CDR.cz - Vybráno z IT

Přeměňte minipočítač za 130 Kč na notebook! Stačí Raspberry Pi Zero a Lapdock

Lapdock Raspberry
Miniaturní počítač s logem maliny je úsporný, levný a snadno jej schováte třeba do kapsy. Proč jej ale neumístit rovnou do těla notebooku? Kutil ukázal, jak jej vyrobit snadno a rychle.

Počítač za 5 dolarů jsme vám představili na konci minulého roku a není pochyb, že se jedná o obdivuhodný počin. Tak levné zařízení, že jej zadarmo přidávají k časopisům, je milým překvapením nejen co se ceny týče, ale i výkonu.

Za zmíněných 130 Kč nabízí 1GHz procesor Broadcom BCM2835, nabízející až o 40 % vyšší výkon, než ten v prvním Raspberry. Dále zde nalezneme 512 MB RAM, micro SD slot či miniHDMI konektor. Pro vývojáře je zde neosazený 40pinový GPIO header a kompozitní video. Zkrátka překvapivá výbava za danou cenu. 

Jelikož se využití meze nekladou, nemusí zařízení sloužit jen jako multimediální centrum či součást IoT. Někteří uživatelé si podobně, jako u ostatních verzí, zkoušejí vyrobit třeba notebook poháněný právě Raspberry Pi Zero.

Lapdock Raspberry 2

Jeden z nich se rozhodl, že ke svému projektu využije Motorola Lapdock. Tento produkt spatřil světlo světa v roce 2011, jakožto myšlenka propojení mobilního telefonu a notebooku. Mobilní telefon pro připojení v kutilském projektu nahradil minipočítač, který se díky svým rozměrům 65 × 30 × 5 mm bez problémů vešel do útrob Lapdocku i s potřebnou kabeláží, což bývá nejčastější problém při podobných pokusech.

Lapdock Raspberry 3

Pokud tedy hledáte inspiraci, jak své Raspberry Pi využít jinak, toto je cesta. Lapdock se dá sehnat od 1 500 Kč třeba na Ebay. Výhodou postupu poté je, že na rozdíl od většiny ostatních, kde se kutilové snaží použít běžné staré notebooky a potřebují tak poměrně rozsáhle zasahovat do útrob zařízení je, že zde potřeba převodníků a podobných součástek odpadá.

Potřebné součástky:

Vše co uživatel potřebuje, je Lapdock, Raspberry Pi Zero a dvojice kabelů. Paradoxně právě Raspberry je v tuto chvíli prakticky všude (za původní cenu) vyprodané a jeho shánění tak bude možná nejtěžší ze všech součástek. Pokud jej ale máte doma, můžete si výrobu vlastního notebooku zkusit.

My Lapdock 001 0

A nakonec komu nevadí, že Raspberry neskryje do těla Lapdocku, může sáhnout i po starších generacích minipočítače. Zde je postup ještě jednodušší...

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Přeměňte minipočítač za 130 Kč na notebook! Stačí Raspberry Pi Zero a Lapdock

Sobota, 14 Červenec 2018 - 21:49 | GarfieldM | Pardon,že to oživuju.Takže do toho controller-...
Pátek, 29 Leden 2016 - 10:47 | BTJ | Nejak mi unika smysl se srat s takovym krapem do...
Pátek, 29 Leden 2016 - 08:28 | Sh0rty | Bez problému se to dá zvládnout s investicí cca...
Pátek, 29 Leden 2016 - 07:40 | George eLzyx | mnohem zajímavější by byla přestavba nějakého...

Zobrazit diskusi