CDR.cz - Vybráno z IT

Japonci chtějí do roku 2030 vybudovat podvodní město s těžební stanicí

nepřehlédněte
Nova Atlantida
Zapomeňte na kolonie ve vesmíru. Podle japonského stavebního koncernu Shimizu leží budoucnost lidstva ve velkých obytných komplexech nacházejících se pod hladinou oceánů. První kolonie pod vodou by už přitom mohla začít fungovat za 15 let.

Světový oceán pokrývá přibližně 71 % povrchu planety. Podle Shimizu Corporation by proto měli lidé začít co nejdříve uvažovat o vybudování podvodních kolonií přímo na Zemi. Chce jít všem příkladem a plánuje proto vybudovat masivní komplex Ocean Spiral.

Inner Sphere

Hlavní část Ocean Spiral, jak si jde už odvodit podle názvu, bude tvořit gigantická spirálovitá struktura. Tato gigantická spirála má za úkol propojit obytnou kouli, umístěnou na vrcholu spirály, s těžební stanicí nacházející se na dně oceánu. Spirálovitá struktura by měla sahat až do hloubky 4 km. Hlavní koule (o průměru 500 m) nacházející se na vrcholu spirály bude představovat futuristické městečko, které pojme na 5000 lidí. K dispozici budou bytové i nebytové prostory, hotely a obchodní komplexy. Podle Shimizu se tato koule s futuristickým městem bude moci kdykoliv vynořit na hladinu oceánu a v případě špatného počasí může být opět ponořena zpět do hlubin. Na samém konci spirály se pak bude nacházet těžební stanice, která bude využita pro těžbu kovů vzácných zemin, jejichž využití tkví především v elektrotechnice.

Ocean Spiral

K výrobě energie Ocean Spiral využije rozdílů teploty vody v různých hloubkách oceánu. Doprava materiálů a lidí mezi hlavní obytnou koulí a těžební stanicí bude probíhat po spirále v rámci menších koulí. Menší koule tak poslouží jako nosiče pro přepravu nákladu (trasa po spirále, od povrchu k těžební stanici dole, bude o délce přes 15 km). Vybudování jednoho gigantického komplexu Ocean Spirals by se mělo vyšplhat na závratných 26 miliard dolarů.

Japonské vize na CDR

Shimizu Corporation přitom nemá jen tento ambiciózní plán, ale chce vybudovat i umělý ostrov (viz video níže), o který projevil zájem ostrovní stát Kiribati. Celý projekt ale bude stát mnohem více (odhadem 317 miliard dolarů) než zmíněný Ocean Spirals a Kiribati zatím vůbec netuší, kde na něho vezme peníze. Shimizu Corporation přesto věří, že stavební práce na umělém ostrovu započnou nejpozději v roce 2050.

Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Japonci chtějí do roku 2030 vybudovat podvodní město s těžební stanicí

Středa, 26 Listopad 2014 - 10:16 | Fotobob | Ehm, uvažuji archimedův zákon... Těleso je...
Středa, 26 Listopad 2014 - 10:14 | Fotobob | No trochu natlakovat, to asi nebude správné...
Středa, 26 Listopad 2014 - 04:24 | Vratislav Boch | Na dno tý koule právě budou ukládat vytěžené...
Úterý, 25 Listopad 2014 - 20:37 | maruširi | Dejte to metrostavu. Sice to bude 3x dražší, ale...
Úterý, 25 Listopad 2014 - 18:48 | HKMaly | A kolik myslis, ze bude vazit ta koule samotna,...
Úterý, 25 Listopad 2014 - 18:46 | Fotobob | Mě by dost zajímalo, jak se dá taková...
Úterý, 25 Listopad 2014 - 09:27 | Nalim | To je vynikaji prilezitost pro nasi zemi - mame...

Zobrazit diskusi