CDR.cz - Vybráno z IT

Odolnost za pár korun: Outdoor elektroniku od EVOLVEO nabijete i na pustém ostrově [IT výlet]

evolveo_produkty
Před malou chvílí jsme se vrátili z náročné akce, při níž jsme uprostřed lesů testovali nejrůznější technologie a zařízení. Jednalo se o různorodou směsici zajímavých produktů, z nichž pro vás postupně představíme vybrané kousky, které nás potěšily a hlavně podržely i v "bojových" podmínkách.

Prvním z výrobců, na jejichž hardware se zaměříme, je výbava od společnosti EVOLVEO, která má opravdu zajímavé portfolio připravené na nejrůznější outdoor aktivity. Zapůjčené jsme měli dva obrněné telefony Strongphone Wifi, multifunkční rádio se svítilnou a nabíječkou Radiolight a sportovní Full HD kamery Sportcam X3. Outdoorovou elektroniku doplnily 3 “čelovky” Explorer, které jsou nezávislé na bateriích. 

SPORTCAM X3 - vodotěsná Full HD kamera

Zážitky z cesty jsme potřebovali náležitě zaznamenat. Na doporučení našeho kameramana jsme tedy vzali s sebou dvě sportovní kamery Evolveo Sportcam X3, které mají kovové tělo ve tvaru trubky. Na jedné straně kamery je objektiv, který umí zabírat velký prostor 170° díky technologii rybího oka. Nejvyšší Full HD rozlišení umí kamera snímat s frekvencí 30 fps, 720p rozlišení dokáže každou vteřinu zaznamenat o dalších 30 snímků navíc (60 fps), což pak umožní plynule zpomalit výsledné video.

evolveo_6

Pro ovládání slouží gumové tlačítko na těle kamery, které obsahuje červenou a modrou diodu pro indikaci nahrávání a zapnutí kamery. Zařízení je také vybaveno vibrační odezvou, která nevyžaduje pohled na barvu blikající diody a pomáhá tak ovládání například na helmě. Kamera nahrává ve formátu MOV na až 32GB microSD kartu kolem 2 hodin videa na jedno nabití. Výhodou je také vodotěsnost do 10 metrů s nepromokavou krytkou a kamera by měla vydržet pád z výšky jednoho metru. Balení obsahuje nejrůznější držáky, těsnící kroužky, nálepky, USB kabel a kupu dalšího příslušenství. Kvalita záznamu se nám zatím zdá vzhledem k ceně odpovídající, kamera se prodává za příznivých 3 140 korun.

RADIOLIGHT - nabijte si telefon kličkou, zapněte rádio a ještě si posviťte

Když jsme z nabídky EVOLVEO vybírali outdoor produkty, nadchlo některé z nás rádio s integrovanou svítilnou. Na první pohled nic zvláštního, ale při bližším ohledání zjistíte, že se jedná o perfektního společníka do nepohody. Kromě integrovaného rádia a LED svítilny totiž umí ještě nabíjet mobilní telefony a další elektroniku díky integrované kličce, kterou poměrně snadno dobijete i chytrý telefon. Nabít kličkou však můžete také samotné rádio, které má na těle dokonce i malý solární panel pro nabíjení ze slunce. Jeho efektivita je však nízkých 500W/m2, což znamená nabití rádia za dlouhých 35-42 hodin. Klička je zkrátka mnohem rychlejší.

vylet_evolveo_radio
  • doba funkčnosti rádia po 1min. dobíjení kličkou:18-27 min
  • doba funkčnosti svítilny po 1min. dobíjení kličkou:27-36min
  • doba funkčnosti rádia po 1hod. dobíjení solárním panelem(500W/m2): 20-30min
  • doba funkčnosti svítilny po 1hod. dobíjení solárním panelem(500W/m2): 23-32min

Při našem rychlém testu přibylo u smartphonu Ascend W1 po 3 minutách intenzivního točení kolem 3 procent baterie. To je skvělý výsledek a pokud byste s RADIOLIGHT zůstali uprostřed divočiny, mohli byste si alespoň částečně dobít GPS či telefon a zavolat pomoc. Musíte jen počítat s tím, že vás už po pár minutách točení začne bolet ruka.

evolveo_4evolveo_5

Rádio má kompaktní rozměry 77 x 41,5 x 41,5 mm a hmotnost 203 g. V balení nalezneme vedle microUSB kabelu také konektor pro telefony Nokia a plnohodnotné USB. Za cenu kolem 500 Kč bychom nad koupí před odjezdem do pustých krajin ani neváhali.

STRONGPHONE WIFI - Dual SIM do přírody, který se nám povedlo rozbít

Smartphony s velkou zranitelnou obrazovkou se do terénu příliš nehodí. Proto jsme se rozhodli vedle chytrých zařízení postavit obrněnce, který měl být zárukou, že se alespoň něco přežije. Mobil, vodotěsný podle specifikace IP67 (1 metr vodního sloupce po dobu 30 minut), ukrývá možnost vložení dvou karet SIM. Ovládání prostředí je i díky vytouplým tlačítkům velmi jednoduché a rychlé.

evolveo_3

Absence GPS je podle nás velká škoda, člověk by pak mohl nechat další zařízení doma, takto jej musí brát s sebou. Výbava je jinak poměrně slušná a nechybí ani funkce jako WiFi hotspot, Bluetooth, fotoaparát, rádio či svítilna na horní straně. Skvělá je i výdrž na integrovanou 1 700 mAh baterii, kdy jsme za celou akci nemuseli ani jednou dobíjet a stále máme více než poloviční stav.

Systém a displej S podporou Java aplikací, 2,4" - rozlišení displeje 240 x 320 pix a 262 000 barev
Rozměry a báha 125 x 57 x 23 mm a 166 gramů
Úložiště podporované karty do velikosti 32 GB
Aplikace Opera mobile, prohlížeč obrázků, videopřehrávač, digitální záznamník, FM rádio s možností nahrávání, kalendář, seznam úkolů, budík, světový čas, poznámky, kalkulačka, převod jednotek, stopky
Balení Síťová nabíječka,mobilní telefon, vysokokapacitní baterie 1 700 mAh, stereo sluchátka s integrovaným handsfree, síťová nabíječka, uživatelský manuál
Konektivita micro USB, WiFi, Bluetooth, 3G
Odolnost vodotěsný podle specifikace IP67 (1 metr vodního sloupce po dobu 30 minut)
Cena, dostupnost  cca 3 200 Kč, prodává se

Co nás NEmile překvapilo je položení displeje těsně pod krycí sklo. Jak se ukázalo, vrstvy jsou z neznámého a nesmyslného důvodu hned na sobě. Při pádu jednoho z členů naší výpravy pravděpodobně došlo k drobnému zmáčknutí displeje a ten začal zobrazovat pruhy i přesto, že k žádnému většímu prasknutí apod. nedošlo. Zbytečná konstrukční vada a hlavně chybějící GPS zařízení trošku ubírají na kráse.

EXPLORER - baterky nepotřebujete, čelová svítilna s nabíjením na kličku a integrovanou baterií

Světlo je ve tmě dost zásadní věc, zvlášť, když potřebujete udělat něco opatrně - například vyměnit SIM kartu v telefonu. Na náš výlet jsme vybrali čelové svítilny Evolveo Explorer, díky kterým máte při práci obě ruce volné a při tom dost světla na místo, kam směřuje váš zrak. Explorer nabízí 3 módy použití - svícení jednou ze tří diod, všemi třemi pro silnější proud světla a také blikání pro signalizaci. Výrobce uvádí, že 3 LED vydrží svítit z plně nabitého stavu více než 5 hodin.

evolveo_1evolveo_2

Při prvním vybití jsme si mysleli, že musíme vyměnit baterie. Rozmontovali jsme celou svítilnu na kousky a až po chvíli jsme objevili, že má na sobě důmyslně umístěnou kličku na nabíjení dynama. Charakteristické bzučení dynama se tak stalo jedním z motivů našeho výletu, ale při našich dlouhých večerních a nočních přesunech se tyto “čelovky” osvědčily velice dobře. Ve chvíli, kdy prší a musíte rychle všechno zabalit v úplné tmě, nemá podobná technologie konkurenci. Když dojde šťáva, rychle zatočíte a světlo svítí dál. Na 20 minut svícení musíte točit něco přes minutu (kdybyste chtěli plnou baterku, zacvičíte si čtvrthodinu). Síla světla není nijak oslepující, ale úplně postačí k běžným úkonům, jako je balení, hledání v listí, montování celt na stromy a podobně. Když vám nevadí točení nabíjecí kličkou, cena 138 korun je to poslední, co budete ohledně světla na výletě platit.

Poděkování:

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme oficiálnímu dodavateli produktů EVOLVEO pro Českou republiku:
abacus_logo

www.abacus.cz


Projekt IT Výlet vznikl ve spolupráci se společnosti Intel Corporation

Intel-logo

Partneři projektu:

Intel-logoalwil   Snímek obrazovky 2013-11-08 v 15.54.25
umax

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Odolnost za pár korun: Outdoor elektroniku od EVOLVEO nabijete i na pustém ostrově [IT výlet]

Středa, 15 Leden 2014 - 09:52 | Jan Pulgary | Teda možná se pletu ale s různýma věcma a zvlášť...
Pondělí, 11 Listopad 2013 - 14:44 | Chupas | Ten blabol o "500w/m2" solarnim panelu...
Pondělí, 11 Listopad 2013 - 08:47 | neo taa | Ok, tohle už chápu.
Neděle, 10 Listopad 2013 - 20:33 | Lukáš Voříšek | Dobrý den, časy máme správně. Věty mluví jasně -...
Neděle, 10 Listopad 2013 - 20:14 | neo taa | Asi máte u rádia uvedené špatně časy nabíjení,...

Zobrazit diskusi