CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Jde to i extrémně levně: Minipočítač k TV od Rockchip je levnější než Raspberry

Nevypadá to špatně, ale po vlastních zkušenostech bych na přehrávání HD po síti chtěl kabel a ne pouze wifi.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Jak to nemá LAN, je to jen hračička.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

To jsem tvrdil taky, ale i svemu raspberry pi jsem poridil za 2 kila WIFI dongl:) Ono z techto pomalych kramu bez procesoru (nedejboze kdybys tam jeste nechal android), tak vic jak par MB/s stejne nevytahnes (co bys tim chtel zivit?) ..... a tech par MB/s ti da kazda domaci wifina s integrovanou antenou .... ale jako jestli bydlis v tripatrove vile a wifinu mas v garazi, tak samozrejme nemuzes cekat zazraky:o)

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

Přes USB redukci se celkem dá. Záleží co člověk streamuje. Nicméně i WiFi pro většinu situací postačí.

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel si to někdy ? Možná DivX, DVD apod. ještě po WiFi není problém, ale FHD už může mít problémy. Taky jsem to zkoušel pŕehrávat (TV Panasonic - WiFi 810n+Ethernet 100Mb) FHD z DLNA serveru (gigabit LAN, n-ková WiFi, podpora QoS) a u rychlých scén (typicky výbuchy, vodopád, ... ) to jednoduše sekalo. Na 100Mbit ethernetu úplně bez problémú. Takže jsem si raději natáhnul ethernet. Takže jakákoliv multimediální krabička jen s WiFi je podle mě nepoužitelná. A to už nemluvím o 4k ...

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim co mate za filmy a za wifiny doma ..... ja mam v zarusenem panelaku doma jednu antenu a nedovedu si predstavit, ze bych nekde nechytl FHD ..... i 20GB shawshank ma proste prumerne nejake 2MB/s (16Mbitu), to snad zvladne uplne cokoliv ....
To, ze se ti seka nekde vodopad, tak bude patrne i kombinace mizerneho HW s mizernym SW ..... kazdy rozumnejsi prehravac si kesuje (nebo to mozna dela OS?) .... kazdopadne mam miix2 a prehravam v MPC a nikdy jsem nenarazil na sebemensi problem. Kdyz si taham dovnitr nejake serialky offline, tak by me ani nenapadlo vytahovat SD kartu, proste to valim pres wifi a jede to pres sambu rekneme 7-10MB/s at jsem kdekoliv. Pak se nam nekde jeste vali OS-less A1-810 a tam to fakt nejede .... i ta wifina je takova zdechlejsi, ale treba pres nejaky speedtest se snad pod 20mbitu nedostane. Se sambou je to na tom bez-OS kramu horsi, vali to tam asi pres nejakou emulaci nebo co ja vim, kazdopadne jsem mel problem sledovat pratele (shit verzi) ve vedlejsim pokoji. Valilo to nejakych 200kB/s pri kopirovani a rekneme dve mega, kdyz jsem to dal k antene. Nevim, jestli samba ma nejake neco, ale zarizenim toho kramu s ARMem (cili bez CPU:) to asi taky nebylo .... je to ale asi kombinace obou faktoru ..... treba LG televizu mam jenom pres WIFI, ja to cca 4m pres nosnou panelovou zed a kdyz se taha 600MB (LOL) aktualizace co kazde dva tydny, tak to frci celkem rychle (odhadem 5MB/s) a i miracast z toho tabletPC vali v pohode, takze neverim, ze by domaci wifina nejake video nezvladla ......

Jestli ti doma neco nezvlada wifina, tak nejdriv zjisti, cim to je ... bud kup novy router (idealne dual), vetsi antenu, vymen systemy .... a jak rikas DLNA .... je taky otazka, co je to za kram, co v tom bezi a tak. Nevim, jestli DLNA jako takove umoznuje reenkodovat streamy (asi jo), ale kdovi, co ten tvuj DLNA server dela .... treba kdyz zjisti, ze jede z wifi, tak "chytre" predpoklada nizsi datkovy tok a automaticky reenkoduje na horsi kvalitu a u vyssiho bitratu to treba nezvladne:o) Kdezto u LAN predpoklada nejvyssi moznou rychlost a jen to streamuje. Mozne je vsechno, proto tyhle blackboxy nemam rad ..... bud natvrdo robustni reseni v podobe skutecneho media serveru s variabilnim bitratem podle pripojeni, vlastnim webovym prehravacem atd ... proste komplet kombo a nebo FTP/samba/NFS, cili klasika ..... a ne polovicate reseni v podobe DLNA ....... vsechny tyhle upnp nesmysly, co fungujou nekdy, mozna, snad, pri dobre konstelaci hvezd a maximalne na lokalni siti, to proste nesnasim .....

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Nesrovnávej rychlost přenosu pod Sambou se streamováním. Pod Sambou na WiFi běží klidně 30MB/s bez kolísání, někdy i víc. NAS-ko mi na 1Gb/s průměrně dovolí tahat anebo ukládat rychlostí okolo 60MB/s. Takže v rychlosti WiFi nebo Ethernetu to nebude - tady všude se uplatní různé cache paměti na cestě, ale u streamu je to úplně jiné. Ta telka Panasonic si prostě s DLNA na WiFi asi moc nerozumí, ale na Ethernertu je to v pohodě. Podobnopu zkušenost mám s Androidem (tablet , mobily) - na WiFi to jednoduše u některých scén v FHD seká.
Jako WiFi mám TP-842 s DDWRT a vypnuté různé blbosti, které na AP nepotřebuješ (DHCP server apod. - o to se mi stará TP-600VPN s gigabit porty). Celou síť doma mám postavenou na 1Gb - proto ten TP-600VPN - nebrzdí mi 150Mbit Internet a má funkci VPN serveru, kterou potřebuji.
Jako DLNA mám NAS Thecus s dvěma 1gbit porty a modulem DLNA Twonky, ale reenkódování mám vypnuté. Takže dokud i smart TV nebudou umět rozumě pracovat se soubory přes Sambu/CIFS, tak DLNA je (zatím) jediná použitelná cesta na sdílení obsahu v rámci domácnosti. Mě se to také nelíbí, ale nic lepšího pro svoji TV nemám. A další blackbox nebo něco podobného k TV ... nevím, zatím mě nic neoslovilo.
Mimochodem zkoušel jsem i propojení přes 230V - D-Link 2xPLK-200 a sekalo to úplně stejně jako na té WiFi. Potom jsem nahradil D-Linkem 2xDHP-328 a i když je linková rychlost stejná jako u PLK-200 tak sekání se nedostavilo. Asi díky podpoře QoS.
WiFi je bohužel pro svůj princip sdílení šířky pásma se všemi na okolí v principu nespolehlivým médiem. To že mi doporučuješ pořídit si duální WiFi je krátkozraké. Tak jak je dnes přeplněné pásmo 2.4GHz bude za 2 roky přeplněné i pásmo 5GHz. Už dnes mám v okolí několik sousedů s 5GHz WiFi a každý si myslí, že když si nastaví nejvyšší výkon WiFi na routeru, tak bude mít lepší komunikaci. Že kdyby udělali opak a navzájem se nerušili, bylo by to asi lepší, to nechápou. Je to jako si povídat v přeplněné hospodě. Každý se snaží překričet sousední stůl.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

A nemáš náhodou na routeru nastavený špatně QoS? Protože jak píše BTJ, přes wifi není problém tahat kolem 10 MB/s a i ty největší 3D FHD filmy s třeba 25 GB se nedostaneš víc jak cca 4 MB/s. A to co popisuješ bych hádal právě na omezení rychlosti přes wifi. Mám zkušenost, že mi QoS dělalo problémy a to i přes lan. Další možným zádrhelem může být zabezpečení wifi. Jakýkoliv typ zabezpečení znamená snížení rychlosti wifi, protože ten router to prostě nestíhá kódovat (pokud to není nějaký profi router). Když jsem vypnul zabezpečení a dal síť jen skrytou, hned jsem z wifi vymáčkl maximum. Ono v podstatě skrytí sítě je také jistý druh zabezpečení, takže proč si dělat problémy ještě s jiným zabezpečením, hlavně pak u domácí sítě.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako zabezpeceni WPA je dneska takove minimum .... podle me to vubec rychlost neovlivni, dela to jiste HW ...... ten muj router by mel zvladat 800Mbit NAT, proto jsem ho koupil, takove ty mrdky, co nezvladnou ani 100Mb, jsou na hovno, kdyz jsem na 100Mbitove LAN ..... kazdopadne jak jsem psal, vse jede OK, krome android tabletu. Ale jak psal ten pred tebou, jebe se mu to na DLNA a na televizi a na androidu ..... a ta televize v sobe mozna ma taky nejaky android .... to myslim vse vysvetluje, proste na hovno system, vsude jinde to bezi jak cyp, hovnodroid je proste kapanek pozadu:) V takovem pripade asi nezbyva nez pripojit RJ45 nebo proste kupovat poradne zarizeni ..... na kazdy pad to rozhodne neznamena, ze by wifi bylo na streamovani na hovno, prave naopak ....

A ta TV, rikam, pres wifi to vali ty aktualizace jak cyp, ale DLNA jsem fakt nezkousel .... nevim ani, co v tom je za system (LG 42LA620S), ale je to sviznejsi nez jine smarttv (ale i tak hruza) ..... treba dnes jsem byl u znameho a ma tyden starou LG s webos, ta televize je uplne mrtva, to je zcela nepouzitelne, clovek da nastaveni (ceka 5 vterin nez se neco zacne dit) a pri stisku tlacitka ceka vic jak 2 vteriny na vsechno .... desetkrat vsechno prejede, protoze zmacknes omylem dvakrat, to bych reklamoval, to je fakt silenost. Tak to prece proste nemuze fungovat, ma s timto dalsim pa-systemem nekdo podobnou zkusenost?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem před rokem k vánocům koupil LG 42LA660S. Pak když přišli s novým WebOS, tak jsem si říkal, zda jsem raději neměl počkat. Ale jestli je ten systém tak na h., tak jsem nakonec rád.
Schválně jsem udělal test a připojil se na wi-fi starého routeru Dir-615. Z cloudu jsem pustil 24 GB 3D film ve fullHDa v pohodě. Zkusil jsem i test se zapnutým WPA a i přes šifrování to zvládalo přehrával plynule bez záseku.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

256MB RAM a Android - to bude uzasne neco....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Nebo jen trolling?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Protoze cokoliv s androidem a 512MB je vseobecne bida s nouzi (mam tady m.j. i nejakou takovou hracku coby "mm centrum") , na 256MB to musi byt hrozne lagujici peklo. A ne ze ne ;)

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

hmm, to je jako matchstick - http://www.matchstick.tv/ https://www.kickstarter.com/projects/matchstick/matchstick-the-streaming...
cena $18 - je zalozeny na uplne stejnem cipu ale ma 1GB RAM a 4GB

jinak velikostne je to jako raspberry model a+, ktery taky stoji $20 (u nas 580 vcetne dph)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to není dobrá cesta. Zbytečně levný HW, který je ve výsledku k ničemu a zastaralý je ještě před uvedením na trh.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Lol, to me pobavilo ..... zvlaste v souvislosti, kolik jsem mel hejtu (patrne od nejakeho debila se sto uctama) zde http://cdr.cz/clanek/minipocitac-odroid-c1-alternativa-raspberry/diskuse
Kde je trotl trodas ted?:o))))))
10$, ma to krabicku, normalni HDMI, nejaka ta vnitrni pamet, aby z toho do nikam nemusela trcet SD karta (OMG) .... co jsem tam dal psal ..... WIFI .... no, zastydel se trodas? Ne, v poradku:o))))
Kdyby k tomuhle vyvedli jeste par GPIO pinu, tak po (DNES) predrazenem raspberry pi ani pes nestekne ......

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.