII | Asi nevíš, o čem mluvíš. V Rusku jsem i pracoval...
Neděle, 18 Srpen 2013 - 22:07 | Nick | Stačí zaměstnat Němce, Francouze, Španěly, Řeky....
Neděle, 18 Srpen 2013 - 20:10 | petr22 | Skus nekdy nejakeho typickeho Rusa zamestnat....
Neděle, 18 Srpen 2013 - 03:51 | Nick | Rus má svou mentalitu a je to dobře. Protože...
Sobota, 17 Srpen 2013 - 19:13 | Mi Chal | Tak v čem je problém, stačí se zeptat na cestu a...
Sobota, 17 Srpen 2013 - 12:18 | corwin78 | S rusákama je to těžké, jejich mentalita je v...

Zobrazit diskusi