CDR.cz - Vybráno z IT

Jak si pořádně užít virtuální realitu s Oculus Rift? Třeba vhodnými doplňky

perex_vr_oculus
Chceme-li se hlouběji ponořit do světa virtuální reality, budeme potřebovat mimo přilby/brýlí i další speciální doplňky. Jistě se tak neobejdeme bez speciálních rukavic, vesty, podložky (která snímá pohyb) a případně i nějaké té obuvi šité na míru přímo pro virtuální realitu. Základní investice tak začne trochu nabobtnávat...

Některá ze zařízení jsou dostupná už dnes, na dalších se usilovně pracuje a stanou se dostupná příští rok.

VR Oculus Rift 2.0

Brýle pro virtuální realitu Oculus Rift podle všeho poskytnou opravdu nezapomenutelný zážitek. Oproti Dev verzi bude ostrá verze pro zákazníky disponovat rozlišením 1920x1080 a vylepšeným snímáním polohy hlavy. Oculus Rift bude možno zakoupit někdy v Q3/2014 za celkem 300 dolarů (cca 5700 CZK). Výsledná koncová cena by ale měla jít podle vývojářů poměrně rychle dolů oproti zmíněným 300 dolarům.

vr01
vr02

TN Games 3rd Space Gaming Vest

Tato vesta vám umožní ve virtuální realitě cítit každý zásah, jako byste měli neprůstřelnou vestu. Samozřejmě ne úplně reálně; virtuální kulka vám nevyrazí dech ani nezlomí žebro. :-) Vestu si užijí nejenom náruživí hráči FPS her, ale i všichni, kteří chtějí vlastním tělem cítit, že se ve hře právě něco děje. To by mělo být umožněno využitím stlačeného vzduchu působícím na hráčovo tělo. Vesta má celkem 8 aktivních zón (4 přední/ 4 zadní) a simuluje zásah kulek do těla hráče, exploze a environmentální podmínky působící na hráčovo tělo. Ideální doplněk k Oculus Riftu nemyslíte? Cena se pohybuje kolem 139 dolarů (cca 2700 CZK).

vr03

Virtuix Omni

Virtuix Omni je neobvyklý doplněk, který by měl simulovat pohyb obešli byste se tak bez klávesnice a směrových šipek, případně (W, S, A, D) a samozřejmě i myši. Zařízení by mělo obsahovat čidla pro záznam pohybu uživatele a speciální obuv. Počítá se právě s využitím virtuální helmy. Zařízení by se mělo prodávat za 499 dolarů (cca 9500 CZK). Podobně jako Oculus Rift by mělo být zařízení dostupné v roce 2014. (Dodavatel už i upřesnil termín na březen.)

Více k VO: 

vr04

Peregrine Glove

Tyto rukavice umožňují naprogramovat celkem 30 unikátních gest, které budou zodpovědné za různé akce ve hře. Naučit se ovládat hru pomocí rukavice by prý mělo být velmi snadné a rychle přejít takovéto ovládání hráči do krve… Tady se přímo nabízí tyto rukavice herně využít pro různé "mlátičky". Peregrine Glove lze zakoupit za 149,95 dolarů, tedy za cca 2900 CZK.

vr05

Suma sumárum, když sečteme celou soupravu pro virtuální realitu, tak se dostaneme na cenu zhruba 1088 dolarů (20 800 CZK). Proto jestli chcete investovat i do dalších doplňkových zařízení a jít virtuálně do větší hloubky vjemů, tak rozbijte pořádně tlusté prasátko...

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak si pořádně užít virtuální realitu s Oculus Rift? Třeba vhodnými doplňky

Neděle, 29 Září 2013 - 13:49 | Mem | - Sami tvůrci a spolupracovníci (Carmack apod.)...
Pátek, 27 Září 2013 - 14:46 | HKMaly | TN Games 3rd Space Gaming Vest vám umožní ve...
Pátek, 27 Září 2013 - 12:07 | AndyF1 | Ten vsesmerovy bezecky pas sa mi paci :)...
Pátek, 27 Září 2013 - 09:47 | DrStr | Tak to je bezva. Jsem řešil, jestli pojedu na...
Pátek, 27 Září 2013 - 09:12 | Jakub Rydlo | Tak nejak. Kdyz je nekdo schopny vyhodit 18tis....
Pátek, 27 Září 2013 - 07:49 | corwin78 | Já jsem naopak cenou této kompletní sady příjemně...

Zobrazit diskusi