CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Obnovovací frekvence - fakta o zásadní vlastnosti všech displejů

Zdá se mi to nebo první kapitola obsahuje první a druhou kapitolu? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejaka technicka chybicka. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Je to tak.
Mimochodem G-Sync možná tak vychází z myšlenky AdaptiveSync, ale technicky je to odlišné, funkčně stejné. FreeSync je AMD nadstavba AdaptiveSync. FreeSync monitor umí AdaptiveSync, AdaptiveSync monitor NEumí FreeSync. FreeSync je typicky přísnější norma než AdaptiveSync, ale obě dělají to samé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za upozornění, jak tak koukám, už by snad mělo být vyřešeno :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clanek hodnotim kladne, myslim, ze je to druhy clanek autora zde na cdr a oboji velmi dobre, jen tak dal.

K televizim bych dodal drobnost, ze muzou nekteri mit TV i na pripojeni herni konzole a potom bude 50Hz take malo.
Druha vec je, ze se stava spolu s nastupem 4K rozliseni, ale do jiste miry to platilo uz u fullHD, pomerne pravidlem, ze 50Hz obrazovky jedno jakych vyrobcu maji zaroven mene kvalitni panel a 100Hz obrazovky maji LCD panel vic kvalitni, at uz se tyka podsvetleni, kontrastu nebo barevneho podani. Tudiz aniz by vas zajimala obnovovaci frekvence ale chcete skvele barvy, tak je pomerne velka sance, ze to bude dobre, kdyz koupite 100Hz. Vubec to spolu nesouvisi, ale je to proste tak, ze 100Hz dava i jakousi zaruku na kvalitu.

Co se tyka monitoru a her, tak zde bych dodal, ze my starsi hraci vetsinou vubec nepotrebujeme vic jak 60Hz obnovovaci frekvenci a to z duvodu, ze vic jak 60FPS ve hre vubec nedokazeme rozlisit. Jednoduse jsou nase oci za ta leta na neco zvyknute a tak nam to prijde OK a vic opravdu nepotrebujeme. U mladsich rocniku se setkavam s tim, ze rikaji, jak moc je rozdil, kdyz nasadi na hrani 144Hz monitor, samozrejme je nutne mit i vybavu, aby dali co nejvice FPS, to se nakonec pise v clanku. Podotknul bych, ze jsem cetl starsi studii, ve ktere se psalo, ze piloti stihacek dokazou rozlisit zablesk az ve 200Hz, jsou na to trenovani. Normalni clovek to nedokaze a jeho oko nic nevidi. No dnesni mladi hraci multiplayer FPS jsou tak vytrenovani, ze to vidi taky. Je to pomerne vtipne, ale opravdu je to tak a tihle hraci maji vyhodu, pokud dokazi investovat do 144Hz IPS monitoru. Pozor nebrat TN panely, ty casto obraz mazou a nezobrazuji kvalitne, takze se vyhoda velke obnovovaci frekvence vytraci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, ten první článek jsem sice minul, ale tenhle jsem přečetl a působí na mě velmi dobrým dojmem. Pomíjím tu technickou chybu s kapitolami, co ale pominout nemohu, je pár drobností faktických, jako je (LED) panel. Ale jinak rozhodně nadprůměrné dílko.

A budu v kritice pokračovat: mrzí mě, že v článku nezaznělo, co chtěl výrobce říci tím, že jeho „TV má 600 Hz“. Určitě by stálo za to to rozebrat, jestli je to žvást, nebo panel té TV fakt zvládá 600 Hz.

Kladně hodnítím zmínky o dopočítávání obrazu, už ne tak úplně kladně to, že někomu fakt může vyhovovat, když si televizor hromadu těch věcí domyslí. Já např. 24fps filmy rád sleduju na TV s tím, že nastavím na PC 24 Hz a TV ať se postará o dopočet. Ano, vidím tam často artefakty způsobené dopočítáváním, ale vím o tom a celkově je to pro mě příjemnější než „ekonomicky přirozeně trhaný obraz“.

V neposlední řadě me trošku mrzí nerozvedení věty v závorce: „(A nepočítejme do toho plazmové obrazovky)“ ;-).

Jinak ale palec nahoru a přeji autorovi hodně štěstí :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

600Hz je jen marketingový žvást. LCD panely končí na 200/240Hz. Dneska všechna ta čísla jsou jen kouzlením markeťáků, takže pro 100Hz panel někdy nestačí ani uváděných 400Hz krasočísel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, nejdokonalejší TV displej byl podle mě plazmový. Poslední generace neoplazmy od Panasonicu vychytala tolik neduh(výrazně nižší spotřeba, černá a bílá, nepropalování statických snímků), že se tomu nedalo nic vytknout, až na to, že ostatní výrobci měli plazmy na pytel, tak rozjeli kampaň LEDka-eco/úspora/šetření životního prostředí a lidi se mohli zbláznit. Přitom je to nesmysl, měl jsem hromadu zákazníků, když jsem ještě dělal v elektru a 70% z nich na vyučtování za energii nepoznala rozdíl mezi Plazmou a LEDkou. Samozřejmě každý systém má svoje, LCD skutečně nejvíce vymáčkne kolem 200Hz a zbytek je dopočet celých nebo polovičních snímků atd., ale i u Philipse nejvyšší řady LCD panelů (panely,barvy good.....software šajze) jsem vyděl škuby jak blázen a to měl dopočet 1200Hz. Pak jsou tu ještě ty organické displeje OLED, to je taky kapitola sama o sobě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A budu v kritice pokračovat: mrzí mě, že v článku nezaznělo, co chtěl výrobce říci tím, že jeho „TV má 600 Hz“. Určitě by stálo za to to rozebrat, jestli je to žvást, nebo panel té TV fakt zvládá 600 Hz."

Jo, setkal jsem se s tím a znamenalo to frekvenci blikání LEDek :3

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No pěkně :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

600Hz som videl iba u plazmy
kedze nebolo mozne regulovat jas svietiaceho bodu, regulovalo sa kolko krat zasvieti
z 10 potencialnych clovek registroval jeden obraz, takze 60Hz
ked som pred par rokmi vyberal tv, bolo to este v dobe, ked stacilo najst tv s aktivnym 3D a bolo jasne, ze musi mat aspon 120Hz panel, aby dala 60Hz na kazde oko

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je to trochu jinak. U podsvícení pomocí LED regulujete jas tím, že měníte poměr vypnutého a zapnutého času. Aby nebylo znatelné blikání, je dobré navolit co nejvyšší frekvenci. Těch 600 Hz je právě tato frekvence. Se schopností obnovovat obraz to nemá vůbec nic společného. O to se starají jiné součástky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Já např. 24fps filmy rád sleduju na TV s tím, že nastavím na PC 24 Hz a TV ať se postará o dopočet." -- To úplně nechápu, co tím myslíš. Jak nastavíš na PC 24Hz??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to nastaví úplně samo, 24Hz prokládaný režim, ale vždycky to přepnu na 59/60Hz, protože mi telka podivně zrní (těžko popsat jak, ale je to koukatelné), a musím na telce vypnout citlivost pro film, protože pak začně dopočítávat snímky navíc a pak z toho mám každých 10 sekund škub obrazu, ale to je grafikou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nastaví výstup grafiky na 1920*1080 24Hz. To pro HDMI výstup jde. Díky tomu si přehrávač v PC nedomýšlí snímky a hraje 1:1.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To tedy znamená, že obnovovací frekvence tv/monitoru není pevně daná, ale může se hýbat/nastavit a těch 50 nebo případně 100Hz je maximum, které může dosáhnout?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, standardní TV/monitory mají nějakou pevně danou sadu frekvencí, mezi kterými se můžou přepínat. Jaká ta sada je záleží na výrobci. Monitory/TV s freesync/adaptivní synchronizací se pak můžou volně hýbat v nějakém rozmezí, opět daném výrobcem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro TV lze po HDMI nastavit 24p, 25p, 30p, 50i, 60i, 50p, 60p (podle výrobce se 50i, 60i může značit jako 25i, 30i pro zvýšení chaosu). 100/200Hz (v US 120/240) je pak interní frekvence panelu, na kterou se přepočítává při dopočtu snímků. Víc než 50/60p na vstupu TV nepobere - není to HDMI standard.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"K televizim bych dodal drobnost, ze muzou nekteri mit TV i na pripojeni herni konzole a potom bude 50Hz take malo."

co? konzole maji ted trend spis jet na 30Hz takze 50/60 (kazda u nas prodavana TV umi i 60Hz) pro konzolistu bohate staci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"...žádný, zdroj klasického filmového nebo televizního obsahu není primárně natočen ve snímkové frekvenci vyšší než je, řekněme, 50Hz." Opravte mě, ale jak může být film natočen v Hz? Když, tak snad FPS, ne? Btw zkuste si pro příklad nejsnadněji na webshare zadat "1080p 60fps" a vyhodí vám to např. Avatara, Počátek a několik dalších filmů se snímkovou frekvencí vyšší než 50..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

50hz je 25fps

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

? Mohu se zeptat, kde jsi vzal tohle? Hz jsou frekvence, jakou "bliká" panel. FPS je počet snímků za vteřinu filmu. Jak mezi ně můžeš dát rovnítko, potažmo jak může být film natočen v Hertzech?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na principu setrvačnosti oka je založeno televizní vysílání. Podle současných norem je jeden televizní snímek tvořen 625 řádky a za sekundu se vytvoří 25 snímků. Frekvence 25 snímků za sekundu je ale nedostatečná, obraz bychom vnímali jako blikající, blikání by se zvláště nepříjemně projevilo při pohybech oka nebo hlavy a při delším sledování by vyvolalo únavu zraku. Proto se místo 25 snímků vysílá i reprodukuje 50 tzv. půlsnímků za sekundu. Počet snímků za sekundu se nazývá snímková frekvence, její jednotkou je fps (frames per seconds) nebo Hz. Je to frekvence s jakou zobrazovací zařízení zobrazuje jednotlivé snímky. Při převodu filmu na televizní signál se používají dva systémy. Systém PAL používá frekvenci 50 Hz a systém NTSC má frekvenci 60 Hz. U televizí s označením „stoherzová“ to neznamená počet snímků za vteřinu, ale počet impulzů, které vydá za vteřinu. Vysílá-li tedy v PAL (50 Hz), každý půlsnímek vyšle dvakrát za sebou. Výsledným efektem je dojem menšího blikání obrazu než u 50Hz televizoru. Impulsní frekvence novějších televizorů v posledních letech vzrostly až na 800 Hz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím v jakém století žiješ, ale PAL a NTSC už se dnes moc neřeší. Skoro každý má doma HDTV s digitálním vysíláním, kde se obraz vysíla progresivně, tzn. po celých framech. Přepočet se pak děje přímo v televizi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

O tom jsem se ani nechtěl bavit, ale řešil jsem přepočet FPS->Hz, to je celý. Vzhledem k tomu, že to spousta lidí vysvětlí líp jak já tak jsem použil pomůcku z netu. To je celý, "Nevím v jakém století žiješ" , Zdravím a pozdravuji Spades, mušle jsou na toaletě, buďte dobrý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi ziju v nejake jine zemi, nebot bych si zdaleka nedovolil tvrdit ze skoro kazdy ma doma HDTV s digitalnim vysilanim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemohl bys to vyridit v Ceske televizi? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kde? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CT, to jsou ti co se porad dokola chlubi jak maj vse nejmodernejsi v unii, ale sedi za tim samej amater a vysledek je presne opacnej.
-znelky neustale prerusuji moderatora
-strih v pulce slova/vety
-cukajici video/zabery s telefonu (ti umelci neumi prevest 30fps na 25 fps tak aby to necukalo jako blazen)
-spatny pomer stran / deformace obrazu (splostely nebo natazeny hlavy)
-papousci, teda moderatori kde kazdy ma jinou cestinu (jeden vyslovuje ve slovech 's' druhej 'z')
-zvukar co nedokaze slabsi telefonni zvuk zesilit a je pri rozhovoru neslysitelny (naopak reklamy a znelky rvou jak prase)
- jindy je zvuk digitalne brebuzen a pri sikavkach v nem praska)

pisu to z hlavy, ale asi si to sepisu protoze je toho mnohem vic.

dejte amaterum vybavu za miliony a dopadne to hur nez profik s PC za 20 litru

tak toto je ta nase slavna CT

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kecy v kleci. Chtěl bych toho amatéra vidět při živém vysílání :-)
Špatný poměr stran ČT rozhodně nevysílá. Pokud má někdo u SD vysílání zapnutý "smart" režim, tak je to jeho problém.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

presne +1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skúste si pozrieť štandard pre DVB (či T, C alebo S) a všade sa tam stále pracuje s NTFS a PAL, dokonca aj moderné videokamery či herné konzoly majú toto nastavenie k dispozícii. Je to preto lebo aj keď sme prešli na digitálne vysielanie, stále sa dodržiavajú tie staré normy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak s NTFS se tam určitě nepracuje. Spíš s NTSC. Neber to zle ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

áno, sorry preklep

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kezby to tak bylo, jenze ta setrvacnost od dob crt je v normach stale, vcetne prokladanyho rezimu, bohuzel. A casem se to nezlepsi protoze setrit pasmem ptm. bitratem se bude stale, viz ctvereckiada v nasem dvb-t vysilani.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Žije v 21. století. A kupodivu všechny TV v Evropě kromě německých stále vysílají v 50i, dnes tedy obvykle 1080i50 nebo v SD 576i50. Jen Němci zvolili progresivní formát, ovšem to jim zase omezilo rozlišení. Takže ti používají 720p50, pouze pro DVB-T2 je používáno 1080p50, ovšem jen jako přepočet ze 720p50.
Deinterlacing tedy provádí televizor, ale celý vysílací řetězec u nás jede prokládaně. U všech stanic.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ten prepočet 50Hz -> 25fps platí len pri prekladanom vysielaní, resp. videozázname. To znamená že ak je označené ako 50i tak áno vtedy je tam 50Hz ale v skutočnosti je to 25 snímkou. Dnes je ale k dispozícii takzvané progresívne teda neprekladané vysielanie/záznam kedy je tých reálnych snímkou 50 a v tomto prípade ak je panel 50Hz tak 1 Hz "==" 1 snímka

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

číslo se rovná počtu Hz(monitoru/TV potřebných pro zobrazení) ať se postavíte třeba na hlavu a je jedno jestli interlaced nebo progressive. 25p=25Hz, 50i=50Hz, 50p=50Hz. Bez Hz ten půlsnímek nezobrazíš.
ps.: to neni reakce na shagy2301, ten to chápe dobře

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za vysvětlení. Ještě bych se rád zeptal na následující. 1) Jestliže podle článku si 50/100Hz televize urychlí 24 fps na 25fps jako násobek své nativní frekvence, jak ten samý panel řeší např. film ve 30fps? Nebo stohertzový panel film v 60fps? 2) A druhý dotaz, je-li hlavním zdrojem filmů počítač (bluray, mkv v 1080p..) a zobrazovacím zařízením TV, musím se vůbec kdekoli zabývat PAL/NTSC? Ptám se proto, že např. foťák mi nabízí nahrávání neprokládaně v 50/60 fps v závislosti na nastavení výběru PAL/NTSC. Není to spíš jen jejich “zkratka” a neměl by se foťák ptát spíš na frekvenci panelu, tedy na 50/60Hz?
3) A poslední dotaz – plánuju-li na nové TV přehrávat z počítače filmy 60fps, nastal by problém, pokud by koupená TV měla jen kvalitní 50HZ panel? Nebo spíš trošku připlatit za nějaký základní model se 100Hz panelem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) 24 fps si na 25 fps televize neurychluje, to je v clanku trochu zmatecny. Toto urychleni se provadi primo pri vysilani v televiznim studiu, k nam putuje vzdy 25 snimku (bud 25p nebo 50i (snad uz konecne zacnou s 50p pri FHD) ). Bavime li se o filmu, pro sportovni prenos se pouziva 50 fps.

"Jak se resi 30 fps?" studi to vetsinou odflaknou a video cuka, pokud je vsak pripojeno PC ktere je nastaveno ze posila 60 Hz obraz do TV tak o to se stara prehravac a proste posle kazdy snimek 2x ja pouzivam SVP 4 manager jakozto plugin k MPC HC a ten ty snimky dopocita podobne jako to dela TV. A nebo jak tu nekdo uz psal ze nastavi vystup pocitace na 24 Hz tak je mozno nastavit vystup na 30 Hz a nechat to na TV a jeho funkcich.

2) Pokud to fotak umoznuje tocil bych neprokladane v 50/60 fps a pokud budu to natoceny video prehravat v PC pripojenym na TV tak bych volil 60 fps a pojede to plynule bez jakohokoliv dodatecnyho nastavovani frkvence vystupu graficke karty, coz bych musel delat u videa natocenyho v 50 fps jinak bude dochazet k zaskubum pri prehravani.
Pokud se bude prehravat natoceny video primo fotakem pripojenym na TV je potreba to vyzkouset vlastnorucne.
Osobne bych ale tocil v 60fps protoze kazdej monitor jede nativne na 60 Hz a kazda dnes prodavana TV 60 Hz umi. 50Hz umi nas trh, za velkou louzi muze byt problem protoze tam 50fps nemaji. Ale to nevim to je jen ma spekulace, navic to je stejne jen vec firmware v TV.

3) ciste 50 Hz televize dnes prodavana neexistuje, kazda umi i 60 Hz. Tam bych problem nehledal.
V dobach CRT tomu ale tak nebylo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) Od všech našich TV stanic k nám putuje vždy jen 50i. I když je vysílán film, je vysílán v 50i a bohužel neexistuje příznak, který by to TV řekl, aby jen vzala ty dva půlsnímky a poskládala je k sobě. Proto mají TV detekci filmového módu, která ovšem v PALu moc nefunguje. V NTSC díky 3:2 sekvenci je tato detekce mnohem úspěšnější. BBC zkoušela při vysílání filmu přepnout kodér do 25p, ovšem při přepínání formátu některé TV dělaly chyby. Ani pro sport se 50fps, tedy 50p nepoužívá. Jednoduše pro to, že na to nejsou zapojena ani studia (50p proti 50i má 2x vyšší datový tok a tahat 3Gb místo 1,5Gb koaxiálem na delší vzdálenost je dost problém). Ani současné verze DVB-T/C/S tento mód nepodporují. Podpora pro 50p je až v DVB-T2, ovšem studia kvůli tomu nikdo předělávat nebude.
Pokud jde o 30fps a vysílání v TV, oni to nemůžou odvysílat jako 30p/60i. Evropská norma je 50i a přepínání formátu za běhu ani není podporováno - vše běží pověšeno na centrální synchronizaci.
Pokud jde o 24p film, tak ten je ze studia vysílán jako 25p>50i, z BD je ale možné ho přehrát jako 24p. 100Hz TV ho pak nepřepočítá na 100Hz, ale 96Hy, tedy 4x24, aby pohyb zůstal plynulý.
PAL a NTSC ve své analogové podobě už prakticky skončily, ale toto označení se nadále používá. PAL pro 50Hz systémy (mohlo by se klidně používat i Secam :-) ), NTSC pro 60Hz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

50Hz nemusí být jen 25FPS. 50Hz čeho ? Vím co tím myslíš, ale je třeba to psát celé. Klíďo to může být 50 FPS, coby ne ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, já si myslím, že jednotkou frekvence byly vždycky Hz. Takže když řeknu snímková frekvence, tak je to v Hz. Anebo to můžu obejít a říct snímky za sekundu a dostanu FPS.

Tohle je řešení nesmrtelnosti chrousta a na kvalitu článku prakticky nemá vliv. Je to jako Grammar Nazi v diskuzích, kde se řeší čárky, shody podmětů s přísudky a podobné cypoviny. Obsah zůstává v pohodě srozumitelný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já to neřeším kvůli gramatickýmu purismu, ale proto, že v článku se píše o Hz v souvislosti s frekvencí panelu a o fps ve smyslu kolik snímků za vteřinu vyprodukuje zdroj. S ohledem na to, že článek se snaží ty pojmy dávat do souvislostí jen v těch úplně základních rysech, aby se právě přestaly plést pojmy a dojmy, tak je pak hodně podpásový, když se tu Hertzy a fps bez vysvětlení libovolně zaměňují s tím, že je to přece to samé..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to lehce zamotaný. Wift má samozřejmě pravdu, frekvence je v Hz. Ale co je to 1 Hz ? Je to 1 změna/sekundu. Jakákoliv změna. Může určovat počet snímků za sekundu, počet bliknutí za sekundu, počet libovolných kmitů za sekundu a pořád je to frekvence. FPS v sobě nese informaci čeho se ta frekvence týká. Týká se tedy počtu vysvícených obrázků za sekundu. Tato informace může a nemusí být stejná s obnovovací frekvencí zobrazovadla a my tyto obrázky za sekundu můžeme, ale taky nemusíme na konkrétním zobrazovadle vidět. Na 60Hz monitoru neuvidím celých 144 obrázků za sekundu, co by mi pustila karta po osvobození se ze synchronizace s obnovovací frekvencí monitoru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

uz to napsal dobre kyo kyo. ja bych jen pro WIFTA dodal, ze to neni zadne reseni nesmrtelnosti chrousta, protoze jak sam vidi to nekomu pusobi problemy pochopit.

Hz je jednotka poctu opakovani deje za vterinu. tedy napr.
frekvence napeti v siti je 50 Hz
frekvene obnovovani obrazu televize je 100 Hz
frekvence novych snimku je 25 Hz - casto zkracovano jako 25 fps, neboli anglicke Frames Per Second - je to vlastne pouze neprelozene do cestiny.

Napr. televize sice obnovuje obraz s frekvenci 100 Hz, ale nove snimky obdrzi pouze s frekvenci 25 Hz, takze televize 3x vykresli ten samy obrazek a poctvrte vykresli novy, a tak dokola.

anebo frekvence prdu kravy je 0.001 Hz - v anglictine by se dalo zkratit jako fps - Farts Per Second.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejenom, že jste problematiku Hz pěkně shrnul, ale zároveň jste mě svou poslední větou královsky pobavil :) Děkuji!
Btw. to jste věděl, že podle posledních zjištění se krávy (tedy lépe řečeno jejich "FPS") podílejí na skleníkovém efektu nejvyšší měrou ze všech potenciálních zdrojů?? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"např. Avatara, Počátek a několik dalších filmů se snímkovou frekvencí vyšší než 50.."

omyl, tyto filmy jsou toceny dvojnasobnou rychlosti, tedy 2x24 = 48 fps
Klasicka kino promitacka pak jede dvojnasobnou rychlosti.
Dopocet na TV 60Hz probiha tak jako tak, ale uz toho nemusi tolik dopocitavat a tak je to i prirozenejsi.
Dopocet na 50Hz uz neni zadny protoze se film zrychli (tak jako se zrychluje 24 fps na 25 fps) na 50 fps a pak to na 50 Hz jede 1:1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Frekvencia panelu a dopocet snimkov je velmi dôlezita pre plynule zobrazenie pohybu. O tom je ten clanok a je napisany velmi dobre a zrozumitelne. Pri vybere TV ci monitora je podla mna dôlezitejsi iny faktor a to ani tak nieje rychlost panelu (ten neblika, ten iba obnovuje staticky snimky), ale skôr frekvencia jeho podsvietenia. Toto je velicina, ktora ovplyvnuje unavu oci a bolest hlavy pri sledovani.
Uvital by som skor rozbor medzi napätovou a PWM regulaciou podsvietenia.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

frekvence podsvetleni neni problem - LED diody.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to prave problem je. Lacnejsie TV maju PWM regulaciu a LED blika. Nakolko nemaju ziadny nabeh ani dosvit, realne dostava oko riadny stroboskop. Staci jednoducha skuska s trocha lepsim fotakom. Pri rychlej zavierke (napr. 1/5000) sa da velmi lahko zistit, ze v jednej chvili obraz svieti a v dalsej je zasa uplna tma.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A proto se lepší výrobci poslední dobou snaží držet PWM a frekvenci blikání LED podsvícení alespoň nad 1000/s. Dřív to byla v noteboocích bída a když člověk ztlumil podsvícení, celý panel začal pro všímavější lidi blikat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mám 100 Hz panel a výrobce uvádí "vylepšení" na úrovni 600 Hz. Zkusil jsem ta vylepšení (podle článku) na promítání filmu vypnout a se zlou jsem se potázal. Opravdu to bylo o něco málo horší. Výrobce zjevně ví, co dělá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavý poznatek. Můžete mi, prosím, poskytnout nějaké podrobnosti?
Jaký byl zdroj filmu? (PC (pak jaká kvalita), Tv vysílání, stream z TV app, DVD/bluray)?
A jakou máte TV?
Osobně se spíše setkávám s artefakty, když napumpuji "Motion" vylepšení na nějaký bluray film natočený ve 24fps...
Rovněž celá řada odborných recenzí se shoduje na tom, že při sledování filmu je lepší si režim obrazu přepnout na nějaký ekvivalent režimu "Film". V něm jsou obdobné funkce buďto zcela, nebo významně potlačeny. Důvodem pro to bývá i fakt, že pokud je obraz u filmu příliš plynulý (na což vesměs nejsme zvyklí), pro celou řadu lidí to má rušivý efekt, neboť jim to připomíná telenovelu (Soap opera effect...tento druh vysílání je totiž typicky natáčen ve vyšší snímkové frekvenci). Jinými slovy se jedná o absenci pohybového rozostření tam kde jej člověk byl celý život zvyklý vnímat a najednou jej tam nevidí.
Ale nejedná se o velký problém, celá řada lidí to navíc jen obtížně rozeznává...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dostal jsem takový třeskutý nápad, že bych k PC místo monitoru pořídil 4k TV.
Máte s tím někdo zkušenost?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych chtěl udělat něco přesně opačného: K PC na přehrávání v obýváku místo TV pořídit 4K monitor a poslat tak definitivně lemply z veřejnoprávních institucí s požadavkem na výpalné do hajzlu. Jen se bohužel nedělají v takových velikostech :( (jak ty monitory, tak ty hajzly).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

50" 4K IPS nebo PVA monitor do 25.000Kc, jakmile bude, kupuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potřebuješ(né nutně) grafiku s HDMI2.0 a stejně jsou ty panely v TV takový línější než ty v monitorech. I když je možný že i ty panely ve 4K monitorech stojí za prd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafika je RX480 takže by neměl být problém

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Provozoval jsem FHD TV jeden čas jako monitor a i celkem slepej kamarád říkal že to bylo takový mázlý. Jen teď nevím jestli myslel ve hře, nebo texty. Protože divný texty jsem časem vyřešil tím že jsem úplně vypnul "ostrost" obrazu. Když to bylo na 0, bylo to ok. Když to bylo mezi 1-100, tak sousední pixel písmena měl šedivou/namodralou barvu. Pri scrollování webem celkem hnus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to chce vypnout všechny vylepšovače obrazu.
Zkoušel jsem to na Full HD TV a krom toho, že je to moc velké se mi to zdálo OK. Jenže to byla zkouška, tj na chvíli, nevím jaké by to bylo např. po měsíci ...
Principiálně by to mohlo jít (ve smyslu - být použitelné), když se TV přepne do Game/PC módu a vypnou se všechny vylepšovače.
Proto se taky ptám, jestli to někdo nezkoušel (s 4k TV).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona je potreba udelat kalibrace obrazovky (win 7) Ovladaci panely / sparava barev / upresnit / kalibrovat obrazovku.
Po dokonceni ostrosti, jasu, kontrastu a barevnosti je dobry udelat kalibraci i pisma ClearType (ve vychozim zapnuto)
Lze kalibrovat kazdy pripojeny monitor/tv/projektor zvlast.
Kdo proste pripoji a jede, muze mit zminovany problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potrebujete televizi ktera zvlada vstup ve 4:4:4 kodovani a alespon 60Hz https://en.wikipedia.org/wiki/Chroma_subsampling

Jinak to bude "takovy mazly" jak tady nekdo poznamenal.
Monitory pres 30" mi nesedi a mozna v tom nejsem sam. Ne vzdycky vetsi znamena prijemnejsi na pouzivani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by taky neměl být problém, většina HDR 4k TV to umí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně by stačilo 43" a v tomto rozměru se dělají jak TV tak monitory.
Aktuálně mám 24" Full HD monitor a obávám se, že kdybych pořídil něco menšího než 43" s 4k rozlišením, už by to byly blechy.
Monitory jsem měl vyhlédnuté dva Philips BDM4350UC a Acer ET430K, bohužel oba trpí dost zásadním vypalováním obrazu (stejný panel), takže jsem je zavrhl.
Další variantou byl monitor DELL, ale ten je o 10k dražší a prohnutý, což se mi nelíbí.
Takže teď koukám po nějaké použitelné TV ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bolo by dobre spomenut, ze na vacsie plochy je vhodnejsi vyssia snimkova frekvencia
pri konstantnej snimkovej frekvencii je pri pohybe na mensom zobrazovadle obraz plynulejsi, kedze nenastava pohyb o velke vzdialenosti
preto k vacsim tv aj vacsie frekvencie
mate niekto skusenosti, ako adaptive sync zvlada prehravanie filmov pri 24Hz?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusím to doma zkontrolovat, ale mám pocit že se FreeSync/AdaptiveSync na desktopech zapíná jen ve 3D. Možná kdybych dal rendrovat obrazovou plochu jako 3D texturu....no kouknu na to. I když čím víc nad tím přemýšlím, tím je to komplikovanější a nejspíš to bude chtít nějakou podporu minimálně v přehrávači. A ideálně nějaký sample kde je to dobře vidět :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vítejte ve světě Hertzů…"
Doprcic a ja to cetl jako vitejte ve svete hajzlů, no ono by to i sedelo :) ,ale musel jsem se k tomu vratit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji Všem za velmi podnětnou a přínosnou diskuzi a za všechny konkrétní komentáře v ní. Vašich slov podpory i zasloužené kritiky si velmi cením a snažím se z toho všeho vzít maximum, aby byl další článek zase o kousek lepší než ten předchozí.
Zejména děkuji těm, kteří odborně na základě svých vlastních zkušeností odpovídali na dotazy Vás ostatních (mnohdy lépe než bych byl schopen odpovědět já sám).
Přeji Všem příjemný večer.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že zásadní rozdíl mezi TV a monitorem je tento:
1) TV může mít na sobě napsáno kolik chce Hz (třeba 50, 100, 200, 600Hz), ale jedná se o zpracování obrazu. Ne zobrazení obrázků.
- Zobrazení obrázků je dnes i na nejdražších televizích stále na úrovni 60p(60 plných snímků pro FullHD i 4K) a to jedině přes HDMI. Přes anténu dostanete maximálně 60i(60 půlsnímků). Navíc jak bylo popsáno v článku zdroj je 24 snímků, takže se zbytek "dovymýšlí".

2) Monitor funguje uplně jinak. Na počítači nastavujete výstup grafické karty na 60, 75, 120, 144, 240 Hz(snímků poslaných do monitoru). Výstup se přepne a je na monitoru aby se tomuto nastavení přizpůsobil.
- Čili grafická karta řekne "posílám 120 obázků za sekundu, zařiď se podle toho". Monitor to buď je schopný zobrazit nebo napíše něco jako "frequency out of range". Grafické karty už dnes rozeznají monitory a dovolí nastavit pouze "přípustné" frekvence.

Zásadní rozdíl je v tom, že monitor dokáze všech svých 60 různých snímků za sekundu zobrazit. TV připojená k anténě je tragédie, TV připojená k HDMI zobrazí 60 snímků a všechny vyšší Hz(100, 200, 600) jsou kecy.

Dál... s vyšším rozlišením taky roste požadavek na počet snímků za vteřinu.
- Pro 1080p stačí 60 snímků. Ale pro 4K už je potřeba 120 snímků.
- Nejnovější HDMI 2.0b dokáže maximálně "4K resolution at 60 Hz".
- Až HDMI 2.1 dokáže "4K resolution at 120 Hz".
https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI

Takže na 4K ještě na několik let zapomeňte. Výrobcům a prodejcům říkejte, že chcete OLED(ne QLED!) s Full HD rozližením a HDR!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Není již pravda. Přes anténu v DVB-T2/h.265 jde 50p, nikoliv 50i. Z 24 filmových snímků se nic nevymýšlí. V PALu se zrychlí na 25 snímků a rozdělí do 50 půlsnímků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se vysila v 50p jak tvrdite, pak nerozumim tem pulsnimkum...
Spis se stejny snimek vysila 2x po sobe, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpovídal jsem na dvě části zároveň.
V současnosti je to tak, že formát, ve kterém odbavují studia, je stále 1080i50. Ale formát, ve kterém se přenáší v DVB-T2/h265 je p50. Zatím se tak děje konverzí na straně ČRa, takže na vstupu je 50i a na výstupu 50p. Pouze v testech se používalo nativních 50p. Ale jde o to, že DVB-T2 norma s 50p již počítá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je slohove cviceni ctrnactileteho gamera? 100Hz televize prehrava film rychleji? Autor ocividne nema zadne znalosti o TV vysilani, ocividne ani o DVD/BD, kde jsou filmy rovnez ulozeny zrychlene. Proto maji americke ripy delsi stopaz nez evropske.
A monitory? Kde se da sehnat monitor se zakladni obnovovaci frekvenci 50Hz? V-Sync a tearing preskoceny uplne (mozna lepsi nez si zase neco vymyslet) a dokonce ani ten adaptivni sync neni vubec rozepsany do hloubky. A to by dnesni pubertalni "gameri" mohli vedet ze to ma nejakou minimalni a maximalni frekvenci. Rozdil mezi 144p a 240p monitorem nejspis poznaji jen hraci eSports kteri u toho nasedeli hodiny a hodiny. Tady by se zase sluselo zminit ze aby nekdo vyuzil tech 240 fps, tak se ve hrach omezuji graficke detaily (aby ty snimky grafika zvladla generovat) a nekdy treba i vypinaji textury abyste videli protihrace uz kdyz ma velikost par pixelu. Takhle to zas vypada jako nejaka diskuze o prestavce. "Tata mi koupil monitor s 240Hz, ten pouzivaji profesionalni hraci. Sice netusim proc, ale je super ze ho mam!"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO uvod dobry, akorat jsem nenasel zbytek clanku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém u výběru TV je, že vyčíst z parametrů udávaných výrobcem, zda obsahuje 100Hz panel, nebo jen 50Hz, je prakticky nemožné. U levných krámů je to jasné, tam nic lepšího než 50Hz panel nebude, ale u střední třídy, tedy pokud hledáte známý poměr cena/výkon, tak to je skutečně oříšek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsinou to chce hledat recenze konkretniho typu TV a tam se to docist .... je pravda ze ve slusnych eshopech tu frekvenci i uvadeji. Bohuzel ne vzdy spravne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No mně zase přijde nejlepší zajít do prodejny a mrknout jak na tý telce vypadá sportovní přenos, nějakej přírodní dokument a pak třeba pohádka.
Ony ty papírové paramentry často slouží jen k oblbnutí lidí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.