CDR.cz - Vybráno z IT

Nejšpinavější povrchy v kanceláři: Klávesnice, myš a telefonní sluchátko

klávesnice_jako_květináč
Nejen ovládací prvky počítače se mohou stát rájem pro všelijakou havěť. Který z povrchů v kanceláři je nejšpinavější a jak se proti tomu bránit?

Jedna z tiskových zpráv, která nám dorazila do redakce, přinesla zajímavou studii o čistotě v kancelářských prostorách. Konkrétně pak okolím počítače a míst, na něž uživatel zavítá nejčastěji. Nám to po přečtení nedalo a začali jsme otáčet klávesnice vzhůru nohama, abychom zjisitli, jak jsme na tom.

cistici_hmota_zele_cyber-clean

Osobně na klávesnici sem tam použiji čistící hmotu Cyber Clean v podobě jakéhosi želé, jež se zatlačí do klávesnice a pohodlně vytáhne zapadané nečistoty. A co vy, utíráte pravidelně svůj pracovní stůl dezinfekčními ubrousky, vysáváte prach z útrob PC, nebo se nějakých titěrných bakterií nebojíte?

Následuje plné znění tiskové zprávy tak, jak dorazila redakci CDR.
Redakce neodpovídá za obsah, ani za případné chyby.

Kancelářské prostředí je epicentrem nejrůznějších mikrobů a bakterií. Víte, že klávesnice vašeho počítače, stejně jako myš, kterou denně používáte, patří k nejvíce znečištěným povrchům? Úrovní kontaminace dokonce předčí i záchodové prkénko. Chřipka nebo snížená imunita pak bývají zřejmými důsledky podceňování čistoty pracovního stolu. Onemocnět však může i váš počítač: stačí, když jej nebudete chránit před prachem a dalšími nečistotami.

Pozor na pracovní stůl plný bakterií

Kancelářské prostředí může být z hlediska hygieny vysoce rizikové, ač to tak na první pohled nemusí vypadat. Na běžném pracovním stole se totiž nachází 400krát více bakterií než na záchodovém prkénku. Podobné znečištění vykazuje i klávesnice, telefonní sluchátko či počítačová myš. Tedy předměty, s nimiž přicházíte do styku nejen vy, ale také vaši kolegové. Stavu věcí nepřidá ani fakt, že zhruba 15 % žen a 25 % mužů si nemyje ruce po použití toalety v práci a roznáší bakterie dál. Vyplývá to z aktuální studie společnosti Kimberly-Clark Professional.

Používejte dezinfekční ubrousky na povrch počítače

Jestliže chcete snížit riziko pracovní absence v důsledku onemocnění, dbejte o čistotu svého pracovního stolu a jeho bezprostředního okolí. "Ošetření klávesnice, myši nebo telefonního sluchátka vám zabere několik minut. Stačí pravidelně používat dezinfekční ubrousky, které máte k dispozici od zaměstnavatele. Působí rychle a v několika vteřinách usmrtí až 99 % bakterií," říká Jan Pipek ze společnosti KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL. Současně dodává, že otíráním a dezinfikováním mohou zaměstnanci snížit míru nachlazení, chřipkových a žaludečních onemocnění až o 80 %.

uklid_pocitace_ubrousky

Chraňte klávesnici pod nánosy nečistot

O tom, že pravidelné ošetřování vnější plochy notebooku nebo klasického stolního počítače se vyplatí, je přesvědčen také Ondřej Jung, vedoucí technik Počítačové školy Gopas. Jestliže se chcete vyhnout technickým nepříjemnostem i pracovní nervozitě, věnujte údržbě počítače patřičnou péči. "Klávesnice s nánosem drobků, hrášků a kukuřic z instantních polévek určitě nepíše dobře. Neustálé opravování překlepů nebo špatně píšící háčko navíc dokáže člověka pořádně rozčílit. Vedle různých dezinfekčních prostředků můžete použít také speciální vysavače a různé leštící polštářky pro čištění monitoru. Sada se dá pořídit za pár stovek a určitě neuděláte chybu, když si ji koupíte také domů," doporučuje Ondřej Jung, vedoucí technik Počítačové školy Gopas.

prach_v_pocitaci

Nepodceňujte prach uvnitř počítače

Zatímco dosud byla řeč pouze o ošetřování vnějších ploch, je praktické neopomíjet ani vnitřní část vašeho počítače, kam se dostává v průběhu času velké množství prachu a různých nečistot. "Trpí zejména chladiče počítačů, usazený prach totiž vytváří nadbytečné teplo. Nánosy nečistot navíc způsobují sníženou cirkulaci vzduchu, může dojít ke spálení součástek zdroje. Alespoň jednou za rok je dobré nechat útroby počítače vyfoukat od specializované firmy," uzavírá Ondřej Jung z Gopasu.

Zdroje: 

Tisková zpráva Gopas [email]

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nejšpinavější povrchy v kanceláři: Klávesnice, myš a telefonní sluchátko

Pondělí, 6 Srpen 2012 - 09:45 | Martin Bruoth | Souhlasím s Vámi, a dovoluji si upozornit že to...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 09:24 | Jiří Nekula | Tento technicky zaměřený server mám rád. Ale...
Čtvrtek, 2 Srpen 2012 - 00:36 | Martin Bruoth | Nedávno se někde psalo, že na kuchyňské lince je...
Čtvrtek, 2 Srpen 2012 - 00:28 | Martin Bruoth | Tisková zpráva budou nejspíš reklamní pindy...
Středa, 1 Srpen 2012 - 23:59 | Martin Bruoth | S tou močí to docela dobrý příklad je, u zravého...
Středa, 1 Srpen 2012 - 22:57 | Martin Bruoth | s tím průzkumem odolnosti/nemocností - klidně to...
Středa, 1 Srpen 2012 - 22:28 | johnthelittle | radeji byt "spinavy", nez prehnane...
Středa, 1 Srpen 2012 - 14:43 | ondra1 | dobře, uznávám že zrovna fekálie a moč není...
Středa, 1 Srpen 2012 - 13:03 | Damel | Ano můžete (ale proč proboha a proč vůbec...
Středa, 1 Srpen 2012 - 11:42 | ondra1 | Dle této logiky se můžeme směle polévat močí a...

Zobrazit diskusi