CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Indie dokázala poslat sondu k Marsu. Oproti NASA jen za zlomek ceny

To mně klucí indický docela překvapili, koukám že co nevidět doženou čínu...Otázka je jak dopadne evropa.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

K Europe poslou indove sondu kolem roku 2050. Coze? Ze Evropa neni Europa a je nekde na Zemi? :-)

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Je to ta Indie která si nechá od charitativních organizací z celého světa financovat základní vzdělání dětí a stavbu škol protože na to sama nemá peníze?

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to ona. Stejná země, ve které ročně umírají desetitisíce lidí kvůli nedostatku čisté vody a základní hygieny; kde chudoba postihuje polovinu populace... tak tato země utrácí peníze na sondy na Mars.

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

A v USA zase spousta lidí nemá peníze na zdravotní péči. Ale ISRO má i příjmy z komerčních startů, pro které tohle může být dobrá reklama, takže se to může nakonec zaplatit i samo.

Jestli navrhujete všechny peníze "prožrat" a neinvestovat alespoň malou částku do technologického rozvoje, tak se Indie zaručeně nikam nedohrabe. Jasně, základní potřeby obyvatelstva také musejí uspokojit, ale metoda 80:20 nebo 90:10 mi přijde lepší než 100:0

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

no aby ta investice do technologickeho rozvoje nebyla stejna jako investice cloveka nemajiciho na jidlo, ale treba k sve praci potrebujiciho komunikovat tak zainvestuje do iphonu misto, aby si koupil levnejsi telefon...

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Roční rozpočet ISRO je asi 15 korun na hlavu nebo tak nějak. To vám vážně přijde přehnané?

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Mno, to je superlativu, jak kdyz si psoukne Musk. Fakt je, ze 80 mil. Usd je za takovou sondu pomerne hodne. Phobos-grunt, ktery je uplne jina trida stal taky 80mil. Usd. To ze usa maji vsechno priserne predrazene je tim, ze funguji v rezimu hra ivebo kapitalizmu. Kazdy dolar vydany opravnene je kompenzovan cca peti dolary do kapsy ruznych manazeru a akcionaru.
Taky to NASA prehani s QA. Na druhou stranu, kdy naposled jim neco selhalo. Bohuzel potrebna QA je nutna, protoze nosne rakety NASA maji houby vykon, takze vse musi byt tiptop bez inzenyrske marze. Taky je fakt ze bezna nosna raketa NaSa v konfiguraci meziplanetarni vyjde na 200-300 mil. Usd, coz pak tlumi narky nad predrazenosti sond.

Pravda je, ze za cenu napriklad Curiosity by RKA poslala na mars tank s jadernym reaktorem, ale to jsou kdyby. Americanum jezdily v posledni dekade 4 vohidla na Marsu, rusum selhaly 2 druzice ze dvou. Indicky uspech je uspech jen pro indii a v podstate jen z prdele klika.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.