CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Japonci chtějí vesmírný výtah. Stihnou ho postavit do roku 2050

Hmm a co budou dělat když vesmírná stanice nebude stačit rotovat dostatečně rychle se zemí? A jak budou řešit případný blízký kontakt s kometou? Taková stanice na kabelu se moc vyhnout nemůže. Vždyť ta stanice bude fungovat jako obrovská Baseballová pálka čekající než do něčeho trefí.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

v takové malé vzdálenosti od Země bych řekl, že se z komety stane meteorit, tj. gravitací Země bude stažena do atmosféry. Pokud bude malá, a její trajektorie známá, nebude problém stanici s výtahem trochu vychýlit z kolizního kurzu. Pokud bude velká, tak má Země problém a jestli to odskáče výtah, nebo ne bude úplně jedno.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Každý satelit potřebuje palivo na udržování dráhy, takže i tato stanice bude potřebovat pohon na to aby se občas popohnala. Co se týče rizika srážky s jiným objektem, tak nebude o moc větší než u ISS a i stanice na kabelu bude mít bezpochyby možnost se po kabelu pohybovat, zřejmě tam nebude zcela "napevno" a i kdyby, tak vychýlení dráhy o pár desítek či stovek metrů nebude problém ani na kabelu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Nebude stacit rotovat dostatecne rychle"? Podivej se co to znamena "geostacionarni draha". Ale jinak na uhybani trochu paliva potrebovat bude, to jo.

+1
+45
-1
Je komentář přínosný?

Kometa je to nejmenší, díky pravděpodobnosti.
Mnohem častěji, resp. běžně, budou hrozit přírodní živly / pohromy.

Výtah proto nebude s pevně vybudovanou základnou, ale naopak mobilní, aby se tomu nejhoršímu vyhnul.

Obsáhlejší článek (možná i nejeden) o vesmírných výtazích obecně je k nalezení na osel.cz

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Stanice musí nutně být na GEO, takže bude rotovat právě tak rychle, jak bude zapotřebí. Na komety zapomeňte, a i kdyby nějaká hrozila, a my výtah už měli, nebude problém se jí zbavit (při tak levné dopravě na oběžnou dráhu). Problém je spíš to monumentálně masivní množství potřebného supermateriálu. No a taky bychom se museli zbavit družic na nízkých drahách a odklidit nějaký ten odpad.

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

Aj ked je toto uz stara diskusia tak sa neda sa nereagovat na taky blud. Samozrejme ze lano vytahu a stanica na nom musi rotovat synchronne s bodom na zemi kde bude ukotveny. Inak by sa lano bud roztrhlo alebo omotalo okolo zeme ....
Protizavazie na konci lana bude musiet priebezne balancovat rozdiely vznikajuce pri posuvani sa kabiny po lane. Laicky povedane protizavazie bude musiet byt tak velke (a vykonne manevrovatelne) aby relativna mala kabinka vytahu aj s nakladom iba minimalne ovplyvnovala samotne lano a zavazie.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Jaký blud!? Nic z toho, co jste napsal, nevyvrací nic z toho ani neodporuje ničemu z toho, co jsem napsal já.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

tak ta vesmírná stanice nemusí rotovat, pokud v ní nechceš vytvořit díky dostředivé síle iluzi gravitace. Bude obíhat Zemi na geostacionární dráze, což znamená že oběhne kolem planety za stejnou časovou jednotku, jako se planeta otočí.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Tak lidi asi nebudou travit tyden ve vytahu, to spis poleti raketou. Navic i ten vytah bude mit pomerne omezene mnozstvi nakladu, takze tahat pro lidi zasoby a zabavu na tyden je pakarna.

+1
-52
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude výtah velikosti menšího věžáku s bazénem, restauracemi a kasinem, tak nepochybuji, že si "cestující" cestu rádi užijí :-).
Koneckonců i dnes se jezdí na výletní plavby zaoceánskými loděmi, i když se dá bez problému mezi danými destinacemi dopravit daleko rychleji letadlem ;-)

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

no on ve výtahu nemůže být bazén jelikož jak přestane na vodu působit gravitace může se dostat všude, zvlášť tak obrovské množství jako do bazénu a ještě musí být voda čistá jinak na bakterie může stav bez tíže působit jinak (jde my spíš o radiaci která nemusí být dobře stíněna jak na zemi).

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

řekl bych, že to myslel nadneseně. Tj. pokud tam budou mít lidé slušné zázemí, tak je jedno jestli tam poletí 6 hodin, nebo pojedou týden. Nehledě na to, že dříve se k ISS létalo dva dny, musí se totiž udělat několik obletů Země, tak aby se vyrovnala výška, úhel a další parametry "vesmírné mechaniky".

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

Uz driv jsem si prochazel 2 projekty, kde se snazili spocitat ruzne veci kolem vesmirneho vytahu. Ani v jednom nebyl ten vozicek, co vyvazi po lane naklad, rozmeru aby uvezl nekolik lidi i s vhodnym prostredim a se zasobami pro cely tyden. Jsou tam proste omezeni na nosnost lana, na moznou energii prenesenou ze zeme na vozicek vyuzitelnou pro pohon vozicku atd.
V obou projektech predpokladali ze lidi budou litat raketama. Ten obrazek je spis fikce nez vedecka fikce.

Takze by me vazne zajimalo, ktera paka mi dala ty minuska a hlavne proc :)

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Projekt kosmického výtahu žel není reálný ve své "idealizované" formě. Lidi si pořád představují kamen, uvázaný na provázku, kterým točeji kolem sebe a myslí si, že tak funguje vesmírný výtah. Bohužel, nefunguje. Jakýkoli silový impuls na těleso na oběžné dráze (např. i jen hmotnost samotného sebelehčího lana v gravitačním poli) vede k jeho vychýlení z dosavadní dráhy, což je prostě fyzikální fakt který se nedá okecat. To, jestli těleso je na geostacionární dráze, nebo pod ní, nebo nad ní, vůbec nic na tomto faktu nemění.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A co se stane když se takový kabel přetrhne? Půlka odletí do kosmíru a druhá půlka spadne kdoví kam. Ono i kdyby 1m kabelu vážil jen 100g tak při rychlosti pádu volným pádem bych tím do hlavy dostat nechtěl. Jedině to postavit na pólu. Podle mne to ale jde postavit pouze na rovníku. Nevěřím že se to někdy zrealizuje. Podobné články s výhledem na 30 let jsem četl před třiceti lety v ABC. Dodnes sovětští technici nic podobného nepostavili. A projekty (solární elektrárna, výtah) jsou to uplně stejné.

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, je to jenom takove prognosticke placani. Novinari potrebuji o necem psat, vedecke instituce potrebuji zaujmout popularni media, lidi o tom radi ctou o vikendu po obede.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

"Do hlavy" jo ... utrzeny kabel se "omota" nekolikrat dokola kolem zeme. Nechtel bych byt v baraku na rovniku, protoze takove to zdemoluje. Ale klid, cechy jsou od rovniku daleko.

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

"Dnes dokážeme vyrobit nanotrubice o délce něco přes 3 cm."
A já si už naivně myslel, že dokázali vyrobit dostatečně pevné lano a ona je to zase jen vize :0(

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

jj.. vzpomnel jsem si na detskou pohadku o Spejblovi a kasparkovi.. jedna z rikanek byla o pozvance na zabijacku a posledni sloka byla "vseho dost miti budem, jen co veprika sezenem"

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

mezi roky 2004 a 2009 existovala soutěž Spaceward (http://www.spaceward.org/), dříve Elevator:2010 (NASA doufala, že to do roku 2010 stihne), kde se soutěžilo v několika kategoriích, mimo jiné laserové napájení, pevné ale lehké lano a tzv. climbery (vozítka po laně) jejichž min. rychlost měla dosahovat 5m/s

fotky a videa z jednotlivých ročníků na adrese http://www.spaceward.org/games-pb2009

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.