CDR.cz - Vybráno z IT

iPhone možná dostane vyměnitelné objektivy, nové patenty byly schváleny

Americký patentový úřad schválil Applu dva nové patenty pro vyměnitelné i přídavné objektivy k mobilním zařízením. První popisuje čočky přímo v zadním krytu, druhý pak přídavné teleobjektivy na magnet.

Všichni výrobci už zřejmě pochopili, že fotoaparát s opravdu kvalitní optikou jen těžko vměstnají do štíhlého telefonu. Důkazem může být například Nokia Lumia 1020 s poměrně kvalitním senzorem i optickou stabilizací obrazu, jeho tloušťka ale přesahuje přes jeden centimetr, což je s ohledem na štíhlé konkureční topmodely poměrně hodně.

 

Přídavné objektivy PixPro od Kodaku

V současné době tedy začínají výrobci sahat po alternativním řešení kvalitnějších mobilních fotoaparátů, konkrétně po samostatně pracujících a bezdrátových objektivech, které k telefonu jednoduše přicvakneme a ovládáme skrze displej. Jako první s nimi přišlo Sony a nedávno představil podobné kousky i americký Kodak. Už před několika lety si ale podal patenty na přídavné či vyměnitelné objektivy k telefonu také Apple, kterému byly toto uterý schváleny. V porovnání se Sony či Kodakem se ale nejedná o totožnou koncepci, měnit budeme pouze samotnou soustavu čoček před fotosenzorem iPhonu, nikoli nahrazovat celý fotoaparát.

 

První z patentů byl podán už v roce 2010 a pojednává o objektivech umístěných přímo v zadním krytu iPhonu, kde u většiny současných telefonů nalezneme jen ochranné sklíčko, případně prostý otvor. V příslušenství bychom si pak mohli vybrat hned z několika krytů s různou nadstavbou, jako je například širokoúhlý či makro objektiv - subsystém fotosenzoru a základní optiky zůstane na svém místě. K opravdovému využití tohoto patentu jsme ale spíše skeptičtí, větší potenciál k reálnému využití totiž nabízí patent druhý.

Apple o něj zažádal v roce 2012 a popisuje doplněk k současnému fotoaparátu telefonu, který bude připevněn nejen k samotnému subsystému fotomodulu (aby byly všechny čočky přesně v ose), ale i magneticky přichycen k zádům přístroje. Jelikož pak může přídavný (tele)objektiv požadovat i vlastní napájení (například pro optickou stabilizaci, zoom nebo mechanickou uzávěrku) měl by mít iPhone vyvedené i konektory na zádech. Podle nákresu FIG.12 by měly jít objektivy dokonce magneticky nastavovat na sebe.

U pohyblivých prvků přídavného objektivu budou použity také magnety, přesněji malá cívka navinutá kolem čočky a permanentní magnety, které ji obklopují ze všech stran. Se změnou procházejícího elektrického proudu mění cívka svoji indukčnost a magnetické pole, které reaguje na statický pól okolních magnetů a posune čočkou. Celý mechanismus nejlépe popisuje níže uvedený nákres:

 

Prozatím je těžké odhadnout, kdy a zda vůbec přijde Apple s takovým příslušenstvím, jaké popisují tyto aktuálně schválené patenty. Pokud s nimi ale nepřijde on sám, někteří výrobci mobilního příslušenství možná ano, a patenty pak vyšlapou Applu další drobnou cestičku pro získávání licenčních poplatků.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku iPhone možná dostane vyměnitelné objektivy, nové patenty byly schváleny

Neděle, 4 Květen 2014 - 20:23 | petr ib | závěrky na objektivech jsou hodně stará a...
Pátek, 31 Leden 2014 - 01:00 | Spirit_pcf | Stacilo by tu zrkadlovku pomenovat iMirror a bolo...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 14:44 | HKMaly | To nejde, prece musis mit nejnovejsi iPhone abys...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 13:15 | AndyF1 | Nebolo by jednoduchsie keby do zrkadlovky proste...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 11:52 | PHiLiPZ | mechanicku uzavierku v objektive? este clonu by...

Zobrazit diskusi