CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nejrychlejší Internet mají v Hong Kongu. Česká republika je až na 27. místě

S tim USA to neni uplne prekvapive .... jeste mam v hlave billboard nekde v (fakt uz si nevzpomenu, ale bylo to fakt velke mesto, asi Las Vegas) kdy prezentovali 40 mbitu za cenu (uz fakt nevim, ale nejspis to bylo 99$), jako nejrychlejsi internet ve state:) Co se tyce speedtestu, tak ten je divny, i blizky server mi jede pomalu, pritom treba UP/DOWN na FTP nekde v USA na univerzite (lug.mtu.edu) mi vali 100/100 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další případ, kde je průměr naprosto nevhodná statistická veličina. Tři chudáky se 4Mb nebo čtyři na 8Mb zvedne do průměru jeden člověk na optice se 100Mb. Kdyby se srovnával medián, nebyli bysme 27., ale někde mnohem dál vzadu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě to napadlo. Nechci nijak snižovat možnosti připojeni v Rumunsku či Moldávii, jakkoli mě jejich průměr překvapuje, ale zrovna u těchto zemí mě zarazila použitá metrika. Ono taky drtivá většina populace může být zcela bez připojení, nějaká ne-až-tolik-významná-menšina mít bídnou konektivitu a několik vyvolených je napíchnutých na páteřní (státní) lince... Hned máte průměrnou rychlost jak ze sna.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se vzal medián, dopadlo by to plusmínus stejně. Vy asi máte na mysli, kdyby se u nás vzal medián a všude jinde průměr? :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím s výrokem "Kdyby se vzal medián, dopadlo by to plusmínus stejně."

Je to přesně jak píše "qee". Představte si, že máte stát o 10 lidech, kde 8 lidí má 4Mbit a 2 lidi 100Mbit. Průměr takového státu je 23,2, ale medán je 4Mbit... a to jistě uznáte není "plusmínus" stejně.

Ideální by bylo, kdyby dali jak průměr tak i medián, ale i celkový počet hodnot. Podle rozdílu průměru, mediánu a v souvislosti s celkovým počtem by pak bylo krásně vidět, jak velké rozdíly v možnostech připojení v daném státě existují.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Mě ještě napadá jeden, dva faktory, které tyto výsledky výrazně ovlivňují (hlavně asi konkrétně hodnoty).
1) "kdo" si měří rychlost na speedtest.net. Typuju, že drtivá většina populace ČR a i jiných ani netuší, co to je? A myslím, že rychlost internetu je ani nezajímá. Hlavně když funguje :)
2) Dalším faktorem může být "kdy rychlost měřím?". Já například měřím rychlost až když se mi zdá, že je připojení pomalé...no a uznejte, že asi nejsem ideální vzorek do statistiky :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

neverim zadnym statistikam, ktery si sam osobne nezfalsuji

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.