CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Jednotlivé díly modulárního telefonu Ara půjde měnit za chodu

... proc nemuzu za behu vymenit display? Jeste ten procesor bych chapal, i kdyz tradicne to byva spis RAM co je problem vymenit ...

+1
-52
-1
Je komentář přínosný?

A není to úplně jedno ? :) Mám čínský low end a ten bootuje asi 30 sekund.

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

Modul displeje to bude nepochybně celé držet pohromadě, protože je největší takže logicky nepůjde vyměnit za provozu.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Displej to pohromadě nedrží. I ten displej je jenom modul přichycený k základní kostře (nebo šasi, nebo jak tomu říkat). Jednotlivé komponenty přidržují elektro-permanentní magnety (lze je elektornicky zamknout v poloze "drží", nebo uvolnit).
Nicméně chápu, že třeba pro výměnu displeje by v současné době bylo potřeba OS restartovat. Tak se telefon může zrovna vypnout a jeho výměna za chodu není podporována. Třeba to půjde časem...

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

No tak uvidíme. Já si ale myslím že kostru to mít právě nebude protože by to zbytečně o několik milimetrů ztloustlo a zbytečně ztěžklo. Kdybych to navrhoval já tak bych právě vycházel z displaye který je stejně velký jako telefon a to by byl základní modul do kterého by se ostatní zasunovalo. Displej také stojí právě okolo těch 1000Kč takže by to i dávalo smysl jako cena základního modulu. Jinak by nebyl důvod proč by ten displej nešel vyměnit. Předpokládám že každý modul by mohl obsahovat nějakou malou paměť která obsahuje driver - tak bych to tedy navrhl já - takže by šlo kombinovat cokoliv s čímkoliv v budoucnu. Akorát by asi nešel za provozu vyměnit procesor což je i logické. Ikdyž když to bude mít nějakou minimální baterii tak by každý modul mohl mít i svůj procesor a fungovat defakto nezávisle na zbytku. Pak by šel měnit i ten procesor za provozu. Každopádně je to velmi zajímavý koncept. Škoda jen že stejně modulární nejsou notebooky nebo tablety kde by to dávalo větší smysl. Telefon je spíš takový spotřebák a nemám moc smysl ho nějak při dnešních cenách vylepšovat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Vite proc se neprodavaji modularni auta, letadla, notebooky, kola, nebo treba lode? Protoze z mechanickeho hlediska to je proste nesmysl. Ono to moc nefuguje ani u kernelu, ale tam to alespon nema ty mechanicke problemy :)

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

I ta auta se dělají modulární. Ne úplně uživatelsky, ale tady je to mnohem jednodušší - stačí to propojit správnými dráty. U auta je pochopitelně důležitá i ta celková mechanická soudržnost. U telefonu to sice musí taky držet, ale konstrukčně je to někde úplně jinde :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nevím ale skoro u každá značky si můžeš vybrat jaký chceš motor, jestli tam chcešk klimu atd. To že se později nevyplatí to "upgradovat" je jiná, ale ještě před válkou se výráběly výměnné kastle na osobní auta, takže jste z toho mohí mít třeba kabriolet, nebo uzavřenou limuzínu.
No a notebooky se "modulární" taky prodávaly jen to dost nevynášelo. Dodnes existují barebone systémy či whitebooky od msi dříve například takový projek od intelu VBI.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

a jak se toto lisi od ruznych andorid telefonu, ktere maji ruzne pocty jader CPU (typicky samsung), ruzne velikosti storage a ruzne modemy (CDMA/GSM)? s tema autama to je stejne v tom, ze se to pozdeji neda vymenit, tedy ze to ve skutecnosti neni modularni. takto jsem muj prispevek myslel, je jasne ze kazdy vyrobek je poskkladany z nejakych dilu, ale je velky rozdil, jestli se to udela monoliticky a nebo modularne. Moniliticke znamena, ze to sice je z dilu, ale tyto dily pozdeji nelze menit, nebo jen velmi obtizne, protoze vsechno ostatni je tomu prizpusobene (brzdy, ruzne pocitacove jednotky apod.)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

různé telefony s androidem = různé značky aut, všechny na benzín...
u aut se to rozhodně dá vyměnit domontovat atd... navíc viz dříve ty výměnné karoserie.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.