CDR.cz - Vybráno z IT

iPhony 6S přibraly: Potěší výkon, revoluční 3D Touch a 4K video, cena je vyšší

nepřehlédněte
Apple Iphone 6 S Live 2336
Díky pevnějšímu hliníku by se nové verze neměly ohýbat, s novým čipem A9 slibují vyšší výkon, umí nahrávat ve 4K a díky technologii 3D Touch telefon pozná, jak moc tlačíme na displej. Lepší má být i fotoaparát, ale revoluce se však nekoná. Co je nového?

Vedle nové Apple TV, obřího iPadu Pro a nových podob chytrých hodinek Watch výrobce na dnešní nezvykle dlouhé konferenci představil něco, na co všichni už týdny nedočkavě čekali - nové iPhony 6S a 6S Plus. Ty jsou po stránce designu prakticky totožné s předchozími, což lze vzhledem k označení "S" pochopit. Přibyla však nová barevná varianta v podobě růžového zlata, která cílí na ženskou polovinu obyvatelstva.

Iphone 6 S 2 Up Herofish Pr Print

 

3D touch hlavním tahákem - mění způsob ovládání telefonu

Potvrdilo se, že hlavním tahákem nového telefonu bude vedle zlepšení hardwarových parametrů novinka v podobě Force Touch, tedy vlastně 3D Touch. Speciální vrstva v displeji detekuje intenzitu tlaku na něj. Apple o novince mluví jako o "multitouch technologii nové generace". Nejenže tedy můžeme na displej šmátrat více prsty, ale zároveň snímáme jak intenzivně v daném bodě tlačíme.

V praxi to znamená, že při najetí na ikonu a zatlačení na ní vyjede nabídka nejčastějších funkcí aplikace apod. Apple tak jako první funkci detekce tlaku 3D Touch integroval do svých zařízení a na rozdíl od konkurence jí dokázal lépe provázat s operačním systémem.

Až 2x rychlejší díky čipu A9, se stejným displejem i baterií

Nové iPhony se neženou za vyšším rozlišením displeje, ale zůstávají u Full HD pro verzi 6S Plus a 1334 x 750 u modelu 6S. Na trhu již sice jsou zařízení s 4K displejem, ale jak jsme se mohli přesvědčit u nové Xperie Z5 Premium od Sony, je to hezká ukázka technologických možností, ale zbytečná zátěž pro baterii.

Apple A 9 X

Nově představený 64bitový čipset A9 slibuje až o 70 % vyšší výkon oproti předchozí generaci a až 90% nárůst v případě grafické části. Společně s čipem jsme se dočkali nárůstu operační paměti RAM na 2 GB, což je vítaná změna. Díky nižší spotřebě čipsetu A9 by mohlo zařízení vydržet o něco déle v provozu na baterii, ale zmínka o velikosti akumulátoru bohužel nepadla a očekává se, že zůstane stejná. 2X rychlejší má být i nová generace snímače otisků prstů Touch ID, která má být i výrazně přesnější.

Kamera ještě lepší: Natáčení videa ve 4K a vyšší rozlišení obou kamer

Pro focení nechybí iSight kamera s rozlišením 12 Mpx, což je více než 50% nárůst rozlišení oproti předchozí generaci s 8Mpx čipem.

Apple Iphone 6 S

Co je důležitější, přední kamera se konečně dočkala výraznějšího zlepšení a dostala se z žalostných 1,2 Mpx na úroveň konkurence. S rozlišením 5 Mpx už nějaké to selfie budeme moci udělat. Místo předního blesku je zde novinka v podobě tzv. retina flash. V praxi to znamená, že při focení selfie se místo předního blesku rozsvítí displej. Podobnou funkci má nějaký pátek i konkurence, která na rozdíl od Applu vše řeší pouze softwarově. Hlavním rozdílem je fakt, že Apple má pro tuto funkci integrovaný speciální dedikovaný čip.

Apple Iphone 6 S 2

Apple se chlubil i nižším šumem u nových snímačů, čehož podle všeho dosáhl změnou výrobní technologie. Optická stabilizace pro model 6S bohužel nepřibyla a zůstává tak trošku nepochopitelně dominantou 6S Plus.

Apple Iphone 6 S 1

Díky nasazení čipu A9 pak přibývá i podpora pro nahrávání 4K videa při 30 snímcích za sekundu. Při nahrávání ve 4K má výsledný soubor 350 MB za každou minutu videa. Majitelé 16GB verze toho tedy příliš nenahrají, ale přinejmenším mají možnost tak učinit. Přesto je to vítaná funkce.

Coff 5 B 4 Veaabm W

Nové iPhony přibraly a váží opravdu hodně, 3,5 jack zůstal

Pravděpodobně kvůli použití pevnějšího materiálu (případně kvůli 3D touch vrstvě a čipu) jsou nové telefony o 0,2 mm tlustší. Bohužel to může znamenat problémy s některými pouzdry. Vyšší je i váha, která se u modelu 6S Plus posunula na vysokých 192 gramů, což už je opravdu hodně. 6S poté přibral 14 gramů na výsledných 143 g. 

Apple Iphone 6 S Live 2295

Na těle telefonů zůstal tradiční 3,5 mm jack, informace o zrušení tohoto konektoru a sjednocení s lightningem se naštěstí nepotvrdily.

Apple Iphone 6 S Live 2299

iOS 9 již 16. září pro iPhone, iPod Touch a iPady

Již příští týden se majitelé Apple zařízení mohou těšit na nové funkce jako je vylepšená Siri, rozšíření nastavení bezpečnosti a především multitasking s rozděleným displejem, kdy můžete provozovat několik aplikací naráz na iPadech.

Apple Iphone 6 S Live 2286

Aktualizací se dočkaly i Mapy, které konečně informují o současném provozu, aplikace pro psaní poznámek Notes byla také omlazena a zajímavá je i nová aplikace News pro čtení personalizovaných zpráv dle preferencí uživatele.

Ceny jsou vyšší, přibyla růžově zlatá varianta

Nové iPhony se budou prodávat v 16, 64 a 128GB verzi. Na výběr je ze čtveřice barevných variant - stříbrné, šedivé, zlaté a nově také růžově zlaté. 

Apple Iphone 6 208599

Ceny zveřejnil německý Apple Store a překvapivě jsou o trochu vyšší, než u současné generace.

  • iPhone 6s Plus 16GB - 849 euro (cca 23 000 Kč)
  • iPhone 6s Plus 64GB - 959 euro (26 000 Kč)
  • iPhone 6s Plus 128GB - 1069 euro (28 940 Kč)
  • iPhone 6s 16GB - 849 euro (cca 23 000 Kč)
  • iPhone 6s 64GB - 959 euro (26 000 Kč)
  • iPhone 6s 128GB - 1069 euro (28 940 Kč)

Revoluce? Spíše přirozená evoluce

Přestože nové iPhony výbavou rozhodně neurazí, nedá se mluvit o žádné revoluci. Jedinou revoluční funkcí je snímání tlaku na displej díky 3D Touch, ale to představil již Huawei u svého modelu Mate S minulý týden na IFA v Berlíně. Právě 3D Touch by mohl být technologií, kterou budou mít do roka všichni výrobci na trhu.

Iphone 6 Splus Unveil

Majitelé stávajících modelů tak nemají příliš velkou motivaci kupovat nové. Podobný názor mají podle všeho i akcionáři - akcie společnosti totiž v průběhu konference poklesly přibližně o 1,5 %.

Posun k lepšímu se však novinkám upřít nedá. Uvidíme, jaké budou prodeje a zda bude evoluce - nikoliv revoluce - stačit k tomu, aby lidé novinku nadšeně kupovali.

Dostupnost je plánována na 25. září tohoto roku v USA, Německu a dalších zemích. V ČR si budeme muset tradičně nějaký pátek počkat. Předobjednávky jsou možné od 12 září.

Tagy: 
Zdroje: 

Konference Apple

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku iPhony 6S přibraly: Potěší výkon, revoluční 3D Touch a 4K video, cena je vyšší

Pátek, 11 Září 2015 - 23:18 | Spirit_pcf | Apple predsa kradne od svojej existencie a...
Čtvrtek, 10 Září 2015 - 20:21 | Max Devaine | Aha, tak ono se o tom zatím jen spekuluje,...
Čtvrtek, 10 Září 2015 - 13:39 | Sky Wolf | "Apple tak jako první funkci detekce tlaku...
Čtvrtek, 10 Září 2015 - 10:49 | Tomáš Bohuněk | Hlavně pozor, je výkonnější než 70% desktopů...
Čtvrtek, 10 Září 2015 - 09:21 | Bonfire | no, jenom aby slo nastavit mensi rozliseni...
Čtvrtek, 10 Září 2015 - 08:38 | Radek | Stejné ceny modelů 6s a 6s+? Asi se vloudila...
Čtvrtek, 10 Září 2015 - 08:29 | tony | takže opět přidali nepotřebné kravinky, ale to...

Zobrazit diskusi