CDR.cz - Vybráno z IT

Jaký by mohl být B-21 next-gen stealth bombardér USA pro 21. století?

B 21
US Air Force na letošním sympoziu vojenského letectví v Orlandu na Floridě odhalilo podobu nového stealth bombardéru. Zatím má nový bombardér označení B-21 a nese určité vizuální rysy bombardéru B-2 Spirit.

Vzdušné síly USA mají na papíře (prototyp zatím neexistuje) snad už finální podobu svého next-gen bombardéru určeného pro bojiště 21. století. Projekt byl zatím znám pod názvem Long Range Strike-Bomber (LRS-B). Nový podzvukový stroj v konfiguraci samokřídlo s nízkou radarovou zjistitelností má zatím označení B-21.

Podle slov státní tajemnice US Air Force Deborah Lee Jamesové je B-21 už od počátku navržen tak, aby využil všech výhod vyspělých technologií. Tedy pokroku v materiálech, elektronice a výzbroji. Důraz je kladen na stealth vlastnosti (radarovou neviditelnost) a dolet má činit 6000 mil (9600 km).

Letectvu dodá bombardér zbrojovka Northrop Grumman. Americké letectvo hodlá koupit celkem 100 strojů B-21, které v prvé řadě začnou nahrazovat zastaralé B-52 a B-1. Cena za jeden stroj se bude pohybovat kolem 550 miliónů dolarů. Do výzbroje by měl být next-gen bombardér zařazen v roce 2025. O dva roky později, po příslušné certifikaci, pak bude schopný provádět jaderné údery.

USA v současnosti disponuje 159 bombardéry. Flotila bombardérů je složena z B-52 Stratofortress (77 strojů), B-1 Lancer (62 kusů) a B-2 Spirit (20 kusů).

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jaký by mohl být B-21 next-gen stealth bombardér USA pro 21. století?

Středa, 2 Březen 2016 - 07:43 | Gath G | Třeba "Opportunity"? Ať jim to vydrží...
Středa, 2 Březen 2016 - 06:50 | corwin78 | Z videa v článku jsem pochopil, že označení (...
Úterý, 1 Březen 2016 - 09:52 | DavidM | Krasavec:)

Zobrazit diskusi