CDR.cz - Vybráno z IT

Inteligentní helma Daqri - jeden pohled a máte hotovo

Daqri Helmet
Jak si usnadnit práci? Stačí jeden pohled a máte hotovo. Nová pracovní helma vám pomůže na stavbě i v terénu.

Rozšířená realita nemusí sloužit pouze pro zábavu nebo kancelářskou práci, jak nám pravidelně dokazují brýle Oculus Rift nebo Google Glass. Seznamte se s inteligentní helmou Daqri, prvním nositelným pracovním rozhraním na světě, které ukazuje další skrytý potenciál rozšířené reality pro průmyslová odvětví. Výrobci doufají, že svým produktem nastaví nový standard nositelných zařízení na profesionální úrovni pro nejrůznější technické profese.

Chytrá helma Daqri byla vytvořena od základu pro průmyslové aplikace, které mohou specialisté používat při práci v terénu. Daqri je vybavena kontextuálním 4D displejem, který je umístěn přímo pod ochranným štítem helmy. Displej má být čitelný jak ve špatných světelných podmínkách, tak na ostrém slunci. Všechny informace se zpracovávají v reálném čase systémem DAQRI Smart Helmet System, jenž zahrnuje výkonný procesor a grafický čip. Bohužel se nikde neuvádí přesný typ obou zmíněných komponent.

Daqri Interface

Helma Daqri běží na operačním systému Android stejně jako Google Glass. Dále je vybavena čtyřmi kamerami, které zajišťují plný 360° přehled o okolním prostředí. Rozhraní umí rozpoznat objekty reálného světa, zachycovat viditelné informace a vytvářet z nich vizualizace.

Stačí jeden pohled a máte například zkontrolovány součástky pracovních strojů. Možnosti použití záleží na aplikacích, které do helmy nainstalujete. Speciální přílba se dá použít také jako handsfree pomůcka, jelikož pracovníci si v ní mohou prohlížet servisní manuály či jinou dokumentaci potřebnou pro aktuálně vykonávanou manuální činnost.

Produkt vypadá na první pohled docela dobře, ale má dvě mouchy. Jednou z nich je ovládání na zápěstí, což zřejmě nepůjde vždy ruku v ruce s platnými bezpečnostními normami v průmyslovém prostředí, takže doufejme, že výrobce přidá i další ovládací prvky. Druhým neduhem je vysunovací mechanismus obrazovek. Mohly by totiž nastat situace, kdy je vysunutí či zasunutí displejů zcela nevhodné pro zajištění bezpečnosti pracovníka.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Inteligentní helma Daqri - jeden pohled a máte hotovo

Žádné komentáře.