CDR.cz - Vybráno z IT

Jak jsem se z Androidu dostal na Windows Phone 8 - nadšení a trocha zoufalosti

windows_android_logo
Přechod na jinou platformu je pro mnohé strašákem. Jako fanoušek Androidu jsem především nevěřil, že mi nebude vadit výrazně nižší počet aplikací v marketu, nebo třeba absence starých dobrých ikonek. A jak jsem dopadl?

Když nám do redakce dorazil smartphone Huawei Ascend W1, byl jsem trošku skeptický k použitému operačnímu systému od Microsoftu, tedy Windows Phone 8. Myšlenky na dlaždice mne sice neodrazovaly, ale zvyk je železná košile.

windows_phone_android

Na druhou stranu se mi už dlouho líbí strohý a funkční design, který je v prostředí nástupce stařičkých Windows Mobile použit a myšlenka na tolik opěvovanou rychlost mne po neblahých zkušenostech s Androidem přímo lákala. Proč neblahé zkušenosti? Měl jsem v ruce spoustu zařízení s Androidem, která i přes svůj nemalý výkon a solidní výbavu nefungovala tak dobře, jak by mohla (výrobci nepříliš rádi ladí software).

Nakonec přišel zlom, co na tom, že virtuální obchod aplikací Microsoft Marketplace není tak rozsáhlý jako Google Play, nebo App Store Applu. Stejně většinu z nich uživatel nepoužije a ty nejpopulárnější se pravděpodobně stanou multiplatformními a časem zamíří i na WP. A tak jsem zařízení vyndal z krabice, svůj Android uložil do šuplíku a pustil se do objevování funkcí WP8.

První zapnutí a nastavení

Po prvním zapnutí (zařízení v továrním nastavení) uživatele uvítá průvodce, který je sice v angličtině, ale ihned v druhém kroku umožní přepnout na češtinu a spoustu dalších jazyků. Poté bude proveden restart a můžeme začít s potvrzováním podmínek použití a dalších nezbytných kroků.

Windows_phone_8 (1)Windows_phone_8 (2)

Jedním z nich je volba použitého nastavení, tedy zda preferujete „Doporučené“, nebo „Vlastní“. Pokud nemáte zaplacená mobilní data, raději zvolte vlastní a tuto položku vypněte, neboť jedním z kroků je i připojení k MS Live účtu a synchronizace dat se servery Microsoftu, což by se vám nemuselo při dalším vyúčtování moc líbit.

 

Windows_phone_8 (8)Windows_phone_8 (10)Windows_phone_8 (11)

Abyste mohli zařízení rozumně využívat (synchronizovat data, kontakty, nebo nakupovat a stahovat aplikace), je nutné zapnout propojení se zmíněným účtem. Přihlásit se můžete ke stávajícímu (pokud nějaký máte), nebo lze ve trojici kroků vytvořit nový.

Windows_phone_8 (15)Windows_phone_8 (8)Windows_phone_8 (14)

Volba jména a hesla probíhá standardně, jen pozor na volbu data narození, kterou není radno přeskočit „tak jak je“. Špatnou volbou si totiž pekelně zkomplikujete život, o čemž jsem se měl možnost osobně přesvědčit.

Po připojení k účtu vám bude nabídnuto automatické zálohování souborů, které je ve Windows Phone 8 vítanou novinkou. Zálohování automaticky nahrává fotografie na SkyDrive (pozor na FUP), synchronizuje SMS zprávy a zálohuje nastavení telefonu. Po této volbě již vyskočí očekávané „A je to“ a telefon je připraven k využívání.

Prostředí a rychlost aneb chytrý trik s animací

Prostředí zapnutého Windows Phone přístroje může zaujmout, nebo také odradit na první pohled. „Ono“ je to zkrátka celkem barevné, ale kdo chce, může si zvolit různá schémata, včetně decentnějších odstínů.

Windows_phone_8 (17)Windows_phone_8 (48)

Pohyb v menu je rychlý, svižný a vše se zdá být plynulé. Po kliknutí na dlaždici dochází k animaci překlopení, což dodá celé akci pomyslné pozlátko, ale hlavně má tradičně důležitý úkol. Tím je zaujmout uživatele v době, kdy systém provádí funkci dané dlaždice, tedy například otevírá aplikaci. V průběhu animace má totiž zařízení dostatek času na plynulé otevření a skok přímo z animace do prostředí aplikace. Zkrátka a dobře. Animace nejen efektně vypadá, ale navíc navozuje dojem plynulosti, přestože je vše o něco delší, než by muselo.

Předinstalované aplikace a funkce

Standardní aplikace, které by neměly chybět v žádném zařízení (budík, kalkulačka, galerie apod.) asi nepřekvapí, co však potěší je starý dobrý Office přímo od Microsoftu. Zobrazování dokumentů je velmi dobré, ale moc mne nepotěšily možnosti úprav, které jsou opravdu pouze základní. Na druhou stranu je zřejmé cílení hlavně na základní editaci již hotových souborů, kdy si např. v autobusu potřebujete akutně opravit pár stránek prezentace a nemáte po ruce počítač. Pokročilejší editor se mi v marketu nakonec nepodařilo najít, což považuji za jednoznačné mínus.

Windows_phone_8 (37)Windows_phone_8 (35)

Potěšil mne třeba Excel, oproti ostatním "náhražkám" dostupným na mobilním trhu vypadá opravdu propracovaně a editace vzorců je podobná, jako na desktopu. Trojice Word, Excel a PowerPoint, vedle níž zde nalezneme i šikovné poznámky v podobě One Note (synchronizované online), zkrátka neurazí. Širší možnosti editace by ale uživatelé do budoucna určitě ocenili.

Windows_phone_8 (32)Windows_phone_8 (47)

Internet Explorer je pro mnoho uživatelů na PC noční můrou, ale na mobilním zařízení to kupodivu není tak hrozné. Stránky vykresluje dobře, rychlost problémem také nebude, ale práce s více otevřenými okny je natolik špatná, že je lepší sáhnout po dostupných alternativách (např. BaiduBrowser).

Windows_phone_8 (39)Windows_phone_8 (46)

Multimediální přehrávač pokrývá slušnou paletu formátů a při přehrávání jsem na problémy nenarazil, pro pokročilejší funkce by bylo nutné nahlédnout do marketu pro nějakou tu alternativu. Předinstalované online mapy MS Bing nejsou špatné, ale je znát, že ČR není úplně zrovna středem zájmu. Vyhledávání adres podniků a společností v naší vlasti vůbec nefunguje, naštěstí je zde pořád pár alternativ, včetně oblíbené aplikace serveru Mapy.cz.

Marketplace a instalace aplikací

Jedna z prvních věcí, co jsem na nové platformě chtěl vyzkoušet, je Marketplace s aplikacemi a hrami. V databázi je prý nyní více než 130 000 dostupných aplikací, což sice není úplně špatné číslo, ale na konkurenci výrazně ztrácí.

Windows_phone_8 (29)Windows_phone_8 (24)
Malé rozbíjení kancelářského vybavení

Pamatujete si, jak jsem říkal „pozor na správné vyplnění data narození“? Při první registraci z prostředí telefonu se mi povedla nemilá chyba, která měla za následek dlouhé hodiny trápení. V účtu jsem totiž nechal nastavené datum narození na aktuálním dni a pokračoval v registraci.

baby_phone_girl

Tím produkt Microsoftu pochopil, že mé stáří je teprve v řádu hodin a jakožto malé dítě přeci nemohu sám instalovat aplikace z obchodu – samozřejmě i ty neplacené. Bohužel, mou vlastní chybu ještě redmondští okořenili otravnou hláškou nutící k registraci na portálu „Moje rodina“, což je nutností pro případné odblokování.

U stávajícího účtu jsem si tedy  v naději na změnu změnil věk, což bohužel nepomohlo a ani po zdlouhavé registraci na rodičovském portálu a založení dalšího účtu nebylo možné aplikace instalovat. Následoval tedy dle návodu přechod na další web, tentokrát Xbox Live a opětovné procházení nezbytným procesem. Po výrazném nárůstu počtu vrásek a konečném zvládnutí všech podmínek jsem se konečně vrátil do obchodu jen proto, abych si mohl přečíst tu stejnou hlášku jako na začátku...

Windows_phone_8 (21)Windows_phone_8 (27)

Vzniklou motanici a problémy kolem pomohl vyřešit až restart do továrního nastavení a registrace nového účtu. V tomto případě se sešla nejen má zbytečná lenost, ale hlavně také poměrně zbytečně komplikovaný proces odblokování instalace dětem vytvořený Microsoftem. Funkce ochrany zařízení před řáděním capartů zní jako něco šikovného, alespoň instalace bezplatných aplikací by však povolena být mohla (minimálně volitelně).

Po neblahém začátku už byla práce v marketu bezproblémová. Na můj vkus je obchod strukturován poměrně stroze, ale je přehledný a vyhledávání funguje dobře. Po vybrání aplikace k instalaci je uživatel netradičně „přehozen“ zpět do menu, kde u ikony vidí proces stahování a instalace.

Multitasking a šikovný pisálek

Práce s multitaskingem, který se na telefonu spouští k mému překvapení delším podržením tlačítka "zpět", a ne "Windows" ikonou, je poměrně pohodlná. Údiv nad tím, proč není možné běžící aplikace jednoduše zavřít přímo ze zobrazeného seznamu  mi zůstal celkem dlouho. Nicméně vyplývá z principu, jakým MS multitasking ve Windows Phone provozuje. Často se totiž jedná o jakési uspání aplikace, čímž je šetřena baterie a jen málokdy se jedná o software, který dokáže na pozadí běžet bez uspání. Pro úplné zavření je nutné aplikaci otevřít ze seznamu a poté kliknutím na tlačítko zpět konečně uzavřít.

Windows_phone_8 (45)

Psaní na Windows Phone je zkrátka radost a nyní už chápu, proč si Microsoft troufl na kampaň "Sejmul mě Windows Phone". V kampani jsme mohli u stánků Microsoftu na svém vlastním smartphonu napsat za čas zvolený text, vyhledat informaci, případně fotit apod. Konkurentem bylo právě Windows Phone zařízení a odměnou peněžní poukázka na nákup elektra. Rychlost není vše, ale třeba doplňování slov při psaní je opravdu povedené.

Návrat k Androidu? Zatím ne...

Možná se mnou budete nesouhlasit, ale oproti Androidu se systém ve výsledku tolik neliší. Ano, vzhledem je rozdílný razantně, ale zvládá přibližně to samé, funguje mnohdy lépe a i přes omezenou komunitu dokáže nabídnout slušný výběr aplikací. Naopak si troufnu říci, že je pro mne Windows Phone a jeho prostředí příjemnou změnou a doposud se mi po několika týdnech nezachtělo vrátit se k Androidu. Uvidíme, jak to bude s WP8 nadále, ale pokud hledáte stabilní a rychlé zařízení, mohly by modely se systémem Microsoftu stát za zvážení.

droid_fight

Pokud se v zařízeních rádi „hrabete“, flashujete nové ROMky a stahujete kde co, určitě je pro vás naopak lepší volbou Android. Windows Phone mne nakonec pozitivně překvapil a telefon dělá přesně to, co od něj očekávám. Běží svižně, má přívětivé uživatelské rozhraní, ale rozhodně netvrdím, že konkurence nenabízí přibližně to samé. Jen bych rád poukázal na fakt, že i Windows Phone může být použitelnou platformou. A navíc, oproti mým předchozím hrůzným zážitkům se smartphonem Verzo Kinzo si dokonce mohu i nerušeně zavolat! Ale o tom zas jindy...

Jaký je váš názor na platformu Windows Phone?

Aktualizace 29.5. - Jak to tedy bylo s Verzo?

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak jsem se z Androidu dostal na Windows Phone 8 - nadšení a trocha zoufalosti

Pondělí, 24 Červen 2013 - 08:38 | Rudolf Dvořáček | Většina bodů je tam proto, aby se přes Skydrive...
Neděle, 23 Červen 2013 - 11:37 | Anonym | Souhlasím s Vámi. Určitě se najde někdo komu...
Středa, 5 Červen 2013 - 16:09 | Rudolf Dvořáček | Vlastním WP 7.5 Ad 1/ Osobně jsem na vámi...
Středa, 5 Červen 2013 - 14:07 | JirkaH76 | Pokud se v zařízeních rádi „hrabete“, flashujete...
Středa, 5 Červen 2013 - 14:06 | JirkaH76 | to je takova picovina co si ted napsal!
Úterý, 28 Květen 2013 - 18:14 | Anonym | Nevím jak ostatním, ale po přečtení článku jsem...
Úterý, 28 Květen 2013 - 15:47 | DRK | Zvláštní na SGS už tři roky žádné aplikace...
Úterý, 28 Květen 2013 - 12:33 | kmarty | No vidis. Kdyz to dela iOS, tak je mu vycitano ze...
Pondělí, 27 Květen 2013 - 13:21 | xvasek | Ne každý měl Palm. :-) Ale je fakt, že k eleganci...
Pondělí, 27 Květen 2013 - 13:10 | xvasek | Jj, na WP neběží SIP, flash, nebo přehrávání...

Zobrazit diskusi