CDR.cz - Vybráno z IT

Jak dostat Office Mobile pro Android i do tabletu? Je zdarma a umí upravovat

nepřehlédněte
Microsoft se minulý týden zaměřil na aktualizaci kancelářského balíčku Office pro alternativní platformy. Mimo Office pro iPad (principiálně jako Viewer) došlo i na aktualizaci mobilní verze Office Mobile.

Aplikace pro Android 4+ a iOS 7+ je nyní dostupná všem pro nekomerční účely, tedy ne už jen pro předplatitele Office 365. Ke spuštění aplikace je však samozřejmě stále vyžadován účet u Microsoftu.

Na rozdíl od verze pro iPad, mobilní verze Office Mobile neslouží jen jako prohlížeč dokumentů, zvládá totiž základní editaci a podporuje standardní naformátování textu. Pokud stále hledáte mezi řádky nějaké to ALE: Microsoft sáhl u smartphoního kancelářského balíčku po podobném „obchodním modelu“, který před časem aplikoval u nástroje OneNote. Uvolněním funkcionalit k efektivnějšímu získávání nových uživatelů do ekosystému služeb – tak by se dal jednoduše tento model charakterizovat. Uživatelské změny provedené v rámci tohoto mobilního kancelářského balíčku lze totiž uložit jen do limitovaných cloudových služeb - OneDrive, Office 365 nebo SharePoint.

Office Mobile obsahuje základní trojici nástrojů: Word, Excel a PowerPoint. První dva jmenovaní umí číst, upravovat a vytvářet nové dokumenty, PowerPoint v mobilním prostředí zvládá jen editaci a čtení/zobrazení. Dále Word a PowerPoint nabízí v editačním módu skutečně jen základní možnosti jako psaní textu, použití jednoduchého formátování či přidávání komentářů. Excel je na tom podstatně lépe, funkce buněk jsou zde plně přístupné, stejně jako podpora pro více listů.

Aplikace si poradí s celou řadou základních přípon dokumentů, při editaci nedojde ke změně formátování textu - daného obsahu. I když nelze některé prvky v mobilní verzi přímo vytvářet, není problém se zobrazením grafů, animací či SmartArt obrázků vytvořených v počítačové verzi Office. Nutné je však mít na paměti, že případné změny nelze uložit přímo do telefonu, ale pouze do cloudového úložiště Microsoftu. Office Mobile se tak hodí spíše jako přístupový nástroj – taková prodloužená ruka právě pro uživatele, kteří využívají microsoftích cloudových služeb. Pokud si však zároveň s Office Mobile nainstalujete do svého telefonu i aplikaci OneDrive (v tomto kontextu jen pro Android), nebude pak ve finále sebemenší problém k souboru fyzicky přistoupit a odeslat jej například emailem (i když to lze přímo i z Office Mobile), či jej mít zkrátka uložený pro čtení i v telefonu (každá další úprava bude vyžadovat uložení zase do cloudu).

Jak nainstalovat Office Mobile i do tabletu?

Microsoft aktuálně neumožňuje přímo nainstalovat Office Mobile do tabletů, Store limitují instalaci pouze na smartphone. Těžko říci, jestli dojde po optimalizaci aplikace i k uvolnění na androidí tablety, či se na ně chystá podobná strategie jako v případě Office pro iPad. Každopádně existuje i tak cesta, jak nainstalovat už dnes Office Mobile i do tabletu s Androidem.

Celá myšlenka je velmi jednoduchá. Je nutné pouze získat instalační APK tohoto kancelářského balíčku.

  • Nainstalujte si Office Mobile do svého telefonu
  • Z Play Store si ještě stáhněte aplikaci AirDroid (také do telefonu)
  • Zapněte jí a přistupte k telefonu skrze tablet
  • Klikněte na ikonku aplikace a najděte v přehledu mobilních aplikací Office Mobile
  • Kliknutím na ikonku stáhnout vedle dotyčné aplikace na vás vyskočí APK soubor
  • Na svém tabletu povolte instalaci aplikací z neznámých zdrojů
  • Spusťte APK Office Mobile na svém tabletu, aplikace by se měla v pořádku nainstalovat

Jelikož není aplikace optimalizována pro tablety, grafický průvodce nastavením a list souborů je lehce deformovaný ve svém zobrazení. Práce s dokumenty, čtení či editace, je však bezproblémová a podporuje plné zobrazení. Bližší náhled demonstrují následující obrázky právě z prostředí provozu na tabletu.

Zdroje: 

vlastní

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak dostat Office Mobile pro Android i do tabletu? Je zdarma a umí upravovat

Pondělí, 31 Březen 2014 - 14:19 | Vendelín Kryšpín | Diky, tohle jsem mel na mysli. Tedy alespon jako...
Pondělí, 31 Březen 2014 - 10:37 | Jiří Molnár | Snad jsem vás správně pochopil, máte na mysli...
Pondělí, 31 Březen 2014 - 10:36 | DRK | Nevím jak ostatní balíky, ale libre office to...
Pondělí, 31 Březen 2014 - 10:09 | Vendelín Kryšpín | Na Excelu v PC bezne pouzivam funkci kdy vyberu...

Zobrazit diskusi