CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Konec s nekompatibilitou: Spouštíme Windows XP na Windows 8 zdarma

Je to opravdu legální? Pokud ano, prosím o odkaz na licenci která to umožňuje, určitě by se to hodilo.
XPmode jsem do VirtulBoxu 4.1.22 migroval, přinejmenším virtuální XPčka požadovaly aktivaci, ale i kdyby nepožadovaly, neznamená to, že máte legální systém.
Licencování virtuálních XP přesunutých z XPmode do VirtualBoxu jsem s MS konzultoval, i když se jedná o nahrazení jednoho virtuálu druhým a nikoliv paralelní běh, stejně pro XP ve VirtualBoxu potřebujete licenci.
Řešil jsem to nákupem GGK Win7Pro, které licencují hostující systém a původní licence z hostujícího OEM Win7Pro byla použita pro Virtuál.
Podle všeho jediná cesta získání XP Pro dnes, je nákup OEM Windows 7Pro k novému PC, nebo dokoupení druhé licence a přesun OEM do virtuálu. Nic jiného než OEM Windows 7 Pro downgrade na XP neumožňuje (starší OLP licenci na Windows 7 Pro nepočítám, dnes lze v OLP koupit jen Windows 8 Pro, které umožňují downgrade na Win7 a Vista)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

rozhodne to legalne nie je, xp mode je sucastou win7 professional, ultimate a enterprise, win8 nic take neobsahuje
to ze sa nieco da spravit != ze to je legalne

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

By mne zajímalo, zda-li je vyřešen problém s USB. Pokud mám USB zařízení, jehož ovladače jsou (velmi natvrdo) nekompatibilní s vyšším OS než XP, tak mám opět smolu, takže tahleta nádherná virtuální věc s XP je mi v podstatě na nic. Nebo se snad mýlím?

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Ve VirtualBoxu mi zatím na všech emulacích USB fungovalo, není problém např. přes USB bootovat emulovaný stroj. Důležité je jen, aby VirtualBox fungoval správně v hostitelském OS. Ono to jde přes dva ovladače - ovladač VB propojí fyzický port s emulovaným strojem - a je na emulovaném stroji, co s tím připojeným portem udělá.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Já nemám problém s USB diskem a pod, takže bootovat z USB nepotřebuji. Mám prostě měřicí zařízení a k němu ovladače, jenž fungují kupříkladu pod 64bit jehoVistami. Pod neservispakovanými 64bit Win7 také (někdy) fungují. Pod aktuálními ale shodí počítač do modré obrazovky. Výrobce zařízení mi na to oznámil, že by byl rád, kdybych utratil nemalé peníze za nové zařízení a že tohle už řešit nebude. Cena zařízení je v řádech stovek tisíc a to nové je šmejd, o který nemám zájem…

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?
+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tohle vypadá zajímavě, nicméně zdá se mi podivné, že pod 32bitW7 to jede a 64bit verze spadne, „čort znájet“… Jak se k tomu dostanu, vyzkouším. Dík.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nie som si ista VirtualBoxom, ale vmWare produkty maju moznost tzv. USB Passthrough. V Playeri/Workstation si zvolis kam ma to zariadenie pripojit, ci na hosta alebo do virtualu. V ESXi vies dane USB tiez pripojit k virtualnej masine bez toho aby samotny hypervisor vedel co to je za zariadenie, len tam je okolo toho trosku roboty (nainstalovat USB controller do virtualu, nastavit DirectPath co potom ale znemozni migraciu zivej masiny na iny server. Podla mojich skusenosti ti zobrazi ze tam je nieco pripojene a ty to priradis k virtualnej masine, takze zistit co bola USB kamera a co seriove adaptery slo metodou pokus-omyl.)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

@Viktor N.: Pokud je pouzit virtualizacni nastroj VirtualBox jde mu podsunout jakekoliv USB zarizeni. Bohuzel je to prakticky k nicemu protoze jde pouze zarizeni s kompatibilnimi ovladaci pro hostujici OS (tzn. W8, W7 atd.). Jenze to je k nicemu..proto nepotrebujeme virtualizovat XP.

Ja si to zkousel pres Hyper-V (mam firemni W8 Enterprise) a ten umi podsunout virtualizovanemu OS jakekoliv pripojene USB a to tak ze UPLNE. Tzn. ze mi v XP opravdu nabehlo jako nove zarizeni to pripojene (konkretne slo o diagnosticky kabel OBDII pro pripojeni k automobilu). Programy a ovladace jsou striktne pouze pro XP. Hyper-V umi genialne prenest USB a mne vse funguje jak ma.

VirtualBox zarizeni sice take prenesl (jmenovalo se i stejne) ale Windows nenasli pro toto zarizeni zadny vhodny ovladac. Takze se preneslo "zarizeni" v podobe nejakeho bazmeku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Muzete mi prosim poradit, jak to v Hyper-V nakonfigurovat? V nastaveni nic neni a na webu jsou jen narky uzivatelu na nepodporu usd v Hyper-V.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ve Windows 7 a XP Mode to každopádně s USB funguje v pohodě, provozuji tak tiskárnu nebo čtečky čárových kódů, které pro W7 nemají ovladače. Pokud ve Windows 8 není oficiální možnost, jak v tom pokračovat, o důvod víc zůstat u 7.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímavé je že keď sa XPmode hodí do virtuálneho stroja (VirtualBOX, WMvare) beží to lepšie. Napríklad v XP móde sa mi nepodarilo prihlásiť stroj do domény a v boxe úplne bez problémov.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zkousel to nekdo pouzivat dele nez 30 dni ?
xpmode verze pouziva oem licenci ktera expiruje kazdych 30 dni a kdyz sme na w7 zkouseli image prevedeny pod vmware tak po 30 dnech prestal fungovat tak by me zajimalo jak je tomu pod w8.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je zcela jednoduché.

XP mode ve Win7 Pro (a vyšší edice) používají na aktivaci XP módu tzv. SLP 1.0.
Aktivace proběhne automaticky pouze za předpokladu, že v "BIOSu" virtuálky je požadovaný řetězec k SLP 1.0, který je snad zašifrován ve shell32.dll. MS to má nějak ošetřeno, aby se tento řetězec nevyskytoval u nižších verzí Win 7, než jsou PRO.
Takže je jasné, že to ve Win 8 makat nebude, stejně jako ve VirtualBoxu.
To, že lze na netu sehnat "vyléčené" virtuální BIOSy s SLP1.0 (nebo se SLIC 2.1) je už jinou věcí...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.