CDR.cz - Vybráno z IT

Jak by mohly vypadat telefonní budky budoucnosti? Možná jako v NYC, s Wi-Fi či interaktivní mapou

NYfi-sage-coombe-image
Je to již dlouhá doba, co lidé hojně využívali ke svým soukromým hovorům telefonní budky. Jsou dnes tyto budky ve městech zcela k ničemu nebo jen připomínají vymírající způsob telefonování z dob minulých? Jejich sláva by se mohla opět navrátit, stačilo by udělat pár úprav.

Koncem loňského roku Michael Bloomberg, starosta New Yorku, vyhlásil soutěž Reinvent Payphones na modernizaci více než 11 000 telefonních budek v NYC, z nichž většina byla postavena v roce 1999 a smlouva na jejich provoz vyprší v roce 2014. Jelikož se tento termín nezadržitelně blíží a původní funkce automatů jsou pro moderního člověka zastaralé a téměř nepoužitelné, je potřeba přijít s vylepšením. Město je chce přebudovat na veřejné nástroje vybavené bezdrátovou Wi-Fi konektivitou, přičemž budky budou sloužit jako hotspoty.

NYFi-Sage-Coombe-night

Starosta obdržel celkem 125 návrhů, z nichž jeden splňoval zadané požadavky po vzhledové i funkční stránce nejlépe ze všech zúčastněných. Porota ocenila nápad firmy Sage and Coombe's na interaktivní informační portál NYfi s dalšími službami, jehož název vznikl spojením iniciálů města New York a posledních dvou písmen technologie Wi-Fi. Také samotní obyvatelé New Yorku projekt shledali z hlediska designu jako nejlepší možné řešení.

"Úkolem soutěže bylo vytvořit lepší, zdravější, lépe informované a zelenější město, a tyto podmínky bychom opravdu nesplnili, kdybychom na budku přidali pouze Wi-Fi anténu s reklamou," řekl Peter Coombe, spoluzakladatel firmy Sage and Coombe. Proto firma telefonní budky přeměnila na přístroje s mechanismem, který lidem pomáhá najít cestu tam, kam potřebují.

NYFi-Sage-Coombe-function-image

Futuristická telefonní budka NYfi by mohla lidem ukazovat interaktivní mapu města či metra, ukazovala by časy příjezdů a odjezdů městské hromadné dopravy nebo by informovala o počasí, dopravních zácpách a aktuálních omezeních na silnicích. Rovněž byste si mohli na tomto záchytném bodě zakoupit jízdenku nebo lístek do kina. A jelikož je hlavní funkcí připojení k Wi-Fi, bylo by dobré jen tak chodit po městě a telefonovat zdarma lidem přes Skype nebo si brouzdat po internetu, když zrovna sedíte někde poblíž v parku na lavičce. Tento způsob moderních telefonních budek s Wi-Fi by se mohl zavést i ve větších městech České republiky.

Soutěž přinesla pár fantastických nápadů a je nyní na městě vybrat finální návrh, nacenit jej a uzavřít smlouvy se soukromými společnostmi pro jeho realizaci.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak by mohly vypadat telefonní budky budoucnosti? Možná jako v NYC, s Wi-Fi či interaktivní mapou

Pátek, 10 Květen 2013 - 23:22 | Damel | No však oni to také telefonní budkou nenazývají....
Pátek, 10 Květen 2013 - 22:44 | Nick | Pak to ovšem nemůžete nazývat telefonní budkou....
Pátek, 10 Květen 2013 - 22:00 | Damel | Ono se tak nějak zjistilo, že lidé telefonují i...
Pátek, 10 Květen 2013 - 19:25 | Nick | Tak degenerace za Velkou louží pokračuje. V NYC...

Zobrazit diskusi