CDR.cz - Vybráno z IT

Víme, kdy se rozbije váš pevný disk: Během tří let se do křemíkového nebe dostane každý desátý!

vydrz_pevny_disk_hdd
Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik let může přežít pevný disk bez poruchy? Jak ukazuje studie společnosti spravující 25 000 neustále běžících disků, může být tato doba velmi krátká, ale naopak i dlouhá. Co hraje roli?

První komerční nasazení pevných disků odstartovalo v roce 1956, kdy se začal prodávat systém IBM 305 RAMAC. Podobu dnešních 3,5“ modelů zdaleka neměl, ale roku 1970 z něj vycházel patent [PDF], který princip fungování magnetického úložiště detailně shrnoval.

Od té doby se však spíše spekuluje o tom, kolik let provozu tento kousek hardwaru vydrží. Za jak dlouho se může rozbít, kolik procent vyrobených kusů se nedožije ani konce záruční doby a další informace se rozhodla ukázat nejnovější studie společnosti Backblaze.

blog-drive-study

Nepřehlédněte:

Jaké disky byly do studie zahrnuty?

Přestože se jedná o firmu poskytující službu cloudového zálohování, tedy sféru, kde bychom běžné HDD nečekali, využívají její provozovatelé ve svých serverech běžně dostupné pevné disky různých výrobců určené pro koncové zákazníky. V serverech jich v Blackblaze mají zapojených kolem 25 000, což už je slušný vzorek. Pokaždé, když se nějaký rozbije, je tato informace zaznamenána a dojde k nahrazení kusem novým. Po 4 letech se nyní provozovatelé rozhodli data zveřejnit a podat tak světu velmi zajímavé informace.

vydrz_pevny_disk_hdd1vydrz_pevny_disk_hdd3

Jak se zdá, pevné disky mají tři hlavní fáze selhání. V té první, která trvá 18 měsíců, je poruchovost komponenty kolem 5,1 %. Následující rok a půl se poruchovost překvapivě drží na nízké hodnotě 1,4 %, kdy vydrží naprostá většina zapojených kusů, ale ihned poté dochází k prudkému nárůstu selhání až na 11,8 %. Znamená to, že po čtyřech letech je přeživších kolem 78 % HDD.

V delším časovém horizontu zatím v Blackbaze test provést nemohli, takže budeme muset nějaký ten rok počkat, než dorazí studie další. Jeden z inženýrů společnosti však předpovídá, že bude poruchovost v následujících letech zhruba 12 % ročně. To by znamenalo, že jen 50 % HDD přežije dobu 6 let.

Proč disky selhávají?

Stejně jako tomu je u fází, zde máme i tři hlavní druhy selhání. První rok a půl se jedná hlavně o výrobní vady, kdy se zkrátka něco nepovedlo přímo na výrobní lince. Mezi 18 a 36 měsíci se jedná o tzv. náhodné poruchy, kterých je naprosté minimum a dále se již jedná o odpadlíky opotřebením, což se postupem času stupňuje. Jedním ze zmiňovaných problémů je prý také časté zpomalení rychlostí na naprosté minimum, což opět znamená výměnu daného kousku.

vydrz_pevny_disk_hdd2

V datacentru zmiňované společnosti jsou HDD zapnuté nepřetržitě 24/7, což je „benchmark“, který lze brát jako objektivní zdroj informací pro vypovídající data. Je ale zřejmé, že v domácích podmínkách bude výdrž disků výrazně delší, neboť jim málokterý uživatel dává tolik zabrat.

Závěrem

Ze studie vyplývá několik zajímavých postřehů. Pokud si dnes koupíte pevný disk, je zde přibližně 90% šance, že přežije dobu tří let. Pokud se na tuto tříletou hranici dostanete, je už prý zálohování kvůli poruchovosti přes 12 % nezbytností, ale podle nás by mělo být samozřejmostí od začátku, nehledě na stav HDD.

Dále je dobré brát v potaz, že ani nový kus hardwaru nemusí nutně být spolehlivý. Velkou roli budou v prvních několika letech hrát výrobní vady, což by ve většině případů měla pokrýt záruka dodávaná výrobcem. Pokud tedy budete mít štěstí, nemusí se disk během 4 let rozbít vůbec. I my máme v redakci několik kousků, které jsou staré přes 10 let a bez problémů fungují. Je ale pravdou, že je zdaleka nevyužíváme každý den.

6let_disk

Brzy se prý od tvůrců studie dočkáme dalších zajímavých informací, které upřesní, jak si stojí běžné disky ve srovnání s enterprise modely.  Do té doby se vás však musíme zeptat na jednu otázku. Kolik let vám nejdéle vydržel harddisk v počítači bez poruchy?

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Víme, kdy se rozbije váš pevný disk: Během tří let se do křemíkového nebe dostane každý desátý!

Úterý, 10 Prosinec 2013 - 21:22 | Ivan Prachenský | Taky i kyž pozdě přidám svou troěku do mlýna....
Středa, 20 Listopad 2013 - 22:43 | Osvald Tretter | Trochu to zavání, každý desátý disk, ale z jakého...
Středa, 20 Listopad 2013 - 22:08 | Xspy | Výborně , v šuplících mám tři patové Spinpointy...
Středa, 20 Listopad 2013 - 22:05 | Xspy | Spíš kvůli opotřebení/zadření ložisek a...
Úterý, 19 Listopad 2013 - 05:58 | Jan Píša | hehe, zrovna jsem si po precteni r-manova...
Pondělí, 18 Listopad 2013 - 22:21 | urban | Ale toto vlakno prece neresi jestli padly disky (...
Neděle, 17 Listopad 2013 - 23:52 | rman | Presne takhle jsem to myslel. Po normalnim...
Neděle, 17 Listopad 2013 - 22:31 | Alexandra Stanovska | V jednom kamerovom systéme som nedávno menila...
Neděle, 17 Listopad 2013 - 20:15 | Mi Chal | Jestli to bylo myšlený tak, že někdo při...
Neděle, 17 Listopad 2013 - 20:11 | Mi Chal | Proč myslíš, že jsem to nepochopil já? Zkus si...

Zobrazit diskusi