CDR.cz - Vybráno z IT

Kdo potřebuje 3D Touch, když stačí barometr? Uživatel přechytračil výrobce

Sony Z 3 Compact Force Barometer
Snímání tlaku na displej se dostává k uživatelům a jedinou větší překážkou je v tuto chvíli vysoká cena technologie. Jak tomu tak občas bývá, na co nepřijde výrobce, to vyřeší uživatel. Nadšenec zkusil snímat tlak na displej pomocí barometru - a funguje to.

Ale hezky popořadě. Před několika měsíci začali výrobci postupně ukazovat světu displeje se speciální vrstvou, která snímá intenzitu tlaku prstu. Technologie označovaná jako Force Touch (označení používá Huawei, nubia a další...) či 3D Touch (Apple) se zdá být zajímavou možností, jak pozměnit způsob, jakým ovládáme mobilní telefony. Např. po zatlačení na ikonku vyjede další nabídka, tlakem lze přibližovat fotografii apod.

Iphone 6 S 3 D Touch

Není však náhodou, že zatím můžeme snímání tlaku na displej najít jen ve vyšších modelech. Nároky na výkon a především cena budou ještě nějaký pátek bránit masovému nasazení. To překvapivě jednoduše vyřešil uživatel Marco Chiappetta, ukazující svůj výtvor na YouTube. Stačilo, aby si trochu pohrál se starším telefonem Sony Xperia Z3 Compact a byl schopen simulovat funci Force Touch technologie.

Model Z3 totiž ve svém vodotěsném těle ukrývá barometr pro snímání tlaku vzduchu. A právě zde se projevuje genialita Marcova řešení. Díky tomu, že je design voděodolný, lze zvýšením tlaku na displej zvýšit tlak uvnitř konstrukce.

Stačilo tak napsat jednoduchý program, který kombinuje informaci o dotyku s daty z barometru a máme zde levnou náhražku snímání tlaku na displej. Podmínkou je uzavřená konstrukce telefonu, ideálně vodotěsná a integrovaný barometr. Výsledky nejsou naprosto totožné, ale jsou přinejmenším velmi podobné.

Přestože se jedná o nadšenecký počin, obdivujeme Marca za jednoduchost jeho řešení. Kdo má štěstí a telefon splňující všechny požadavky vlastní, může si na githubu stáhnout zdrojový kód a zkusit jej zprovoznit. Uvidíme, zda se nechají výrobci inspirovat a přijdou s možnou levnější náhražkou za Force Touch a 3D Touch. Možností by bylo třeba spojení displeje a barometru do jednoho neprodyšného celku...

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kdo potřebuje 3D Touch, když stačí barometr? Uživatel přechytračil výrobce

Středa, 28 Říjen 2015 - 11:37 | x3m | Zaujimave ako sa snazia dostat spat technologiu,...

Zobrazit diskusi