CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Japonsko by chtělo mít do roku 2040 vlastní vesmírnou solární farmu

Já tomu nevěřím. Určitě to záření dopravované na Zem bude interagovat s částicemi v atmosféře a ovlivňovat ji. Jediné co mě uklidňuje je, že jsou ještě na míle daleko od přenosu energie na takovéto vzdálenosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli z toho něco bude, ale i slepá cesta může přinést zajímavé a užitečné výsledky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No Nikola Tesla tohle uměl už před více než 100 lety ... a mám pocit, že měl v plánu využítat přímo okolní energii. Elektřina měla být bezdrátově pro celý svět a zadarmo !

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tesla to neuměl, ale jako konspirace je to fajn námět. Nevím, co myslíte tou okolní energií, ale Tesla k tomu potřeboval "okolo" stojící elektrárnu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Cele je to nesmysl.

1) energie z fotovoltaickych panelu je draha i na zemi
2) doprava panelu do vesmiru bude mnohem nakladnejsi nez co ten panel kdy vubec dokaze vyrobit
3) pri mikrovlnem prenosu budou šílené ztráty. V normalnim klasickem rozvodu dnes padne 50% energie na samotny prenos. U mikrovln to bude o řád více. Tzn na zem se dostane mozna 5% vyrobene energie. Z těch 5% polovina zmizi v rozvodne siti tzn. Ekonomicky bude vyuzitelne max 2,5% vyrobene energie.
4) jestlize bude mit prijimaci antena nekolik km2 tak nutne musi byt pevne spojena se zemi. Pak se ovsem samotna elektrarna musi umistit na geostacionarni drahu coz ma dva neblahe nasledky: A) vyrazne se prodrazi doprava elektrarny do vesmiru. B) polovinu dne bude elektrarna ve stinu zeme takze nebude vyrabet nic.

Takze cele je to absolutni ekonomicky nesmysl.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

ty procenta jsou uzasny, prozradis kde jsi na ne prisel? nebo sis tak po ranu rekl, ze si vymyslis par cisel a bude z toho uzasnej post?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

jaký procenta? to že přenos energie VN soustavou stojí 50% její ceny? Tak se podívej na účet za elektřinu. Ztráty byly myšlené finanční ztráty. Ona ta VN soustava není zadarmo. Nepředpokládal jsem, že by se u přijímací antény energie rovnou spotřebovávala - ono to tak není ani u dnešních elektráren. Takže ano - než se dostane energie od výrobce k spotřebiteli je o 100% dražší. Zde je navíc ten mezikrok že mezi výrobcem (ve vesmíru) a mezičlánkem (přijímací anténou) budou další naprosto šílené ztráty energie. Tzn. ke koncovému spotřebiteli se dostanou jen jednotky % využitelné energie. Ekonomická efektivita je tedy naprosto nulová.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Usuzovat z tvojí účtenky na elektřinu kolik stojí provoz elektrizační soustavy to je vlastnost hodná Brouka Pytlíka, zbytek tvých příspěvků to už jen potvrzuje...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podstatné je pro koncového zákazníka (což jsem třeba já) kolik ho provoz soustavy stojí. A stojí ho/mne polovinu ceny elektřiny. Je na tom něco nepravdivého? Nebo když bude energie přicházet z orbitu tak bude najednou přenos skrz VN zdarma bez ztrát?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hodinky nebo holínky, to je jedno, oboje se to natahuje, že? Čísla na tvojí faktuře neznamenají prakticky vůbec nic o tom, jaké jsou náklady na výrobu a přenos energie celkově. Pokud si to fakt myslíš, tak jsi fakt těžce mimo.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš prosím zkopírovat text kde jsem to psal? Jinak ano - meleš páté přes deváté - to máš pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trpíš výpadky paměti? Napsal jsi: "V normalnim klasickem rozvodu dnes padne 50% energie na samotny prenos."
A následně to obhajuješ svojí účtenkou za elektřinu, skutečné výkon hodný génia :-O

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

aha - tak znova - nečteš pozorně: "jaký procenta? to že přenos energie VN soustavou stojí 50% její ceny? Tak se podívej na účet za elektřinu. Ztráty byly myšlené finanční ztráty...."

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

V původním příspěvku ale píšeš o energii nikoliv o ceně a i kdyby, tak z TVÉHO účtu se to opravdu usuzovat skutečně nedá zvlášť pokud to mají v úmyslu stavět japonci :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Puvodni prispevek jsem upresnil. Naklady na prenosovou soustavu jsou +- stejne vsude na svete.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale jaké? rozhodně ne takové, jaké máš TY na svém účtu, to by byla hodně velká náhoda :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo - nemám čas, marnit s tebou čas. Přesvědčil jsi mne

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Je úplně jedno, jestli ta procenta jsou přesná. Fotovoltaika s konverzí ve vesmíru a přenosem na zemi je nesmysl tak nějak a priori. Podívejte se na nějaký ten radioamatérský výkonový koncový stupeň - i nejlepší návrhy generují velké množství ztrátového tepla, které se odvádí aktivně. Mikrovlnka taky má větráček. Takže taková elektrárna by generovala spoustu odpadního tepla už při tvorbě toho mikrovlnného svazku. Je úplně jedno, jestli je to 10% nebo 30% ztrát, protože 1) nevýhodnější než konverze na zemi to bude vždycky, a 2) i 10% odpadního tepla z 1 GW je tak nějak o 100 MW víc, než s čím si dokážeme rozumně poradit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Krom toho, že máš nesmyslná procenta, jak už bylo napsáno, tak máš i nesmyslná další fakta. Například výhodou tohoto druhu výroby je, že bude ve stínu jen chvilku a výroba je konstantní po celý den. Pokud se dráha lehce nakloní (beze změny úhlové rychlosti), tak dokonce nemusí být ve stínu vůbec.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ten prenost mikrovlnama bude velmi neefektivni, tipuji hluboce pod 50%. staci si poslechnout Elona Muska, kde vysvetluje, proc to je kravina. O mnoho radu levneji vyjde vyrabet elektrinu jen pres den a nabijet tim akumulatory, napr. ty od Tesly :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby pouze jediný argument platil tak je to celé ekonomický nesmysl. Tzn. je naprosto nepodstatné jestli bude výroba probíhat celý den nebo jen půl dne. Tak jako tak se to nevyplatí. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak můžeš tedy mnou uvedená špatná procenta uvést na provou míru. Tzn. uvést správná čísla? Děkuji

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ztráty elektrické energie ve vedení jsou kolem 10%. Na zbytek nemá cenu reagovat, protože již ten fakt, že věříš tomu, že ve drátech se ztratí 50% elektřiny sám o sobě dostatečně svědčí o tom, jak jseš mimo technickou realitu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

budu tedy citovat sám sebe: "přenos energie VN soustavou stojí 50% její ceny"

Píše se tu o penězích kolego. Ne o ztrátách v drátech. Příště lépe číst.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Příště lépe psát a následně nemlžit:
"V normalnim klasickem rozvodu dnes padne 50% energie na samotny prenos."
Je tam energie, ne cena.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

1) energie z fotovoltaickych panelu je draha i na zemi - ne neni, uz se to vyplati dokonce jednotlivcum doma na strese, pokud maji alespon polovinu casu moznost tu elektrinu primo spotrebovat. S bateriema TESLA POWERWALL se to brzy vyplati kazdemu

zbytek souhlas

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže doma na střeše je něco jiného než vyrobit ve vesmíru a dopravit to někomu do obyváku. Už když se to dnes vyrábí na poli a pak to projde rozvodnou sítí tak je to ekonomicky neefektivní. Když se navíc většina výkonu ztratí někde mezi orbitem a anténou tak už to nemůže být ekonomické vůbec. Nehledě na náklady na stavbu takové elektrárny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že tím bylo myšleno něco jiného. Totiž to, že solární články dosud nejsou natolik levné, že bychom si mohli dovolit jimi plýtvat, ať už z pohledu ceny, tak z pohledu EROEI. Obojí potřebuje několikrát vylepšit, abychom jimi mohli zcela nahradit existující zdroje elektřiny a nezničit přitom naši civilizaci ani přírodu. Přitom vesmírné solární články jsou "poněkud" dražší už konstrukčně.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Když v tom máš tak jasno, co jim to napsat, že jsou úplně blbí, že zbytečně utrácejí peníze :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem to už soudruhům do CCCP když se tím projektem před 30ti lety zabývali a psalo se o tom v ABC. Asi jim můj dopis došel protože od toho upustili. A nebo je tu druhá možnost, že si spočítali že to je ekonomický nesmysl.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je dobře, jednoznačně jsi CCCP je zachránil před ekonomickým zhroucením a technologickým úpadkem díky tomu, že přestali investovat do výzkumu podobných nesmyslných projektů :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jim poradil, ať si to hoděj na Kickstarter nebo něco takovýho :). Když bude zájem, lidi přispějou, no ne? ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem jediný, ale mě to jako nesmysl nepřijde. A nějak nechápu zdejší experty na fotovoltaiku a mikrovlné přenosy. Pokud to celé není fake, tak ti lidé, co na tom pracují asi vědí co dělají, no ne?
A obrovské plus pro Japonce? Co třeba nezávislost na fosilních palivech? Mít dostačující zdroj energie pro celou zemi, který funguje nepřetržitě se stabilním výkonem a při zemětřesení nezamoří 50km okolí?
Na zdokonalení přenosu energie mají ještě 25let. A za tu dobu se naučí přenášet GW místo kW...to bych se nebál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi to jako nesmysl neprijde. Zjevne proste ocekavaji, ze behem tech 25 let budou nejake upgrady ... a nebo stoupne cena ropy natolik, ze se to vyplati. Je pravda, ze pokud planuji vypnout jaderne elektrarny kvuli riziku zemetreseni (a ono malokde byva vic zemetreseni nez v Japonsku), tak proste MUSI udelat neco podobne streleneho ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Realnejsi je ze se podari zprovoznit termonuklearni elektrarnu ktera navic neni nebezpecna

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl je hlavně ten mikrovlný přenos. Ten se nedá koncentrovat do tak úzkého svazku jako laser. Navíc je problém s tím místem, kam bude svazek dopadat, kolem zrovna podmínky k žití nebudou. Ale jako základ pro konstrukci zbraně je to dobré :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak mikrovlny mají výhodu v tom, že jejich konverze je docela jednoduchá, a že je dokážeme generovat ve větším množství snáze než laserový paprsek. Ale scestné mi přijdou obě alternativy - není prostě důvod posílat elektrárnu do vesmíru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak nedávno se psalo že vědci v Japonsku chystají stavbu vesmírného výtahu a to je také nesmysl na Ntou. Je zcela normální že lidé se zabývají věcmi které jsou nesmyslné. Nadruhou stranu při tom mohou vymyslet něco co využít půjde třeba k něčemu jinému takže je nechme bádat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A nenapadlo vás třeba, že než posílat do vesmíru solární elektrárnu o váze tisíců tun, možná by bylo lepší solární elektrárnu nechat na zemi a do vesmíru poslat jen několik desítek tun těžké zrcadlo, které ji bude osvětlovat? Ušetříte dva řády na raketách a údržba elektrárny bude na zemi mnohem jednodušší. A zrcadlo bude jen pitomý placatý lesklý kus kovu, ne složitá elektrárna.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduché. Nejdřív udělají ten výtah, pak tam vystrkají panely a nakonec tam budou posílat nabíjet baterky. Prostě strčíte telefon do výtahu a za dva týdny se vám vrátí nabitej.
No a až je to vomrzí, tak k tomu přidělají tu mikrovlnku nebo laser a výhodně to střelí amíkům jako "humanitární šířič demokracie" :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Další troll, který má potřebu cpát do toho politiku?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.