CDR.cz - Vybráno z IT

Jabra Sport Coach – osobní trenér uvnitř povedených sluchátek vás žene kupředu

Jabra Sports Coach
Nejnovější sluchátka Jabra Sport Coach se chtějí doslova stát osobním trenérem na plný úvazek. Bezdrátová sluchátka s pokročilým sportovním senzorem slibují kvalitní poslech i pokročilé měřící funkce pro sledování aktivity. Jak se novinka povedla?

 Klasická drátová sluchátka jsou při aktivním sportu často spíše překážkou a je lepší sáhnout po bezdrátové variantě. A proč jí rovnou nezkombinovat s funkcemi chytrého trenéra? Tak nějak uvažovali v dílnách severského výrobce Jabra a přišli na trh s novým modelem Jabra Sport Coach pro sportovce.

Jabra Sport Coach Cdr 47

Jabra Sport Coach se senzorem pohybu vlevo, Sport Pulse s měřením tepu vpravo

Sportovat je jedna věc, ale dělat to správně druhá. Všichni jsme již asi zaslechli,  že cvičení, pokud bude vykonáváno špatně či ve špatném tempu, není zdaleka tak efektivní, jak by mohlo být. Co byste tedy řekli tomu, kdybyste měli osobního trenéra neustále při sobě? Ať už polezete na hory, půjdete si zaběhat, nebo se rozhodnete zacvičit si pár cviků. Jabra Sport Coach vás bude hecovat k lepším výkonům. Pojďme se podívat, co všechno nová sluchátka od dánského výrobce nabízí.

Jabra Sport Coach Cdr 4 0Jabra Sport Coach Cdr 13 0

V malém těle hodně muziky

Na první pohled je novinka nápadně podobná modelu Jabra Sport Pulse se senzorem srdečního tepu, na který jsme se podívali na konci minulého roku. Model Coach na rozdíl od něj volí jiný senzor, konkrétně pohybový snímač TrackFit, kdy neměří srdeční tep, ale přímo aktivitu samotnou (kroky, rychlost, kalorie apod.). V jednom ze sluchátek se tak nachází samotný senzor, v druhém pak micro USB pro napájení. U pravého sluchátka najdeme na kabelu ovládací prvek s NFC.

Jabra Sport Coach Cdr 28Jabra Sport Coach Cdr 42

To může z modelu Sport Coach dělat zajímavou alternativu k relativně drahému Sport Pulse. Ne každý totiž nutně chce měřit svůj srdeční tep, případně už vlastní nějaké to zařízení s heartrate senzorem (např. chytré hodinky).

Sport Coach vychází vzhledem i funkcemi z modelu Sport Pulse. Na rozdíl od něj ale přichází na trh ve trojici variant – modré s šedou, červené s šedou a žluté s šedou. Šedý je kabel i veškeré plasty. Barevné varianty tak vykouzlíte jednoduše jinými gumovými raménky i nástavci.

Jabra Sport Coach Wireless Farbvarianten

Špuntová sluchátka, vážící pouze 16 gramů, jsou spojena krátkým kabelem a sází ne bezdrátovou technologii Bluetooth 4.0. Nechybí handsfree funkce a vysoká odolnost. A jelikož Coach cílí na sportovce, točí se vše kolem nich.

Obsah balení – různé velikosti i praktický obal

Samotné balení patří tradičně k tomu lepšímu, co můžeme na trhu vidět. V malé pevné krabičce s otevíráním na magnet najdeme vše nezbytné, od produktu samotného přes návod a lístek s kódem Dolby do aplikace Jabra Sound po skořepinové pouzdro. Právě obal je neocenitelná věc, díky které se prodlouží životnost samotných sluchátek, ale snáze se i přepravují.

Jabra Sport Coach 2

Obal je nezávisle na barevné variantě sluchátek vždy v černé barvě. Právě uvnitř něj jsou v balení poschovávány veškeré náhradní nástavce sluchátek s různými průměry. Každý si zkrátka může přizpůsobit sluchátka tak, aby mu ideálně seděla.

Jabra Sport Coach Cdr 6Jabra Sport Coach Cdr 14

U Sport Coach došlo, stejně jako v případě modelu Pulse, k nasazení tzv. Earwings ramének. Raménko je gumový výstupek, který pomáhá držet sluchátka v uších tak, aby nevypadávala ani při sportovních aktivitách. I ramének je zde několik druhů. Před vyběhnutím s hudbou v uších je tak dobré zaexperimentovat, jaké vám doopravdy sedí.

Blue Coach 1400 X 1400

Samozřejmostí je napájecí micro USB kabel a malé spony pro uchycení/stažení spojovacího kabelu bezdrátových sluchátek.

Kvalitní zvuk v malém těle

Zvukový výstup je jednou z klíčových vlastností produktů Jabra a jinak tomu není ani v tomto případě. Bezdrátový headset Sport Coach nabízí frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz a citlivost 94 dB. Nechybí hads free profily v1.2, v 1.6, A2Dp v1.2 a ACRCP v1.4. Důležitější než to všechno je, že je zvuk perfektní.

Jabra Sport Coach Cdr 45Jabra Sport Coach Cdr 44

Při poslechu máte pocit, jako by hudba vycházela odněkud z prostředku vaší hlavy. To není dobré jen při poslechu, ale zkuste se flákat, když na vás virtuální trenér neustále doráží a říká vám, že máte ještě běžet. Špunty samotné velmi dobře izolují okolní hluk a šum. Při aktivním sportu se díky krátkému spojovacímu kabelu a sponám nepřenáší rušivé vibrace a klepání, jako můžete znát z běžných sluchátek s kabelem.

Jabra Sport Coach Cdr 7 0

První sluchátka na světě určená pro kruhový trénink

Kruhový trénink je jednou z nejoblíbenějších a časově nejúspornějších metod, jak dostat své tělo do kondice. Opakující se série cviků na celé tělo je jednou z mnoha voleb sportovní aktivity v menu. Můžete si tak vybrat, zda jdete běhat, chodit po horách, nebo se vrhnete na „kruhák“.

Jabra Sport Coach Cdr 17 0Jabra Sport Coach Cdr 15 0

Díky cestifikaci IP 55 si Sport Coach poradí s potem i vlhkem a nevadí mu trocha toho prachu. Na koupání v bazénu to bohužel dostatečné krytí není, ale třeba se jednoho dne dočkáme.

Jde se cvičit a budete potit krev – bez aplikací to však nepůjde

Nastavení Sport Coach je otázkou chvilky. První spárování můžete provézt klasicky přes Bluetooth - přidržením středového tlačítka na ovládacím prvku, vyhledáním okolních zařízení a párováním, nebo můžete zvolit rychlé NFC, kdy stačí telefon přiblížit v oblasti NFC senzoru k ovládacímu prvku sluchátek a máte spárováno.

Jabra Sport Coach Cdr 18Jabra Sport Coach Cdr 21

V tu chvíli přichází na řadu aplikace. Sport Coach si vyžádá aplikace Jabra Sport Life a Jabra Sound. Obě jsou dostupné pro Android i iOS. Jabra Sound si vyžádá odemykací kód, který naleznete na lístku v balení sluchátek. Nejvíce vás však bude zajímat druhá aplikace, tedy Spor Life.

Sportcoach 2 1Sportcoach 2 4

Po zapnutí budete provedeni rychlým nastavením, kde vyplníte základní informace o své osobě, jako je  výška, hmotnost a věk. Po proklikání dalších tipů se dostanete do samotné aplikace. Pokud máte v danou chvíli připojená sluchátka, uvidíte jejich výdrž na baterii a základní informace o vaší aktivitě. Samotné cvičení ale teprve začne.

Sportcoach 1

K tomu si nejprve vyberete aktivitu, kde nechybí ani jízda na kole či bruslení. Dále, pod položkou Workout nastavíte, zda chcete svého osobního trenéra nechat jen měřit všechny možné údaje, nebo máte nějaký cíl – cvičit určitý čas, urazit vzdálenost, spálit kalorie apod. Posledním a nepovinným krokem je výběr hudby. Pro přehrávání můžete použít vlastní přehrávače, nebo aplikaci Jabra Sound.

Jabra Sport Coach Cdr 1

Vlevo skořepinové pouzdro modelu Pulse, vpravo modelu Coach. Coach pouzdro je přinejmenším z příjemnějšího materiálu

A teď už jen vyrazit. Hlasem trenéra je zde žena s britským přízvukem. Čeština bohužel chybí, ale při základní znalosti angličtiny by to neměl být problém. Příkazy a informace od trenéra jsou v pravidelných intervalech v závislosti na volbě tréninku. V případě kruháku je to třeba odpočet, výzva ke změně aktivity (dřepy, sedy lehy apod.) a pokyn k přestávce. A pak zase a zase a zase...

Sportcoach

Časové i vzdálenostní úseky zvládá Sport Coach počítat bez problémů. Co však počítat neumí, jsou kliky a podobné cviky. V takovém případě dáte signál trenérovi, že jste svou sérii již skončili, stisknutím tlačítka na boku levého sluchátka.

Jabra Sport Coach Cdr 19 0

Kruhový trénink byl velkým překvapením. Vše mělo spád a pokud se člověk neflákal a poslouchal trenéra/trenérku, byl po 4 minutách pěkně zničený. Hlasové příkazy jsou více než zřetelné a automaticky vždy dojde ke ztišení hudby (nikoliv vypnutí, což chválíme). Člověk má pak opravdu pocit, že jej hecuje živý trenér.

Vlastní seznamy cviků pro každou situaci

Kdo bude chtít, nemusí sázet na přednastavené tréninky. Sami si můžete navolit, z čeho se bude cvičení skládat a tento seznam si poté uložit. Jabra Coach vás jím po spuštění provede a bude dohlížet, zda se neflákáte. Přednastavených je zde 56 cviků, ze kterých můžete svojí aktivitu poskládat.

Z každého cvičení vám aplikace sestaví přehledné statistiky ohledně spálených kalorií i vašeho progresu. To vše pak umožní tvorbu lepších a lepších cvičebních plánů, což vám umožní neustálý progres.

Jabra Sport Coach Cdr 39Jabra Sport Coach Cdr 25

Kdo by chtěl sáhnout po alternativních aplikacích, může tak učinit. Sport Coach bez problémů komunikuje s populárním Endomondem, RunKeeperem apod.

Výdrž na baterii i pro vytrvalce

Do miniaturního těla zvládla Jabra vtěsnat baterii, s níž není problém běhat v terénu 5 - 5,5 hodiny, poté už budete muset nabíjet. Sledovat stav baterie můžete přímo v aplikaci, takže nebude docházek k situacím, kdy z ničeho nic budete bez hudby či trenéra.

Jabra Sport Coach Cdr 40

I zde je tedy znát jistý posun a zlepšení. Následné nabíjení je otázkou přibližně 40 minut v závislosti na nabíječce. Napájecí micro USB konektor je ukryt pod jedním z Earwing ramének a dostanete se k němu snadno jeho posunutím.

Jabra Sport Coach - Trenérem na plný úvazek

Bezdrátová sluchátka Jabra Sport Coach si své zájemce nepochybně najdou a nemusí se jednat jen o nadšené sportovce. Novinka díky kvalitnímu mikrofonu a pokročilé redukci šumu spolehlivě nahradila i handsfree a perfektní byl i zvukový výstup. Perfektní je i dílenské zpracování a funkce trenéra si nás získala.

Jabra Sport Coach Cdr 1 0

Jako nevýhodu vidíme spíše průměrnou výdrž – 6 hodin by sluchátkům slušelo více – a absenci počítání u cviků. Tradičně vyšší je cena, která je na našem trhu v tuto chvíli nastavena na 3 990 Kč s DPH, ideální by byla cenovka přibližně o tisícovku nižší.

I přes to můžeme Jabra Sport Coach s klidným svědomím doporučit. Pokud hledáte bezdrátová sluchátka, která vás zároveň poženou k lepším výkonům, v tuto chvíli na trhu není lepší možnost.


Reklama
Sluchátka s chytrým trenérem pro sportovce s měřením sportovní aktivity
Cena: 3 990 CZK*
Jabra logo

Jabra Sport Coach Cdr 39


* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview v českých eshopech

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jabra Sport Coach – osobní trenér uvnitř povedených sluchátek vás žene kupředu

Žádné komentáře.