CDR.cz - Vybráno z IT

Duplikátorová stanice s USB 3.0: Klonování a záloha HDD nikdy nebyly jednodušší

Hdmu 3 Main
Potřebujete udělat 1:1 kopii pevného disku bez nutnosti zapínat počítač? Nebo chcete mít možnost kdykoliv k počítači jednoduše připojit pevný disk? Chytrá duplikovací stanice od Addonics navíc nabízí funkci zálohování a potěší jednoduchostí ovládání.

Mini HDD Duplikátorová Stanice od Addonics na první pohled vypadá jako ostatní dokovací stanice pro pevné disky, kterých je na trhu několik. Zařízení nabízí přesně to, co ve svém názvu slibuje - jednoduché klonování disků. K němu však navíc přidává funkci pro rychlé zálohování a poslouží také jako běžná dokovací stanice. 

Obsah balení a jak vypadá duplikátorová stanice?

V krabičce zařízení naleznete samotnou stanici, 12V napájecí zdroj, stručný návod a také USB 3.0 datový kabel pro připojení zařízení k PC. Nechybí pak ani mini CD se zálohovacím softwarem.

Addonics Stanice 1

Stanice má podobu malé krabičky o rozměrech 150 x 127 x 70,6 mm, na jejímž těle se nachází dvojice kombinovaných slotů pro 2,5" a 3,5" pevné disky se SATA rozhraním, do kterých stačí disky shora jednoduše zasunout. Problémem však není ani připojení M2, mSATA, CFast, CF, slim SATA a 1.8" HDD/SSD. Vedle slotů se nachází vysouvací tlačítka pro rychlé vysunutí disků a především jsou na nich označeny pozice, tedy "disk 1" a "disk2". Toto označení je důležité především při klonování, viz níže.

Na těle stanice dále nalezneme dvojici tlačítek "Backup" pro zálohování a "Clone" pro klonování. Každý disk má vlastní indikační diodu, na které lze pozorovat, zda běží a zda nedochází k chybám a stejně tak nechybí informační panel ukazující progres klonování. V zadní části pak zbývá USB 3.0 konektor, napájecí zdířka a samozřejmě ON/OFF přepínač.

Hdd Addonics 1

Mini HDD Duplikátorová Stanice od Addonics umí pracovat ve trojici hlavních módů:

  1. Klonování disků 1:1, ke kterému není zapotřebí PC
  2. Dokovací stanice pro 2 disky. Po připojení k PC se tak tváří jako další připojené jednotky.
  3. Zálohovací stanice se softwarem pro snadné zálohování

Pokud umíte používat toaster, zvládnete i klonovat disky

Výhodou podobného zařízení při klonování disků, tedy při tvorbě přesných bitových kopií, je nezávislost na PC. Zkrátka a dobře, zařízení musí být pouze připojeno k napájení a poté už je proces velmi jednoduchý.

Do dvojice slotů se umístí disky, zdrojový do slotu 1, cílový do slotu 2. Při duplikování disků je nutné myslet na to, že cílový disk musí mít stejnou, nebo větší velikost, než ten zdrojový.

Před zapnutím zařízení pro účely klonování disků stačí odpojit USB od počítače (je to dokonce vyžadováno, aby zařízení pochopilo v jakém je módu). Poté stačí duplikovací stanici zapnout a chvíli vyčkat, než se disky roztočí a budou připraveny.

Addonics Stanice 2

Dále jen podržíte tlačítko "Clone" po dobu 3 sekund a čekáte, až dojde ke zkopírování dat, které probíhá metodou ze sektoru na sektor. Rychlost závisí na rychlosti zdrojového a cílového HDD a samozřejmě také jejich velikosti. Výrobce nicméně udává orientační hodnoty kolem 65 MB/s.

Jak daleko klonování je, se dozvíte z čtveřice indikačních diod na horní straně zařízení značících 25 - 100 %. Když svítí všechny, je proces hotový - až tak jednoduché všechno je.

Zálohování: Jak jsme zmínili v úvodu, součástí balení je také software pro zálohování dat. Po instalaci a vyplnění nezbytného nastavení, kdy je nutné zvolit "co" a "kam" bude zálohováno, už probíhají zálohy velmi jednoduše. Vložíte HDD do slotu, zmáčknete tlačítko a software provede příslušnou zálohu dat.

Hdd Addonics

Pokud vás pouze zajímá, co je na HDD za data, stačí stanici připojit k PC a vložit pevný disk. Zobrazí se jako další jednotka a můžete s ní pracovat přesně tak, jak jste zvyklí.

Závěrem aneb jednoduchost na správném místě

Krabička potěší především svým zpracováním, malými rozměry a o to více překvapí funkcemi, kdy dělá přesně to, co byste od ní očekávali. Vyzdvihnout musíme i jednoduché ovládání.

Dokovací stanice vyjde v e-shopu Dataflex Security na 1 800 Kč, což není špatná cena za zařízení, které může při správném nasazení ušetřit dlouhé hodiny práce. Funkce ocení především technici a lidé, kteří mají k IT blízko a využijí podobné zařízení častěji.

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Duplikátorová stanice s USB 3.0: Klonování a záloha HDD nikdy nebyly jednodušší

Pátek, 13 Leden 2017 - 18:52 | peter pan | A předpokládám, že to nemá žádné volby, jako...
Pátek, 13 Leden 2017 - 18:01 | Košty | Tak jsem zkoušel klonování disku s jedním vadným...
Středa, 14 Prosinec 2016 - 19:35 | Košty | To Evolveo jsem si pořídil, ne kvůli klonování...
Úterý, 13 Prosinec 2016 - 19:20 | Pety | A jak tak koukám, CzC nabízí totéž od Evolveo se...
Úterý, 13 Prosinec 2016 - 16:31 | Noxik | Ja si to nevymyslel, to je realita.
Úterý, 13 Prosinec 2016 - 15:11 | Warden | problem to neni dokud zdrojovy disk je mensi nez...
Úterý, 13 Prosinec 2016 - 15:09 | Warden | neni snazsi dat disk do topinkovace vedle...
Úterý, 13 Prosinec 2016 - 11:42 | Anders | to me take, bez kopirovani poskozenych je to...
Úterý, 13 Prosinec 2016 - 08:36 | Pety | To jste koupil ještě dost draho, je k sehnání pod...
Úterý, 13 Prosinec 2016 - 06:11 | TyNyT | Mě by zajímalo, zda (a jak) to kopíruje disky s...

Zobrazit diskusi